Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

„Să fie lângă popor”. Funcționarilor publici din Rusia le-ar putea fi restricționată plecarea peste hotare

11 Apr. 2022, 13:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
11 Apr. 2022, 13:47 // În Lume //  Victoria Laur

Funcționarilor publici din Rusia le-ar putea fi restricționată plecarea peste hotare. Un proiect în acest sens a fost înaintat în Duma de Stat de la Moscova de către membrii partidului Edinaia Rossia, liderul căreia, de facto, este Vladimir Putin.

Autorii proiectului afirmă că plecările funcționarilor stârnesc zvonuri, potrivit RIA Novosti. Aceștia precizează că membrii formațiunii politice sunt obligați să anunțe conducerea partidului despre intenția de a pleca din țară și propun extinderea măsurii la nivel legislativ.

„Este o perioadă importantă și nimeni nu trebuie să efectueze nici măcar cela mai planificate călătorii, dacă ele nu țin de chestiuni ale statului. Niciodată nu am fi crezut că vor fi necesare explicații suplimentare. Funcționarii publici trebuie să fie astăzi lângă popor și să aibă grijă de necesitățile interne ale țării”, spun inițiatorii.

Așadar, dacă va fi implementată, măsura va ține de responsabilii din Duma de Stat, din Consiliul Federației, din administrațiile regionale. Instituțiile vizate ar urma să introducă norma drept reglementare internă, iar în cazul deplasărilor, să fie informată conducerea țării.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală