„Acum înțelegem și mai bine cât de prețioasă este libertatea”. Un asemenea mesaj a lansat președintele Parlamentului, Igor Grosu, astăzi, 13 iunie, la 81 de ani de la primul val al deportărilor staliniste.
Mesajul public lansat de către Grosu evocă tragedia prin care au trecut zeci de mii de oameni din Basarabia și Bucovina de Nord în 1941.
„Acești oameni nevinovați au fost pedepsiți pentru că gândeau liber, pentru că s-au opus regulilor regimurilor de atunci. Acum înțelegem și mai bine cât de prețioasă este libertatea. E de datoria noastră să nu permitem ca acele timpuri să se întoarcă, iar oamenii sufere din nou, pentru că sunt altfel. Să păstrăm vie memoria celor nedreptățiți și să transmitem această memorie noilor generații”, a menționat Grosu.
Amintim că, în noaptea de 12 spre 13 iunie, 1941 a avut loc primul val de deportări staliniste în Basarabia și Nordul Bucovinei. Circa 30 de mii de persoane din Basarabia și Bucovina de Nord au fost ridicate pe timp de noapte și urcate în vagoane, fiind duse în Siberia. Ulterior, au fost încă două valuri de deportări în 1949 și 1951.
La 7 iunie 1941, NKVD al RSS Moldovenești a cerut 1 315 vagoane pentru transportul deportaților. În Basarabia, 90 vagoane au pornit din stația Taraclia, 44 vagoane – din stația Basarabeasca, 44 vagoane – din stația Căușeni, 48 vagoane – din stația Tighina, 187 vagoane – din stația Chișinău, 48 vagoane – din stația Ungheni, 83 vagoane – din stația Ocnița, 133 vagoane – din stația Bălți, 73 vagoane – din stația Florești, 40 vagoane – din stația Râbnița, 38 vagoane – din stația Bolgrad, 103 vagoane – din stația Arțiz, 340 vagoane – din stația Cernăuți.
În stațiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separați în felul următor: capii de familii într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici și bătrânii – aparte. Îmbarcarea deportaților a avut loca în vagoanele de marfă, câte 70-100 persoane, fără apă și hrană. Pe vagoane scria: Tren cu muncitori români care au fugit din România, de sub jugul boierilor, ca să vină în raiul sovietic. Ieșiți-le în cale cu flori! sau Emigranți voluntari.