Noi modificări la Codul Penal și la cel Contravențional al Republicii Moldova urmează să fie dezbătute în plenul Parlamentului, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Grădinaru și Lilian Carp. Aleșii poporului au declarat, într-un briefing de presă, că vor ca persoanele care se fac vinovate de calitatea proastă a blocurilor din municipiul Chișinău, a construcțiilor ridicate și date în exploatare cu grave abateri, să fie pedepsiți mai dur.
Parlamentarii invocă exemplul Turciei, acolo unde în luna februarie a avut loc un cutremur mare, iar în unele orașe, mai multe blocuri au fost făcute una cu pământul.
„În Turcia a avut loc un cutremur, în urma căruia și-au pierdut viața câteva zeci de mii de oameni, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza neglijenței și a faptului că nu s-au luat anumite măsuri în raport cu dezvoltatorii propriu zis… În unele orașe, întrucât totul era făcut conform legii, clădirile au rămas întregi, în altele – au fost distruse. Pentru a nu exista astfel de riscuri și pentru Republica Moldova, ca într-o bună zi, din cauza calității în construcție sau a anumitor încălcări în procesul de construcție propriu zise, noi cu colegii am venit cu un Proiect de lege a Codului contravențional și penal. Aceste modificări prevăd atragerea la răspundere penală a celor care săvârșesc 1. proiectarea ilegală a construcțiilor, atunci când nu ai actele și documentația necesară. 2. autorizarea construcțiilor sau desființării construcțiilor fără actele permisive. 3. Executarea lucrărilor neautorizate, ilegale care se fac în sine, iar actele se autorizează post factum. 4. Recepția finală a construcțiilor neautorizate cu sau fără încălcări”, a declarat deputatul PAS, Lilian Carp.
Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, fost consilier muncipal, susține că orașul abundă în blocuri construite ilegal, iar cetățenii care achiziționează apartamente în acestea se supun unor riscuri mari.
„Trebuie să prevenim aceste încălcări, aceste consecințe. Nu trebuie să generalizăm că toate acțiunile sunt de ordin penal, este important ca să sancționăm penal cele mai importante, care sunt următoarele: depășirea regimului de înălțime. Avem suficiente exemple în municipiul Chișinău unde clădirile sunt supra etajate. Un exemplu relevant, blocul de pe Alexandru Cel Bun 115, s-a autorizat șapte nivele, s-au construit 12 nivele. Este evident că riscul de prăbușire este iminent. O altă problemă: mușuroaiele, unde oamenii se uită din geam în geam. Ultima, diminuarea distanței de la bloc la bloc, de la construcție la construcție”, a declarat Grădinaru.
Cât despre sancțiuni, deputații spun că sunt trei tipuri.
„Sunt trei tipuri de sancțiuni pentru astfel de încălcări. Pentru persoanele juridice care este imposibil de aplicat pedeapsa de privațiune de libertate este sancțiunea penală, de până la 1 000 de unități convenționale. Pentru persoanele fizice, pentru infracțiunile săvârșite or faptele săvârșite la aliniatul 1, de regulă prevăd privațiunea de libertate de la 2 până la 5 ani, la aliniatele 2 și 2 – de regulă există termen de privațiune de libertate de până la 10 ani de închisoare. Există sancțiuni suplimentare pentru cei care dețin o anumită funcție sau desfășoară o anumită activitate – se aplică interdicția de a deține o anumită funcție sau exercita o anumită activitate pe o anumită perioadă de timp”, a conchis deputatul Grădinaru.
Proiectul de lege a fost înregistrat la secretariatul Legislativului, iar documentul urmează să fie supus examinării în plen la următoarele ședințe ale Parlamentului.