Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Sandu, despre Sputnik-V: „M-aș bucura să avem vaccin suficient, astfel încât cetățenii să poată să aleagă”

28 Feb. 2021, 17:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Feb. 2021, 17:38 // Societate //  Realitatea.md

Sănătatea oamenilor din Republica Moldova este prioritatea nr. 1 a echipei prezidențiale, ceea ce înseamnă că se vrea să se asigure accesul populației la vaccin și pentru asta au loc discuții, în special, cu platforma Covax. Declarații pe subiectul în cauză au fost făcute de președinta Maia Sandu la conferința de presă susținută împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat duminică la Chișinău. La aceeași conferință, a fost întrebată repetat și despre vaccinul rusesc Sputnik-V care a fost înregistrat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

„Prioritatea numărul 1 este să salvăm vieți. Cel mai mare pericol azi este Covid-19, ceea ce trebuie să facem este să asigurăm țara cu vaccin. Să avem vaccin pentru cât mai mulți oameni și să ne asigurăm că este unul de calitate. … Atunci când am făcut declarațiile cu referire la faptul că „trebuie să fie înregistrate de OMS”, am pornit de la o decizie anterioară a CNESP care spunea asta. Între timp, am văzut decizia instituției responsabile – Agenția Medicamentului care a înregistrat vaccinul. Este de competența sa. Președinția nu are compentența respectivă. Eu m-aș bucura să avem vaccin suficient, astfel încât cetățenii să poată să aleagă pe care să și-l administreze”, a declarat Maia Sandu.

Cât despre de ce Igor Dodon a anunțat despre înregistrarea Sputnik-V, președinta a replicat că este un alt subiect. Vaccinul (n.r. Sputnik-V) a fost înregistrat de către o instituție a statului, a conchis aceasta.

Înainte de întrebarea cu referire la vaccinul în cauză, Maia Sandu a amintit că „datorită încrederii dintre noi, România și Cehia ne-au oferit cantități substanțiale de echipamente medicale și de protecție personală, ce ajută medicii moldoveni să lupte cu virusul mai bine pregătiți”. „Echipa Europa e alături de Moldova. Medicii noștri sunt recunoscători pentru asta, după cum ați auzit și dumneavoastră din discuția pe care am avut-o acum câteva minute”.

„Această încredere e fundamentul bunei noastre relații. Datorită ei am semnat, la începutul acestei săptămâni, acordul de finanțare cu Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență COVID-19 pentru Republica Moldova”. Vom depune toate eforturile pentru a asigura că cele 15 milioane de euro vor veni în sprijinul celor mai mult afectați de criza pandemică.

Sănătatea oamenilor din Republica Moldova este prioritatea mea numărul unu, în acest moment. Echipa de la președinție se preocupă de aducerea vaccinului în țara noastră din prima zi a mandatului meu de Președinte. Primele 21.600 de doze de vaccin oferite de România au ajuns ieri în țară, și sperăm că alte 14.400 de doze, livrate prin platforma Covax, vor sosi săptămâna viitoare. Ele vor merge către medici și lucrătorii medicali din prima linie de luptă cu pandemia. Avem semnale din Lituania că sunt dispuși și ei să caute căi pentru a ne ajuta să accesăm vaccinuri. Discutăm zilnic cu platforma Covax pentru a asigura că vaccinurile destinate țării noastre sunt identificate și livrate cât mai curând, a declarat Maia Sandu.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82