Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

Scandalos! Conducerea ANI acuzată că ar promova în funcție inspectori de integritate, neglijând meritele profesionale

18 Iun. 2021, 12:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 12:42 // Actualitate //  Realitatea.md

Mai mulți inspectori de integritate afirmă că în cadrul Autorității Naționale de Integritate s-ar fi făcut promovări în funcții discriminatorii, scrie moldovacurata.md.

Conducerii ANI i se reproșează că nu a adus argumente și clarificări suficiente în legătură cu nepromovarea unor inspectori care au fost evaluați cu calificative înalte și au înregistrat rezultate similare sau chiar mai bune decât cei care au fost promovați în funcții.

Acuzațiile au fost respinse de către președinta Autorității, Rodica Antoci.

Portalul MoldovaCurata.md a analizat o serie de documente care arată că recomandările făcute de către inspectorul superior de integritate împuternicit cu atribuții de control și organizare a activității Inspectoratului de integritate, Ion Nicolaev, referitoare la promovarea unor inspectori au fost luate în considerare selectiv de către conducerea ANI.

Fiind promovat în această funcție în aprilie 2019, Ion Nicolaev avea inclusiv sarcina de a evalua performanțele individuale și a asigura promovarea în carieră a inspectorilor de integritate.

Din 14 inspectori propuși spre avansare, doar 6 au fost acceptați

Astfel, la 12 februarie 2021, când încă mai deținea acest post în cadrul Inspectoratului de integritate (la 15 februarie în această funcție a fost promovată Alina Munteanu, inspector superior de integritate), Ion Nicolaev a propus avansarea în funcții a 14 inspectori, dintre care 8 – din funcția de inspector de integritate în cea de inspector superior și 6 – din funcția de inspector de integritate superior, în cea de inspector principal.

Ca urmare, au fost promovați numai 6 dintre ei, recomandările în privința celorlalți fiind ignorate, deși la evaluarea rezultatelor inspectorii au primit calificativul „foarte bine”, la fel ca și cei avansați în funcții. Astfel, 5 zile mai târziu, la 17 februarie, Ion Nicolaev și-a reiterat solicitarea către conducerea ANI ca toți inspectorii pe care i-a recomandat să fie promovați, pentru că, în caz contrar, ei ar fi „discriminați în raport cu inspectorii promovați, fiindu-le încălcat dreptul de egalitate de șanse la promovarea în funcție”, după cum a atenționat Ion Nicolaev într-o scrisoare adresată președintei ANI, Rodica Antoci.

Conducerea ANI este acuzată de favoritism și discriminare

Solicitările inspectorului au rămas, însă fără răspuns. Mai mult – acestea nu au fost înregistrate oficial. Astfel, la 25 martie 2021, Ion Nicolaev a mai adresat o scrisoare președintei ANI, în care o atenționează asupra acestui fapt, pe care îl califică drept „abuziv și ilegal”.

Potrivit lui, conducerea ANI ar fi admis un abuz de serviciu, prin:

„neasigurarea egalității de șanse în ceea ce privește cariera funcționarilor publici din subordine, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare a competenței profesionale pentru personalul din subordine, acordarea de stimulente materiale sau morale, protejarea unor persoane în bază de favoritism sau discriminare și refuzul neîntemeiat de a primi sau a înregistra un act, un document sau un dosar”.

El mai reiterează că inspectorii nepromovați în funcții merită promovați și atenționează că, în caz contrar, dacă litigiul nu va fi soluționat în interiorul instituției, va denunța aceste abuzuri la Procuratura Anticorupție, la Centrul Național Anticorupție, la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, precum și că va intenta un proces de judecată.

Inspectorului Ion Nicolaev i se impută „lipsa unui comportament onorabil și politicos în relațiile cu președintele Autorității”

Drept răspuns, președinta ANI, Rodica Antoci, s-a adresat Colegiului disciplinar al Autorității, reclamând o „posibilă abatere disciplinară” din partea inspectorului Ion Nicolaev.

Potrivit ei:

„Fapta inspectorului constă în atitudine nedemnă, manifestări sau modul de viață care aduc atingere onoarei, integrității, probității profesionale, prestigiului Autorității și încalcă normele de conduită și etică”.

De asemenea, inspectorul ar fi încălcat „normele interne de conduită și etică ale ANI”. Se face trimitere la Codul de conduită și etică al angajaților ANI, potrivit căruia angajații nu trebuie să admită întrebuințarea unor expresii jignitoare, nu trebuie să răspândească afirmații defăimătoare sau să dezvăluie aspecte ale vieții private și nu trebuie să formuleze „sesizări sau plângeri calomnioase”.

Rodica Antoci atenționează Colegiul disciplinar că Ion Nicolaev, în scrisoarea sa din 25 martie, „ultimativ, folosind calificative neîntemeiate și expresii amenințătoare în adresa președintelui, solicită promovarea inspectorilor de integritate”. Astfel, ea califică solicitările lui Ion Nicolaev de promovare a tuturor celor 14 inspectori de integritate și atenționările că va depune denunțuri la autoritățile competente, drept „lipsă a unui comportament onorabil și politicos al acestuia în relațiile cu președintele Autorității”.

„Consider că, din cele expuse în scrisoarea dlui Ion Nicolaev, se deduc suficient și evident dovezi ale lipsei unui comportament onorabil și politicos al acestuia în relațiile cu președintele Autorității, lipsa servirii cu bună-credință a Autorității, lipsa unui comportament exemplar. Or, dl Ion Nicolaev, inspector superior de integritate, este obligat să se abțină de la orice act sau faptă care poate prejudicia imaginea, prestigiul sau interesele legale ale instituției, este obligat să respecte onoarea, reputația și demnitatea persoanelor din cadrul Autorității, inclusiv să se abțină de la întrebuințarea unor expresii jignitoare și de la formularea de sesizări sau plângeri calomnioase”, se arată în scrisoarea Rodicăi Antoci către Colegiul disciplinar al ANI.

 „Se urmărește sancționarea mea cu scopul de a da o lecție tuturor inspectorilor de integritate că cine va merge împotriva conducerii va avea soarta mea”

În replică, Ion Nicolaev a adresat și el o scrisoare Colegiului disciplinar, în care o acuză pe Rodica Antoci de faptul că nu a înregistrat oficial solicitările sale din 12 și 17 februarie privind promovarea inspectorilor de integritate, ci doar pe cea din 25 martie, la care nu au fost anexate cererile anterioare.

„Sunt de părere că conducerea ANI era obligată să examineze toate propunerile de promovare în mod legal, transparent, obiectiv și nediscriminatoriu, indiferent de la cine vin, și să adune în ședință inspectorii de integritate și să argumenteze de ce unii au fost avansați, iar alții nu”, se arată în scrisoarea lui Ion Nicolaev, care mai consideră că „responsabilitatea pentru promovarea agenților publici în bază de merit și integritate profesională revine atât conducerii Autorității, cât și fiecărui angajat”.

El mai atenționează că, la 12 februarie 2021, era încă în funcția inspector de integritate împuternicit cu atribuții de control și organizare a activității Inspectoratului de integritate, astfel că avea dreptul să facă propuneri de promovare, pentru că pe parcursul anului 2020 a analizat rezultatele tuturor inspectorilor și le-a evaluat performanțele profesionale.

Totodată, el consideră că acțiunile sale nu constituie abatere disciplinară și nu încalcă nicio prevedere legală, așa cum a invocat președinta ANI.

„Consider că prin sesizarea Colegiului disciplinar se urmărește sancționarea mea cu scopul de a da o lecție tuturor inspectorilor de integritate că cine va merge împotriva conducerii sau nu va împărtăși aceleași idei, va avea soarta mea”, punctează inspectorul, exprimându-și disponibilitatea de a fi testat și la poligraf.

Continuarea materialului o puteți vedea pe moldovacurata.md.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 16:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
06 Iul. 2022, 16:57 // În Lume //  Victoria Laur

Oligarhul ucrainean, Victor Medvedciuk, care este și cumătrul lui Vladimir Putin, a rămas fără mijloacele de zbor private pe care le deține. Elicopterul și avionul său au fost transmise armatei ucrainene.

Conform Procuraturii Ucrainei, cele două aparate de zbor au fost confiscate. De asemenea, s-a pus sechestru bunurile deținute de soția sa, jurnalista Oxana Marchenko, pe castelul familiei lui Medvedciuk, unde anterior au fost găsite obiecte de preț, inclusiv ouă Faberge, dar și un vagon restaurant poleit cu aur.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Victor Medvedciuk a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei, după ce în februarie a fugit din arest la domiciliu. Zelenski a propus anterior Moscovei să îl schimbe pe ucrainenii luați în prizonierat, iar Kremlinul puncta că el „trebuie să își dorească acest lucru”.

După aceste declarații, Serviciul Ucrainean de Securitate publica un video în care oligarhul se adresa cumătrului său și ruga să fie schimbat pe oamenii din Mariupolul asediat.Kremlinul, însă, spunea că nu poate interveni, deoarece Medvedciuk nu este cetățean rus.

Medvedciuk este învinuit de trădare de Patrie. El riscă c15 ani de pușcărie în Ucraina, iar după izbucnirea războiului ar fi încercat să fugă din țară, tranzitând teritoriul separatist al Republicii Moldova. Potrivit Kievului, el era așteptat de serviciile speciale ale Moscovei în Transnistria.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală