Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Scandalos! Conducerea ANI acuzată că ar promova în funcție inspectori de integritate, neglijând meritele profesionale

18 Iun. 2021, 12:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Iun. 2021, 12:42 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Mai mulți inspectori de integritate afirmă că în cadrul Autorității Naționale de Integritate s-ar fi făcut promovări în funcții discriminatorii, scrie moldovacurata.md.

Conducerii ANI i se reproșează că nu a adus argumente și clarificări suficiente în legătură cu nepromovarea unor inspectori care au fost evaluați cu calificative înalte și au înregistrat rezultate similare sau chiar mai bune decât cei care au fost promovați în funcții.

Acuzațiile au fost respinse de către președinta Autorității, Rodica Antoci.

Portalul MoldovaCurata.md a analizat o serie de documente care arată că recomandările făcute de către inspectorul superior de integritate împuternicit cu atribuții de control și organizare a activității Inspectoratului de integritate, Ion Nicolaev, referitoare la promovarea unor inspectori au fost luate în considerare selectiv de către conducerea ANI.

Fiind promovat în această funcție în aprilie 2019, Ion Nicolaev avea inclusiv sarcina de a evalua performanțele individuale și a asigura promovarea în carieră a inspectorilor de integritate.

Din 14 inspectori propuși spre avansare, doar 6 au fost acceptați

Astfel, la 12 februarie 2021, când încă mai deținea acest post în cadrul Inspectoratului de integritate (la 15 februarie în această funcție a fost promovată Alina Munteanu, inspector superior de integritate), Ion Nicolaev a propus avansarea în funcții a 14 inspectori, dintre care 8 – din funcția de inspector de integritate în cea de inspector superior și 6 – din funcția de inspector de integritate superior, în cea de inspector principal.

Ca urmare, au fost promovați numai 6 dintre ei, recomandările în privința celorlalți fiind ignorate, deși la evaluarea rezultatelor inspectorii au primit calificativul „foarte bine”, la fel ca și cei avansați în funcții. Astfel, 5 zile mai târziu, la 17 februarie, Ion Nicolaev și-a reiterat solicitarea către conducerea ANI ca toți inspectorii pe care i-a recomandat să fie promovați, pentru că, în caz contrar, ei ar fi „discriminați în raport cu inspectorii promovați, fiindu-le încălcat dreptul de egalitate de șanse la promovarea în funcție”, după cum a atenționat Ion Nicolaev într-o scrisoare adresată președintei ANI, Rodica Antoci.

Conducerea ANI este acuzată de favoritism și discriminare

Solicitările inspectorului au rămas, însă fără răspuns. Mai mult – acestea nu au fost înregistrate oficial. Astfel, la 25 martie 2021, Ion Nicolaev a mai adresat o scrisoare președintei ANI, în care o atenționează asupra acestui fapt, pe care îl califică drept „abuziv și ilegal”.

Potrivit lui, conducerea ANI ar fi admis un abuz de serviciu, prin:

„neasigurarea egalității de șanse în ceea ce privește cariera funcționarilor publici din subordine, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare a competenței profesionale pentru personalul din subordine, acordarea de stimulente materiale sau morale, protejarea unor persoane în bază de favoritism sau discriminare și refuzul neîntemeiat de a primi sau a înregistra un act, un document sau un dosar”.

El mai reiterează că inspectorii nepromovați în funcții merită promovați și atenționează că, în caz contrar, dacă litigiul nu va fi soluționat în interiorul instituției, va denunța aceste abuzuri la Procuratura Anticorupție, la Centrul Național Anticorupție, la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, precum și că va intenta un proces de judecată.

Inspectorului Ion Nicolaev i se impută „lipsa unui comportament onorabil și politicos în relațiile cu președintele Autorității”

Drept răspuns, președinta ANI, Rodica Antoci, s-a adresat Colegiului disciplinar al Autorității, reclamând o „posibilă abatere disciplinară” din partea inspectorului Ion Nicolaev.

Potrivit ei:

„Fapta inspectorului constă în atitudine nedemnă, manifestări sau modul de viață care aduc atingere onoarei, integrității, probității profesionale, prestigiului Autorității și încalcă normele de conduită și etică”.

De asemenea, inspectorul ar fi încălcat „normele interne de conduită și etică ale ANI”. Se face trimitere la Codul de conduită și etică al angajaților ANI, potrivit căruia angajații nu trebuie să admită întrebuințarea unor expresii jignitoare, nu trebuie să răspândească afirmații defăimătoare sau să dezvăluie aspecte ale vieții private și nu trebuie să formuleze „sesizări sau plângeri calomnioase”.

Rodica Antoci atenționează Colegiul disciplinar că Ion Nicolaev, în scrisoarea sa din 25 martie, „ultimativ, folosind calificative neîntemeiate și expresii amenințătoare în adresa președintelui, solicită promovarea inspectorilor de integritate”. Astfel, ea califică solicitările lui Ion Nicolaev de promovare a tuturor celor 14 inspectori de integritate și atenționările că va depune denunțuri la autoritățile competente, drept „lipsă a unui comportament onorabil și politicos al acestuia în relațiile cu președintele Autorității”.

„Consider că, din cele expuse în scrisoarea dlui Ion Nicolaev, se deduc suficient și evident dovezi ale lipsei unui comportament onorabil și politicos al acestuia în relațiile cu președintele Autorității, lipsa servirii cu bună-credință a Autorității, lipsa unui comportament exemplar. Or, dl Ion Nicolaev, inspector superior de integritate, este obligat să se abțină de la orice act sau faptă care poate prejudicia imaginea, prestigiul sau interesele legale ale instituției, este obligat să respecte onoarea, reputația și demnitatea persoanelor din cadrul Autorității, inclusiv să se abțină de la întrebuințarea unor expresii jignitoare și de la formularea de sesizări sau plângeri calomnioase”, se arată în scrisoarea Rodicăi Antoci către Colegiul disciplinar al ANI.

 „Se urmărește sancționarea mea cu scopul de a da o lecție tuturor inspectorilor de integritate că cine va merge împotriva conducerii va avea soarta mea”

În replică, Ion Nicolaev a adresat și el o scrisoare Colegiului disciplinar, în care o acuză pe Rodica Antoci de faptul că nu a înregistrat oficial solicitările sale din 12 și 17 februarie privind promovarea inspectorilor de integritate, ci doar pe cea din 25 martie, la care nu au fost anexate cererile anterioare.

„Sunt de părere că conducerea ANI era obligată să examineze toate propunerile de promovare în mod legal, transparent, obiectiv și nediscriminatoriu, indiferent de la cine vin, și să adune în ședință inspectorii de integritate și să argumenteze de ce unii au fost avansați, iar alții nu”, se arată în scrisoarea lui Ion Nicolaev, care mai consideră că „responsabilitatea pentru promovarea agenților publici în bază de merit și integritate profesională revine atât conducerii Autorității, cât și fiecărui angajat”.

El mai atenționează că, la 12 februarie 2021, era încă în funcția inspector de integritate împuternicit cu atribuții de control și organizare a activității Inspectoratului de integritate, astfel că avea dreptul să facă propuneri de promovare, pentru că pe parcursul anului 2020 a analizat rezultatele tuturor inspectorilor și le-a evaluat performanțele profesionale.

Totodată, el consideră că acțiunile sale nu constituie abatere disciplinară și nu încalcă nicio prevedere legală, așa cum a invocat președinta ANI.

„Consider că prin sesizarea Colegiului disciplinar se urmărește sancționarea mea cu scopul de a da o lecție tuturor inspectorilor de integritate că cine va merge împotriva conducerii sau nu va împărtăși aceleași idei, va avea soarta mea”, punctează inspectorul, exprimându-și disponibilitatea de a fi testat și la poligraf.

Continuarea materialului o puteți vedea pe moldovacurata.md.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate