Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Schimb de experință în domeniul socio-medical. Cât de importante sunt vizitele la domiciliu ale medicilor

28 Iul. 2021, 17:16
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 17:16 // Societate //  Valentina Buză

14 reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG, asistenți medicali comunitari din județele Iași, Vaslui și Botoșani și echipa de proiect de la Star of Hope România, au făcut schimb de experiență cu specialiști din sectorul medical și social din Glodeni și Bălți. Activitățile au avut loc în perioada 21- 22 iulie, în cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.

Astfel, în prima zi a vizitei, reprezentanții din România au discutat cu autoritățile publice locale și specialiștii din sectorul medical și social din Glodeni și Bălți în vederea observării organizării procesului de efectuare a vizitelor la domiciliu la copilul sănătos și asigurării sănătății mamei și copilului.

În cea de a doua zi specialiștii din România au efectuat o vizită la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale unde au discutat cu Tatiana Zatîc, Secretar de Stat și Luminița Avornic, consultant principal, Direcția Politici în asistența medicală primară, urgentă și comunitară. În cadrul ședinței a fost împărtășită experiența României și a Republicii Moldova în domeniul programelor naționale de vizite la domiciliu a copiilor de vârstă mică și a reabilitării bazate pe comunitate în scopul asigurării bunăstării acestora.

„Timp de 2 zile specialiști din România și Moldova au discutat soluții privind asistența socio-medicală a copiilor cu vârsta până la 3 ani și femeilor gravide. Concluzia unanimă a fost că doar o intervenție interdisciplinară, de echipă, oferită la momentul oportun și cât mai precoce, va putea asigura familiile cu copii mici cu soluții pentru dificultățile de dezvoltare, de alimentație, îngrijire și comunicare”, a declarat Liliana Rotaru, președintele organizației CCF Moldova.

Cele două țări, România și Republica Moldova, au făcut un schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie una pe potriva necesităților populației. Studiile demonstrează că vizitele la domiciliu contribuie la reducerea numărului de copii incluși în sistemul de protecție socială, îmbunătățirea autonomiei și eficienței economice a familiei, dezvoltarea abilităților parentale etc.

„Programul de vizite la domiciliu este important și pentru că activitatea de monitorizare a stării de sănătate, dezvoltare a copilului se face în familie, acolo unde acesta se simte confortabil, în siguranță. Standardizarea instrumentelor de lucru folosite, respectiv formularele de vizită, reprezintă un alt element care conferă valoare programului vizite la domiciliu. Echipa din România apreciază ospitalitatea gazdelor din Moldova, profesionalismul, disponibilitatea și deschiderea de a împărtăși din experiența lor”, a menționat Gabriela Răducanu, director de programe, Fundația Star of Hope România.

Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, cod proiect 2SOFT/4.1/117; nr contract finantare – 32564/11.03.2020; este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.

Structurile de Management ale Programului România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă. Toate informațiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi AICI.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române