„Am venit la Chișinău cu sentimente amestecate. Simt mândrie, dar și furie. S-ar părea când vecinii ucraineni s-au refugit în Europa din cauza unui război perfid, alegerea moldovenilor ar trebui să fie firească. Totuși, Moldova încă ezită, când are șansa să fie alături de state puternice”. Asta a spus scriitoarea Tatiana Țîbuleac stabilită de mai mulți ani la Paris, Franța, de pe scena „Moldova Europeană”. A avut un discurs care a stârnit lacrimi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
„Mă simt onorată să mă aflu astăzi, aici, în Piața Marii Adunări Naționale, un loc unde s-au scris pagini importante din istoria acestei țări. Totodată, o piață dragă mie prin care am mers în fiecare zi timp de 30 de ani: în drum spre școală, spre Universitatea de Stat, în drum spre primul, al doilea, al treilea serviciu. Chișinăul și oamenii lui încă este inima geografiei mele sentimentale. Inima scrisului și a cărților mele. Totuși, acasă – locul, pe care îl numesc casă de mulți ani, este și Europa”.
Scriitoarea a amintit că generația sa a descoperit Europa prin limbile străine pe care le-au învățat la școală, dar și când părinții copiilor au emigrat acolo. „Nu pot să nu mă gândesc astăzi la primii migranți moldoveni, la sacrifiicele lor. Primii migranți nu puneau pozele pe Instagram, ei se legau de copaci ca să nu-i prindă poliția. Astăzi, când putem călători liber în orice punct al lumii. Astăzi, când nu mai suntem umiliți pentru vize, ar trebui să ne amintim și de ei și de sacrificiul ei. Europa pe care ei doar au visat-o, poate fi astăzi a noastră. Noi însă ezităm”.
„În toate capitalele europene, diaspora organizează acțiuni de susținere. Mă doare cuvântul diasporă și totuși trebuie să spun asta pentru că în toată țara, dintre cei plecați și cei rămași, moldovenii care au plecat nu sunt nici mai buni, nici mai răi de cât cei, care au rămas. Motivele lor sunt la fel de valabile ca motivele celor, care au ales să rămână. Sunt mai multe feluri în care poți să-ți iubești patria. Poți să trăiești în ea, dar poți să o porți peste tot cu tine în lume. Atunci când vom înțelege asta, Moldova va deveni puternică. Va fi tot mică, tot la răscruce, dar va fi puternică pentru că va fi unită. Nu suntem la început de cale”.
Adunarea Națională „Moldova Europeană” a fost concepută cu scopul de a transmite comunității internaționale dorința cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene. Evenimentul este organizat în preajma Summitului Comunității Politice Europene (CPE) care va avea loc la noi pe 1 iunie 2023. „Moldova Europeană” are loc și în alte 33 de capitale și orașe europene.