Curs valutar
 • EUR
  19.2133
  -0.5512%
 • USD
  19.4417
  -0.1461%
 • RUB
  0.3199
  -2.6258%
 • RON
  3.8917
  -0.4651%
 • UAH
  0.5264
  -0.152%

Secretarul de stat al MAEIE Eugen Revenco: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

07 Iun. 2021, 09:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
07 Iun. 2021, 09:46 // Politica //  Petru Cosoi

Decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene care a propus 190, a declarat Europei Libere, Eugen Revenco, secretarul general al ministrului de externe, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 11 iulie.

„Unul din obiectivele diplomației moldovenești este protejarea și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri de peste hotare. Dreptul de a alege este un drept fundamental și organizarea exercitării acestui drept ține nemijlocit de competența Ministerului Afacerilor Externe. De aceea înainte de a propune o listă, geografia distribuției, noi am luat în calcul, după ce am consultat fiecare ambasadă moldovenească, atât numărul oficial al moldovenilor care se află într-un stat, cât și un număr neoficial pe care îl putem deduce, am ținut cont de faptul câtă lume a votat la alegerile precedente, care au avut loc doar o jumătate de an în urmă și este cel mai clar indicator despre potențialul de vot într-o regiune sau alta”, a declarat Eugen Revenco.

Oficialul susține că ministerul de Externe a notificat dublu Comisia Electorală Centrală cu privire la numărul persoanelor înregistrate prealabil peste hotare, cât și majorarea numărului secțiilor de vot. De asemenea, CEC a fost informată precum că ministerul este în capacitate deplină de a organiza votul în diasporă cu 190 de secții.

„Înregistrarea prealabilă este și ea un criteriu obligatoriu care se ia în calcul. Noi am dat primele noastre cifre cu o zi înainte de închiderea perioadei de înregistrare prealabilă, pe data de 25 mai, dar am indicat că cifrele sunt în creștere și putem să ne așteptăm la un număr diferit, dar ulterior în luările noastre de atitudine, de poziție, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, chiar și în ajun, pe data de 5 seara sau pe data de 6 dimineața în corespondența pe care am expediat-o am reconfirmat capacitățile noastre depline de a deservi și de a organiza alegerile în toate secțiile de votare pe care noi le-am propus”, a adăugat Revenco.

Confirm că în lista inițială și ultima poziție pe care noi am avut-o: organizarea alegerilor în circa 190 de secții de votare este în puterile Ministerului Afacerilor Externe, avem logistica pregătită, avem capacitățile coordonate din timp cu ambasadele noastre, am verificat locațiile unde pot fi amplasate secțiile și am verificat și devizul de cheltuieli în cazul în care ar fi nevoie să se acopere cu surse financiare suplimentare”, a precizat funcționarul.

Realitatea.md amintește că sâmbătă, 5 iunie, CEC, cu votul a cinci membri, a decis ca peste hotarele țării să fie deschise doar 139 de secții de vot și nu 190, așa cum au recomandat reprezentanții MAEIE. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a motivat Hotărârea prin lipsa resurselor financiare, deși MAEIE a informat instituția că dispune de resurse pentru a deschide cele 190 de secții.

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
07 Oct. 2022, 06:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
07 Oct. 2022, 06:35 // În Lume //  Redacția Realitatea

Octombrie este o lună cât se poate de potrivită pentru o vacanță care să încarce bateriile pentru perioada rămasă până la Crăciun. Temperaturile sunt decente la nivelul continentului european, iar prețurile sunt mai mici decât cele din vară.

Lugano (Elveția)

Lugano este unul dintre cele mai frumoase orașe din Elveția. Face parte din cantonul Ticino – vorbitor de limbă italiană – și se află pe malul lacului cu același nume, fiind mărginit de Munții San Salvatore și Brè. Acolo puteți experimenta combinația perfectă dintre arhitecturile și bucătăriile italiană și elvețiană, piețele pline de viață, plimbările pe malul lacului, străzile comerciale și parcurile pline de culoare.

S-a reluat și Festivalul Toamnei, care se desfășoară în prima săptămână din luna octombrie. De asemenea, poate fi vizitată piața de toamnă, unde sunt vândute produse alimentare locale și articole de artizanat.

Destinații de vacanță

Gdansk (Polonia)

Este o destinație perfectă pentru toamnă. Gdansk este un oraș al curajului, prospețimii și libertății, un centru înfloritor de cultură, știință, sport și divertisment. Pe lângă arhitectura frumoasă, atât de tipică pentru vechile orașe poloneze, Gdansk este și o destinație grozavă pentru pasionații de apă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Este chiar pe râul Motlawa și foarte aproape de Marea Baltică. Există multe oportunități pentru activități acvatice pe râu, cu caiace, multe bărci diferite de închiriat și taxiuri pe apă. În acest oraș s-a dat prima bătălie din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Destinații de vacanță

Bordeaux (Franța)

Aleasă cea mai frumoasă destinație din Europa, Bordeaux este un oraș care îți va lăsa amintiri plăcute pentru toată viața. Istoria, gastronomia, căldura oamenilor, zâmbetul localnicilor, podgoriile din Saint-Emilion sau plajele din Arcachon sunt tot atâtea puncte de atracție. Bordeaux este tradițional, contemporan, clasic, underground și cosmopolit în același timp, iar toamna este anotimpul ideal pentru a-l descoperi.

Cu 350 de clădiri și monumente având semnificație istorică, cu zeci de muzee și galerii de artă și unele dintre cele mai bune mâncăruri din toată Franța, Bordeaux îi atrage chiar și pe parizienii care părăsesc capitala pentru a se stabili acolo.

Florența (Italia)

Italia este destinația preferată pentru turiștii din întreaga lume, iar Florența, în special, este locul în care își doresc să ajungă cei care apreciază romantismul. În liniștea unei zile de toamnă, puteți vizita Galeria Uffizi, David-ul lui Michelangelo și Domul. Florența găzduiește una dintre cele mai faimoase galerii de artă din lume, unde sunt expuse multe capodopere renascentiste. Milioane de oameni vizitează Florența în fiecare an doar pentru a vedea realizările celebre ale unor artiști de renume precum Rafael, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Giotto, Titian ș.a.

Bilbao

 Bilbao (Spania)

Robert Wotherwell, Yves Klein, Andy Warhol sau Jean-Michel Basquiat sunt printre artiștii care vă așteaptă toamna la Muzeul Guggenheim din Bilbao. Evitați cozile lungi și cazările greu de rezervat din timpul verii. Toamna, totul este mai liniștit în Bilbao. Colecția permanentă a muzeului vă oferă lucrări de artă deosebit de valoroase. În cazul în care preferați peisajele, să știți că podgoriile din jurul Bilbao au culori incredibile în acest anotimp. Răsfățați-vă cu o vizită la podgoriile din Rioja sau cu un tur de o zi în oraș.

Hanovra

Hanovra (Germania)

Situată în mijlocul Germaniei și Europei, Hanovra este foarte ușor de accesat și este una dintre cele mai bune destinații europene pentru un city break toamna. Vorbim despre un paradis pentru iubitorii de natură, datorită numeroaselor parcuri și grădinilor regale din Herrenhausen, sau faimoasei păduri Eilenriede. Hanovra este, de asemenea, o destinație perfectă pentru shopping, Georgstraße fiind una dintre cele mai populare străzi cu magazine. Pasionații de gambling pot juca din hotel la cazinou online gratis, întrucât legislația germană pentru gamblingul pe bani reali este foarte restrictivă.

Budapesta

Budapesta (Ungaria)

Reprezintă o destinație preferată, grație apropierii de granița de vest. Puteți face drumeții pe dealurile din mijlocul orașului, sau vă puteți plimba pe faleza Dunării. Clădirea impunătoare a Parlamentului se oglindește în apele fluviului, iar culorile calde ale copacilor vă vor cuceri pe loc. Puteți opta pentru o croazieră sau pentru alte trasee, pe care vi le stabiliți singuri, beneficiind de avantajele cardului turistic. Orașul are o istorie bogată, mâncarea este delicioasă, iar străzile sunt sigure.

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală