Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Secretarul general al NATO: Prezența lui Joe Biden la summit denotă faptul că SUA își reia angajamentele

10 Mai 2021, 18:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
10 Mai 2021, 18:50 // În Lume //  Daniel Hacina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg le-a transmis liderilor prezenți la Summitului Bucharest9, că este un moment oportun pentru a consolida unitatea dintre Europa și Statele Unite ale Americii. Stoltenberg a salutat prezența președintelui Joe Biden, despre care a spus că demonstrează „angajamentul SUA de a reconstrui alianțe”.

„Este o plăcere să mă alătur dvs. și liderilor celorlalte țări B9, precum și președintelui Biden, pentru această întâlnire importantă.  Participarea președintelui Biden astăzi demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianțe și întărirea NATO”, a spus Stoltenberg.

Remarca secretarului general al NATO este făcută în contextul angajamentului președintelui SUA de a se implica în întărirea Alianței Nord Atlantice, în contrast cu atitudinea fostei administrații Trump față de angajamentele NATO, informeaza Digi24.

Jens Stoltenberg a vorbit despre pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, reuniune care va avea „o agendă ambițioasă, orientată spre viitor”. „Întâlnire de astăzi este o ocazie importantă pentru a duce mai departe această agendă”, a spus Stoltenberg.

„Summitul NATO de luna viitoare ne oferă o oportunitate unică de a începe un nou capitol în relațiile transatlantice, pentru a consolida unitatea dintre Europa și America de Nord și să pregătim Alianța noastră pentru provocările recente și viitoare. Într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă și mai competitivă, trebuie să facem mai multe împreună și să demonstrăm să suntem solidari nu doar în cuvinte, ci și în fapte”, le-a transmis Stoltenberg liderilor reuniți la Summitul B9.

„Deci, la Summit, vom avea o agendă ambițioasă, orientată spre viitor. Consolidarea angajamentului nostru de a ne apăra reciproc, lărgirea abordării noastre asupra securității și o abordare mai globală pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli. Această întâlnire de astăzi este o ocazie importantă pentru a duce mai departe această agendă. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu dvs. și cu toți aliații NATO, pentru a face Alianța noastră și mai puternică”, a mai declarat secretarul general al NATO.

În deschiderea summitului președintele Klaus Iohannis a spus că prezența președintelui SUA este foarte importantă și transmite un puternic semnal de solidaritate.

Evenimentul este organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis şi se desfăşoară cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, din 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 15:13
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
25 Iun. 2021, 15:13 // Politica //  Petru Beregoi

După ce un grup de membri ai Partidului Democrația Acasă au depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) un demers prin care solicită scoaterea formațiunii din cursa electorală, pe motiv că liderul acesteia, Vasile Costiuc, ar fi falsificat unele documente oficiale și face declarații false, contactat de Realitatea.md, Vasile Costiuc, a declarat că încă nu a făcut cunoștință cu scrisoarea dată, însă o califică „ca nefondată”.

Vasile Costiuc a precizat că urmează să citească demersul pe care l-au înregistrat la CEC reprezentanții partidului său și ulterior va veni cu o reacție publică, însă până a vedea acuzațiile ce i se aduc acesta a declarat că mai degrabă sunt niște nemulțumiri a unor concurenți, care încearcă disperat să adune capital politic, denigrând imaginea partidului său, pe motiv că au înțeles că nu au sorț de izbândă în aceste alegeri.

„Noi suntem pe dealuri, facem campanie electorală și încă nu am făcut cunoștință cu scrisoarea, demersul sau sesizarea, nici nu știu cum să o numesc, cel mai probabil a fost scrisă într-un cabinet politic și nu reprezintă o poziția reală a acestor membri ai Democrației Acasă. Concurenții electorali, care au înțeles că nu vor accede în Parlament încearcă cu fel și chip să ne atace. Altă explicație nu am. Dacă ar dori cu adevărat să lupte pentru valorile naționale, atunci trebuie să solicite scoaterea din cursa electorală a PSRM, Șor, PCRM și a tuturor celora care atentează la identitatea acestui stat”, ne-a spus Vasile Costiuc.

Amintim că, acesta nu este primul incident din interiorul Partidului Democrația Acasă. Săptămânele trecute, alți membri ai formațiunii l-au acuzat pe Costiuc că ar fi luat bani pentru primele poziții în lista Partidului Democrația Acasă.

Un alt incident cu implicarea formațiunii date este faptul că, pe lista partidului la alegerile parlamentare anticipate se regăsește pe poziția a treia nepotul lui Petru Jardan, deputat al Partidului Șor, care este judecat în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

 

Doc: deschide.md

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională