Șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, consideră că vizita lui Xi Jinping la Moscova în contextul războiului din Ucraina „spune o mie de cuvinte despre o nouă viziune asupra ordinii internaționale”. China trebuie să participe la căutarea unei lumi juste, a spus joi, 30 martie curent, ea.
Dezvoltarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și China depinde de ce poziție își va exprima Beijingul în viitor față de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina și acțiunile Moscovei, acesta urmând să devină „un factor determinant în relațiile viitoare dintre UE și China”. Acest lucru a fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Politico.
Potrivit lui von der Leyen, Beijingul a arătat recent acțiuni „asertive” pentru întărirea legăturilor internaționale, una dintre ele fiind recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova. Ea a numit această călătorie „o manifestare a prieteniei care spune o mie de cuvinte despre o nouă viziune asupra ordinii internaționale”. La sfârșitul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin, Xi a spus: „În acest moment, există schimbări care nu s-au produs de o sută de ani și împreună impulsăm aceste schimbări”, a amintit șefa CE.
Ea a mai menționat că Beijingul nu a condamnat Rusia pentru începutul ostilităților în Ucraina. „China are obligația de a juca un rol constructiv în căutarea unei păci juste”, a spus von der Leyen (citat de Euronews), spunând că planul de pace în 12 puncte propus de Beijing este benefic pentru Rusia și nu poate fi implementat.
Potrivit șefei CE, Beijingul „devine din ce în ce mai represiv în țară și mai asertiv în străinătate”. Von der Leyen a spus că atât lumea, cât și China s-au schimbat în ultimii trei ani și a cerut o revizuire a prevederilor Acordului cuprinzător de investiții dintre UE și China, relatează Financial Times. Acest document trebuia să echilibreze relațiile comerciale dintre UE și China, dar în 2021 Parlamentul European a respins ratificarea acestuia din cauza sancțiunilor impuse de Beijing împotriva reprezentanților UE.
Potrivit lui von der Leyen, „există anumite domenii în care comerțul și investițiile reprezintă un risc pentru securitatea noastră economică sau națională”. Aceasta se referă în primul rând la tehnologiile sensibile, bunurile cu dublă utilizare și investițiile care presupun transfer obligatoriu de tehnologie.
Von der Leyen va vizita China săptămâna viitoare împreună cu președintele francez Emmanuel Macron.