Președintele Consiliului de administrație a SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a enumerat în dimineața de marți, 18 ianuarie curent, o serie de propuneri privind avansul de 60 de milioane de dolari pe care trebuie să-l achite concernului rus „Gazprom” deja în mai puțin de trei zile, pentru a nu rămâne cetățenii moldoveni fără gaz.
În primul rând, Vadim Ceban propune Guvernului să ia în considerare posibilitatea majorării compensațiilor pentru consumatorii casnici, ținând cont de diferența dintre prețul gazelor naturale incluse în tarif și prețul de achiziție, dar și conectarea facilităților de credit ale principalilor consumatori industriali de gaze naturale (companii de combustibil și energie) prin instituții financiare internaționale pentru plata consumului curent de gaze naturale.
Totodată, să restituie (ramburseze) TVA SA „Moldovagaz” pentru a evita creșterea abaterilor de tarif în valoare de cel puțin 22 milioane dolari SUA.
În plus, Vadim Ceban a promis că membrii Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” va solicita sprijinul tuturor acționarilor, inclusiv al PJSC Gazprom, venind cu solicitarea de a lua în considerare posibilitatea amânării plății sau acordării de împrumuturi pe termen scurt pentru valoarea abaterilor financiare.
„Compania va continua să optimizeze costurile”, a mai promis acesta, adăugând că, pe termen lung, industria trebuie adusă pe piața liberă, unde prețul pentru consumatorii casnici și producătorii diferă semnificativ.
Amintim că, în luna ianuarie 2022, Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali, cu TVA inclus, este 11,08 lei. Dacă se menține un preț de achiziție mai mare de 600 de dolari, se impune o majorare a tarifului. Astfel, riscăm să ajungem la 14,7 lei.
Cât despre suma de 60 de milioane de dolari pe care „Moldovagaz” trebuie să o achite concernului rus, este vorba despre costul gazelor naturale consumate pentru luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. Potrivit contractului semnat de Republica Moldova, asta se face până la data de 20 a fiecărei luni. În cazul neachitării, în termen de 48 de ore, „Gazprom” poate dispune sistarea livrării gazului.