Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Șeful FSB-ului rusesc acuză Occidentul: Încearcă să atragă Moldova în „conflictul” ucrainean

01 Iun. 2023, 15:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
01 Iun. 2023, 15:52 // În Lume //  Romaniuc Victoria

În timp ce țara noastră găzduitește cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, Moscova lansează noi acuzații la adresa Uniunii Europene, care vizează direct Republica Moldova. De această dată, învinuirile au fost înaintate de șeful FSB-ului rusesc, Aleksandr Bortnikov.

Potrivit lui Bortnikov, Occidentul încearcă să atragă Republica Moldova în „conflictul” din Ucraina.

„Ucraina a devenit o rampă de lansare pentru războiul împotriva Rusiei și activitățile subversive împotriva Belarusului. Occidentalii incită în mod activ Moldova să participe la conflictul ucrainean, îndemnând-o să epureze Transnistria și Găgăuzia”, a declarat șeful FSB în cadrul unei reuniuni a membrilor Consiliului șefilor agențiilor de securitate și serviciilor speciale din statele membre CSI cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a menționat că în apropierea frontierele exterioare ale statelor membre ale CSI au loc frecvent exerciții militare ale forțelor NATO, precum și ale serviciilor speciale din Republica Moldova și Ucraina.

„Alianța coordonează activitățile de sabotaj și terorism ale formațiunilor armate și serviciilor speciale ale regimului de la Kiev”, a acuzat Bortnikov.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală