Curs valutar
 • EUR
  20.1680
  0.5082%
 • USD
  19.1529
  0.3989%
 • RUB
  0.3071
  4.0703%
 • RON
  4.0763
  0.4955%
 • UAH
  0.6515
  0.3991%

Șeful redacției Actualități Radio îl acuză pe Vlad Țurcanu de sabotaj! „Mi s-a cerut expres să plec din funcție”

27 Ian. 2022, 18:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
27 Ian. 2022, 18:00 // Actualitate //  Maria Timofti

Șeful redacției Actualități Radio, Adrian Petcu a venit cu o reacție, după ce directorul „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu îl acuză de incompetență. În dimineața zilei de astăzi, anunță că a pornit o anchetă de ianuarie, Țurcanu a anunțat că a pornit o anchetă de serviciu, după ce de Revelion la Radio Moldova a fost difuzat mesajul de felicitare al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu din anul 2020.

Astfel, în mesajul său postat pe o rețea de socializare, redactorul șef susține că mesajul de felicitare al șefei statului, care urma să fie difuzat la radio pe 31 decembrie 2021, a fost înlocuit de către colegii de la radio cu mesajul președintei din anul 2020. Adrian Petcu a explicat cu lux de amănunte toate cele întreprinse de el în ziua de 31 decembrie.

„Prin prezenta am să vă descriu cum a fost SABOTATĂ, de către noua conducere TRM, difuzarea variantei corecte a mesajului de Revelion a Președintei Maia Sandu.
Deci în continuare vă prezint acțiunile întreprinse de mine, în ziua de 31 decembrie 2021, pentru plasarea mesajului de Revelion al Președintelui Republicii Moldova. În continuare am să vă prezint detaliile, inclusiv tehnice, după ce, împreună cu serviciul tehnic, am studiat toate mișcările de pe server care au legătură cu cazul din ultima zi a anului 2021.

1. Pe 31 decembrie, la ora ___ am primit în poștă mesajul video de Revelion al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. L-am obținut mai devreme deoarece la radio avem nevoie și de traducere pentru buletinele în rusă.

2. După ce l-am ascultat, în jurul orei ___, am invitat-o pe Doamna Director General Adjunct Radio, să-l ascultăm împreună. Am discutat inclusiv pe ce punem accentele în inserturile pe care le difuzăm în știri a doua zi. La rugămintea ei de ai redirecționa mesajul, am refuzat-o politicos, spunând că mi-am dat cuvântul să nu apară nicăieri până la ora 22.00. Mi-am făcut impresia că a plecat supărată.

3. Deoarece mesajul integral avea o durată de 8.45 minute, am obținut și textele, în română și rusă pentru a putea traduce unele fragmente pentru știrile citite în limba rusă, dar și pentru inserturi.

4. Și acum date de pe serverul Companiei: La ora ____, 31.12.2021, mesajul, în variantă audio, a fost plasat, de pe computerul prezentatorului, IP………..28, în mapa „WEEKEND”. Eu l-am verificat, de la computerul meu, IP ……..142 să mă conving ca este originalul dar și pentru a începe să facem inserturile. Acest lucru poate fi confirmat de tehnicieni și de prezentator, deoarece asupra mesajului s-a lucrat de la computerul lui, cu IP ……..28. Important – subiectul a fost plasat sub denumirea „REVELION SANDU”.

5. Seara, tot de la computerul prezentatorului, am pregătit inserturi din mesaj pentru radiojurnalul de la ora 08.00, pentru 01.01.2022. Inserturi s-au făcut inclusiv pentru radiojurnalul de limbă rusă. Toate inserturile corespund cu mesajul M.Sandu din 31.12.2021, lucru ce poate fi confirmat în Logger (arhivă).

6. După ce m-am convins că toate inserturile și mesajul este, am ieșit din Casa Radio, împreună cu prezentatorul, la ora_____seara târziu, fapt ce poate fi verificat la turnichet și camerele video.

7. După ce am verificat serverul, împreună cu inginerii, am depistat că de pe computerul IP …………38, la ora 20.01 și 56 de secunde subiectul a fost ascultat și copiat. Tehnicienii mi-au spus că este computerul regizorului din alt departament. Eu nu știu de unde a aflat persoana despre existența mesajului în mapa de la emisie. Despre acest lucru știau doar 3 – eu, prezentatorul care a stat permanent lângă mine și doamna Director General Adjunct Radio.

8. Un alt detaliu important: în timpul zilei am întrebat regizorul cine va face prezentarea mesajului Președintei. Mi-a spus că are o prezentare cu voce de bărbat. Peste 5 minute m-a sunat să-mi spună că nu o găsește. Am decis împreună că eu pregătesc textul, iar prezentatorul din tură (doamnă), îl înregistrează. Am verificat fișierul cu vocea doamnei și l-am plasat în mapa de la ora 20.00. Mai târziu m-a sunat din nou regizorul să-mi spună că a primit fișierul cu vocea doamnei, dar a găsit și fișierul cu voce de bărbat. I-am spus să decidă, în calitate de regizor, care voce se potrivește mai bine. Totodată m-a întrebat dacă a venit mesajul Președintei, (de mai multe ori) i-am spus că am să-l plasez la emisie în jurul orei 22.00, atunci când apare oficial pentru toată presa.

9. În jurul orei 21.30, ca să fie destul timp pentru montare, am sunat regizorul și l-am anunțat că subiectul îl poate găsi în mapa „WEEKEND”. La telefon am așteptat, mai multe minute până a fost deschis subiectul ca să mă conving că e cel realizat astăzi, încă anul 2021, care începea cu ”Dragi prieteni” ( cel de anul trecut, 2020, începea cu ”Dragi cetățeni”). După ce am auzit începutul, și m-am convins că mesajul este cel original (2021), regizorul mi-a spus că îl montează și îl plasează în emisie la ora 22.00, pregătit pentru difuzare, dar și că îi va anunța pe cei de la emisie. Aici misiunea mea a luat sfârșit.

10. Dar întrebările abia încep: regizorul mi-a pus să ascult la telefon mesajul Președintei, care din spusele lui a fost chiar acum scos din mapa de emisie (21.30). Discuția s-a încheiat nu mai târziu de ora 21.40. Și eu și regizorul eram deja pe la casele noastre. Deci serverul a fost accesat de acasă.
11. Și aici atenție mare: abia la ora 21.51 și 26 de secunde, de pe computerul regizorului IP ……………………38 subiectul „REVELION SANDU” este șters din mapa „WEEKEND”. Iar peste 4 secunde, la ora 21.51 și 30 de secunde, plasat alt subiect, atenție la dată, „31 12 20 MESAJ M SANDU”.

12. Este imposibil, să pregătești un subiect pentru emisie în 4 secunde. Deci în intervalul 20.01 – 21.51, datele de pe server ne arată că a fost doar o singură mișcare în mapa în care era plasat mesajul – la ora 20.01 și 56 de secunde subiectul a fost copiat din mapă. Respectiv subiectul a fost pregătit din timp, pe computerul personal al regizorului, în intervalul de timp menționat mai sus 20.01 – 21.51, fără ca eu să fiu anunțat. Deci atunci când regizorul spunea că abia acum accesează mapa de emisie, ora 21.30, el de fapt a mințit – la telefon mie mi s-a pus să ascult varianta originală din 31.12.2021, pe care eu am plasat-o pentru emisie, iar în emisie de la computerul regizorului a fost plasată pentru emisie varianta veche (2020).

13. Menționez că, oficial, mesajul a fost distribuit pentru presă la ora 22.00. Eu l-am primit mai devreme, cu condiția că nu apare nicăieri până la această oră (aveam nevoie de el ca să pregătim inserturile pentru a doua zi). Iar pentru a evita o eventuală scurgere de informații (s-a mai întâmplat la trm), m-am asigurat că mesajul nu apare înainte de ora convenită. Astfel, eventualele învinuiri pe care le-am auzit, precum că mesajul a fost ”plasat târziu”, sunt absolut nefondate, inexacte, și nu pot fi considerate pertinente”, a scris Adrian Petcu pe Facebook. 

Petcu susține că acest sabotaj a fost pregătit foarte minuțios din timp, deoarece administrația nu a găsit un motiv plauzibil pentru a-l concedia. El a declarat că este șef la Radio Actualități din anul 2011, iar de atunci nu a avut vreo monitorizare în care Redacția să fie acuzată de neprofesionalism. Adrian Petcu a mai spus că a muncit în condiții extreme pe parcursul acestor ani, cu salarii mizere, și cu fluctuații de cadre record.

Adrian Petcu a mai scris că atunci când Vlad Țurcanu a fost numit în funcția de director al companiei „Teleradio-Moldova” i-a cerut să demisioneze „de bună voie”, iar în cazul în care nu o va face „îl va da afară pe articol”.

„La câteva zile după numirea în funcție a noului Director General al IP Compania Teleradio Moldova, am fost chemat și mi s-a cerut expres să plec din funcție. Ultimativ – „nu pleci de bună voie, te dau afară pe articol. Îți fac o favoare prin faptul că te-am prevenit”. Cu o explicație simplă – această funcție este promisă unei alte persoane. Nu m-am opus. Singurul lucru pe care l-am cerut a fost să fiu disponibilizat (pentru această variantă Codul Muncii prevede niște garanții), deoarece din declarațiile lui am înțeles că instituția va fi reorganizată. Un efort de ordin managerial pe care urmează să-l facă noua conducere a Companiei.

Dar văd că se merge pe altă variantă. Sigur că evacuarea unei persoane din birou este cea mai simplă soluție pentru o problemă de cadre. Dar să nu uităm totuși de niște drepturi elementare pe care le are fiecare din noi. Soluția linșajului public nu cred că este cea mai bună cale aleasă de noua conducere TRM în raport cu mine. Primul lucru pe care vreau să-l rețină publicul este că postul „Radio Moldova”, cel puțin în perioada de când sunt la știri, nu a fost acuzat niciodată de partizanat politic. Postul public de televiziune – DA. Radio Moldova – NU. O anchetă de rutină, pe care am reușit să o fac chiar astăzi, scoate la iveală un lucru extrem de urât. Mesajul de Revelion al Președintei, a fost înlocuit de către „colegii” din Radio. Sabotaj la indicația cui? Detalii în anchetă.

Nu vreau să invinuiesc pe nimeni, dar dacă asta face parte din soluțiile manageriale cu privire la politica de cadre, atunci vă anunț oficial că nu se va schimba nimic la TRM. Mai întrebați de cei care au plecat în ultima lună. O să aveți surpriza să auziți multe lucruri, care mie personal imi provoacă doar una – GREAȚĂ”, a scris într-o altă postare Petcu. 

Realitatea.md amintește că director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a venit în această dimineață cu un mesaj dur în care a vizat o serie de angajați ai postului de radio. Țurcanu a critica activitatea unor șefi de redacții, precizând că de la bun început a cerut retragerea celor care au activat în cadrul instituției pe timpul altor puteri. Șeful „Teleradio-Moldova” afirmă că „aceștia s-au compromis în anii din urmă, printr-un servilism dezagreabil”.

Realitatea Live

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
19 Mai 2022, 22:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Mai 2022, 22:30 // În Lume //  Realitatea.md

Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, în contextul în care Washingtonul se grăbește să mențină un flux de asistență militară la aproape trei luni după invazia Rusiei, potrivit Reuters.

86 dintre membrii Senatului au votat în favoarea pachetului militar, economic și umanitar, cel mai mare de până acum pentru Ucraina. Voturile împotrivă în număr de 11 au fost ale republicanilor.

„Acesta e un pachet mare și va acoperi cerințele mari ale ucrainenilor în lupta pentru supraviețuire”, a declarat liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, îndemnând la sprijinul pentru legea care suplimentează de urgență ajutorul acordat statului la vest de Rusia.

„Prin adoptarea acestui ajutor de urgență, Senatul poate acum spune poporului ucrainean: ajutorul e pe drum. Adevăratul ajutor. Ajutorul semnificativ. Ajutorul care poate asigura victoria ucrainenilor”, a spus Schumer.

Camera Reprezentanților a trecut acest proiect pe 10 mai, voturile împotrivă fiind de asemenea exprimate de republicani. S-a împotmolit în Senat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să permită un vot rapid. Colegii democrați ai lui Biden controlează cu o mică marjă atât Camera cât și Senatul, însă regulile acestuia din urmă necesită un consimțământ unanim pentru a se mișca rapid în finalizarea votului pe majoritatea legislației.

Secretarul de stat Antony Blinken și cel al apărării Lloyd Austin au îndemnat legiuitorii să lucreze rapid, spunându-le liderilor din Congres într-o scrisoare că armata are destule fonduri pentru a trimite arme Kievului doar până joi, 19 mai.

Când Biden va promulga legea, suma totală a ajutorului american pentru Ucraina se va ridica la peste 50 de miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești.

Pachetul include 6 miliarde de dolari pentru asistență de securitate, inclusiv antrenament, echipament, arme și altfel de sprijin; 8,7 miliarde de dolari pentru a reaproviziona stocurile de echipament american trimis Ucrainei iar 3,9 miliarde de dolari pentru operațiunile Comandamentului European.

Pe lângă acestea, legislația autorizează 11 miliarde de dolari suplimentari care îi permit lui Biden să aprobe transferul unor materiale și servicii din SUA fără acordul Congresului, ca răspuns la o urgență.

Mai include 5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară globală datorată conflictului și aproape 9 miliarde de dolari pentru fondul de sprijin economic destinat Ucrainei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală