Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Semnal de alarmă privind o mutație a variantei Delta

19 Oct. 2021, 16:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 16:10 // În Lume //  Realitatea.md

Când oficialii din domeniul sănătății publice vorbesc despre variantele COVID-19, oamenii sunt atenți. Exact asta s-a întâmplat după ce expertul Scott Gottlieb a transmis un mesaj pe Twitter în care atrage atenția asupra unei noi variante Delta, cunoscută ca Delta Plus, scrie Bloomberg.

Mesajul său a venit în contextul în care Marea Britanie, acolo unde Delta Plus a fost semnalată, înregistrează creșteri accelerate în ultimele zile a cazurilor de infectare.

Scott Gottlieb a cerut să se cerceteze urgent această mutație a variantei Delta, având în vedere situația din Marea Britanie.

„Este nevoie să se facă cercetări urgente pentru a ne da seama dacă această variantă Delta Plus este mai transmisibilă. Momentan, nu sunt indicii clare că este așa, dar trebuie să facem aceste cercetări pentru a ne da sa seama cât mai repede cum acționează și ce caracteristici are”, a spus el. Gottlieb, care face parte din consiliul de administrație al Pfizer și este fost comisar al FDA, a subliniat că nu este un motiv de îngrijorare imediată, ci o atenționare și că astfel de cercetări trebuie să fie o prioritate în ceea ce privește evoluția pandemiei, așa cum se face constant și pentru gripă.

Comentariile lui Gottlieb vin în momentul în care Marea Britanie a raportat, duminică, cea mai mare creștere zilnică a cazurilor noi, de la jumătatea lunii iulie, când au fost ridicate majoritatea restricțiilor legate de pandemie.

Varianta Delta Plus include mutația K417N , care a atras atenția, deoarece a fost legată și de varianta beta, asociată cu un risc crescut de reinfectare.

În fiecare din ultimele șase săptămâni au fost 800 de decese cauzate de coronavirus, mai multe decât în ​​alte țări din Europa de Vest. Până în prezent, Marea Britanie a înregistrat aproape 140.000 de decese în urma infectării cu Covid.

Cercetătorii din Marea Britanie au declarat la sfârșitul lunii iunie că nu există încă dovezi care să sugereze că mutația nouă este mai îngrijorătoare. O cercetare a experților germani, publicată la începutul acestei luni a stabilit că atât Delta, cât și Delta Plus afectează mai puternic celulele pulmonare decât tulpina inițială de coronavirus, dar că Delta Plus nu pare a fi semnificativ mai periculoasă decât Delta.

Noua variantă Delta a fost numită AY.4.2. În prezent, reprezintă aproximativ 8-9% din cazurile din Marea Britanie, spune dr. Christina Pagel, cercetător la Universitatea din Londra, citată de health.com. Varianta AY.4.2 crește în frecvență și este monitorizată, conform raportului Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Medicii atrag atenția că orice virus suferă mutații, iar COVID-19 nu face excepție. Totodată, este de așteptat să apară și noi variante ale Delta, care a devenit dominantă.

Deși experții în sănătate spun că este prea devreme pentru a vedea dacă noua variantă Delta Plus va avea impact semnificativ, trebuie studiată cu atenție, pentru a se stabili dacă poate deveni mai periculoasă.

În aceste condiții, cele mai bune modalități de protecție în fața acestei variante COVID-19, rămân vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare, cum ar fi purtarea măștii în spațiile publice sau în preajma persoanelor care nu sunt vaccinate.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală