Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

Sentința a fost pronunțată. Câți ani a primit „milițianul” care a răpit și a torturat un cuplu din raionul Florești?

09 Apr. 2021, 12:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
09 Apr. 2021, 12:52 // Societate //  Valentina Buză

La 8 aprilie 2021, Curtea de Apel Bălți a decis că, Andrei Samonii, fost „milițian” din regiunea transnistreană, să fie condamnat la 15 ani de detenție pentru violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori din raionul Florești. Amintim că, în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, Andrei Samonii, alături de alți „milițieni” din regiunea transnistreană au răpit un cuplu din s. Vertiujeni r. Florești, chiar din propria lor casă.

Totodată, aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la „comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo, victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri. Cei doi concubini au fost deținuți ilegal până la data de 12 aprilie 2015.

În urma expertizei medico-legale, efectuate după eliberarea victimelor s-au identificat numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora. În același timp, au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale. Mai mult de atât, cele două victime au fost nevoite să treacă și un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, care a eliberat și o expertiză în acest sens, luată ca probă în cadrul dosarului penal.

La 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Sentința Judecătoriei a fost contestată de către inculpat, care a solicitat achitarea sa. La 8 aprilie 2021 Curtea, de Apel Bălți a respins apelul inculpatului și a menținut fără modificări sentința contestată. Decizia este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.

„Această sentință este un precedent judiciar valoros și o premieră pentru victimele torturii din regiunea transnistreană. În același timp, acest caz demonstrează că autoritățile Republicii Moldova dispun de pârghii și posibilități legale pentru a finaliza procedurile penale, și de a pedepsi corespunzător persoanele vinovate de comiterea unor abuzuri grave, chiar dacă sunt domiciliate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale”, a conchis Avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu

În contextul în care în anul 2020 au fost documentate mai multe cazuri de răpire comise de către reprezentanții structurilor de securitate din regiunea transnistreană, Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi suplimentare în scopul de a investigării în mod eficient a cauzelor penale deschise pentru fapte de răpire și/sau privațiune ilegală de libertate. Or, doar o investigare eficientă și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea abuzurilor grave poate eradica fenomenul impunității în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală