Curs valutar
  • EUR
    19.5650
    0.2765%
  • USD
    17.9199
    0.1205%
  • RUB
    0.2196
    2.8689%
  • RON
    3.9305
    0.2646%
  • UAH
    0.4312
    -0.2087%

Sezonul 2! Gruparea Șor și serviciile rusești organizează noi ”pelerinaje” ale preoților Mitropoliei Moldovei

06 Feb. 2025, 11:38
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
06 Feb. 2025, 11:38 // Politica //  Realitatea.md

Gruparea criminală Șor își mobilizează, din nou, ”armata” de preoți ai Mitropoliei Moldovei în vederea alegerilor parlamentare din acest an. Redacția Deschide.MD a obținut informații precum că ONG-ul Evrazia, fondat de fosta contabilă a lui Șor, Nelli Parutenko, organizează noi ”pelerinaje” ale clericilor. De data aceasta, agenții în sutane ai Rusiei urmează să călătorească în Serbia, în perioada februarie-martie.

Potrivit surselor Deschide.MD, organizatorii au discutat deja, în mare secret și doar în persoană, cu preoți din mai multe raioane ale R. Moldova. Se acordă o atenție specială clericilor care au călătorit și anul trecut în Rusia, iar cei care au refuzat sunt intimidați pentru a nu divulga informații despre aceste planuri.

Deși schema este foarte asemănătoare cu ”pelerinajele” la Moscova, organizate de Evrazia înaintea scrutinului prezidențial și referendumului privind aderarea R. Moldova la UE, de unde clericii se întorceau cu carduri PSB și promisiuni de ”ajutor financiar”, gruparea criminală a operat câteva modificări, pentru a-i proteja mai bine pe preoți de pericolele unor pedepse legale.

Astfel, de data aceasta, preoțiii se vor deplasa în Serbia împreună cu așa ziși ”voluntari de încredere”. Este vorba de 2-3 persoane selectate de fiecare cleric în parte, care vor călători alături de aceștia și pe numele cărora vor fi deschise conturi bancare în Federația Rusă pentru transferul banilor către mediul clerical.

Aceste măsuri au fost luate după ce, anul trecut, cel puțin 20 de preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost cercetați de oamenii legii, după ce ar fi primit bani din Federația Rusă. Potrivit șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, aceștia au călătorit în regiunea transnistreană pentru a scoate bani de pe conturile deschise la banca comercială ”Promsveazbank” din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale.

Contactat de redacția Deschide.MD, episcopul de Soroca și Drochia, Ioan Moșneguțu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a răspuns franc:

„Eu nu cunosc, deocamdată, despre acest proiect privind pelerinaj în Serbia. Dacă voi afla ceva, vă comunic. Nu se ocupă, la etapa actuală, Mitropolia de organizarea vreunui pelerinaj”.

Amintim că, în perioada august-septembrie 2024, sute de preoți ai Mitropoliei Moldovei au plecat la Moscova, în ”pelerinaje” organizate de condamnatul fugar Ilan Șor și Patriarhia Rusă. Acolo, fețele bisericești erau primite regește, servite cu mâncăruri și băuturi scumpe, acceptau cadouri și primeau la întoarcere carduri ”MIR”, pe care ulterior li se transferau lunar bani pentru ”întreținerea bisericilor” și salarii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La întoarcere, aceștia au început să facă propagandă deschisă, adeseori chiar în timpul slujbelor bisericești, împotriva referendumului de aderare la UE și pentru anumiți candidați ai grupării Șor la alegerile prezidențiale. De exemplu, pe 21 septembrie, la o zi de la lansarea campaniei electorale pentru scrutinele din octombrie 2024, părintele Pavel Petrov, care este parohul Bisericii „Sfântul Mina” din Bălți, a fost filmat în timp ce făcea campanie împotriva referendumului privind aderarea la UE în timpul predicii de după Liturghie.

La câteva zile distanță, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a făcut deschis campanie electorală pentru candidatul lui Șor la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună. Acesta a îndemnat clericii din regiune să o susțină în timpul unui sobor preoțesc.

În încercarea de a mușamaliza scandalul provocat, Mitropolia Moldovei a lansat mai multe declarații contradictorii. Dacă la mijlocul lunii august a anului trecut spunea că nu cunoaște cine plătește pentru aceste ”pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei, într-un comunicat publicat miercuri, 4 septembrie 2024, instituția religioasă a recunoscut că în spatele zborurilor în masă la Moscova se afla Patriarhia Rusă.

Realitatea Live

Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
19 Mart. 2025, 14:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
19 Mart. 2025, 14:38 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Elevii Școlii profesionale din Leova învață în condiții nefavorabile – infrastructură învechită, lipsă de echipamente moderne și facilități sanitare insuficiente. În plus, școala se confruntă cu presiunea costurilor ridicate ale energiei electrice, iar clădirile sale vechi nu mai răspund nevoilor unei instituții educaționale moderne. Instituția, parte a programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, a beneficiat de o investiție pentru infrastructură și echipamente de aproximativ 220.000 de euro. Acest lucru va permite elevilor să studieze într-un mediu modern și sustenabil.

Proiectul include investiții semnificative destinate îmbunătățirii condițiilor educaționale și de trai pentru elevi și personalul de la Școala profesională Leova:

Modernizarea infrastructurii: Renovarea facilităților sanitare, precum și a sistemelor de apă; reparații ale acoperișului uneia dintre clădirile de învățământ; instalarea panourilor solare pentru creșterea eficienței energetice.

Donație de echipamente: Echipamente IT: Table interactive, laptopuri, proiectoare și imprimante; echipamente tehnice: Mașină de aliniat roți, lift auto, semănător, mașină de cusut și rezervor de fermentare pentru producția de vin.

Dezvoltarea capacităților: Instruire în managementul eficient pentru administrația instituției; instruire în pedagogie digitală și metode inovative de predare pentru profesori; instruire studenților în dezvoltarea abilităților „secolului 21”.

Sprijin sistemic pentru ÎPT: Elaborarea manualelor noi pentru 5 calificări bazate pe Standardele Ocupaționale și de Calificare; elaborarea Registrului Electronic al Profesorilor și a Agendei Electronice a Elevului pe platforma SIME pentru sistemul ÎPT.

Angajamentul Moldovei față de educația profesională modernă

Galina Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării din Moldova, și-a exprimat aprecierea pentru implementarea de succes a acestui proiect de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și pentru sprijinul acordat sistemului ÎPT, în special Școlii profesionale Leova.

„Învățământul profesional oferă multiple oportunități de formare profesională și dezvoltare de competențe necesare pe piața muncii. Cu o infrastructură nouă, echipamente moderne și surse de energie verde, Școala Profesională Leova realizează un pas semnificativ către oferirea de programe calitative, care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a țării noastre”, a spus Galina Rusu.

Parteneriatul UE-Moldova: Un viitor mai bun pentru învățământul profesional ehnic

Adam Grodzicki, Șef adjunct al Cooperării la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, și-a exprimat sprijinul puternic pentru modernizarea Școlii profesionale Leova, subliniind suportul continuu al UE pentru învățământul profesional tehnic din Moldova.

„Ca parte a programului nostru EU4Moldova: Comunități Locale, Uniunea Europeană este mândră să sprijine reabilitarea și dotarea Școlii Profesionale Leova. Această investiție nu este doar despre renovarea clădirilor sau furnizarea de echipamente noi; este vorba despre crearea de oportunități reale și sustenabile pentru tinerii din Moldova. Prin dotarea școlii cu infrastructură și echipamente moderne, asigurăm accesul elevilor la o învățământ de înaltă calitate, care răspunde cerințelor pieței muncii de astăzi”, a spus Șeful adjunct al Cooperării Grodzicki.

Sprijinul continuu al Austriei pentru Învățământul profesional tehnic din Moldova

Stella Avallone, Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova, a reafirmat angajamentul Austriei față de dezvoltarea Moldovei prin programul EU4Moldova: Comunități Locale. Ea a subliniat importanța condițiilor adecvate de studiu și de trai pentru un învățământ profesional tehnic eficient și a evidențiat sprijinul Austriei pentru inițiativele de formare de înaltă calitate și eficiență energetică în instituțiile educaționale din Moldova:

„Angajamentul pe termen lung al Austriei față de Școala Profesională Leova depășește investiția de astăzi. Un exemplu notabil este sprijinul nostru în dezvoltarea vinăriei școlii, dotând-o cu echipamentele necesare pentru a pregăti specialiști în viticultură și vinificație. Această contribuție a ajutat la îmbunătățirea capacității școlii de a oferi instruire practică, relevantă pentru industrie. Acum, cu acest sprijin recent implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, școala este și mai bine pregătită pentru a forma studenți întro gamă variată de domenii – că aceștia doresc să devină bucătari, croitorese, șoferi de tractor, mecanici auto sau agronomi. Aceștia sunt viitorii profesioniști care vor juca un rol esențial în economia Moldovei și în dezvoltarea sa continuă.”

Detalii despre proiect: Modernizarea Școlii profesionale Leova

Programul EU4Moldova: Comunități Locale este o inițiativă a Echipei Europa, finanțată de Uniunea Europeană, guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei, care prioritizează îmbunătățirea condițiilor de trai în raioanele Edineț, Strășeni și Leova. Acest proiect face parte dintr-o serie de trei proiecte similare finanțate de Uniunea Europeană (UE) și Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), implementate de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA). Celelalte două proiecte sunt implementate la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni și la Școala Profesională din Cupcini, Edineț. Prin aceste proiecte, programul EU4Moldova: Comunități Locale contribuie la transformarea educației profesionale din Moldova, pregătind tineretul pentru un viitor mai sigur și mai prosper.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Disclaimer:

Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Conținutul comunicatului de presă aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea partenerilor sus-menționați.

Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
 
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI