11 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare, anunță Asociația Promo-LEX, care a solicitat informații în acest sens secretariatului Parlamentului.
Adițional, responsabilii Legislativului au precizat că, în luna martie curent, s-a dispus suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputaților fracțiunii Partidului Politic „ȘOR”, până la reluarea participării acestora la ședințele plenare/comisiilor permanente din care fac parte.
„Promo-LEX mai atrage atenția că la solicitarea sa de prezentare a cererilor de motivare a absențelor, răspunsul Secretariatului Parlamentului a fost că această informație face parte din categoria celor oficiale cu accesibilitate limitată întrucât conține date referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă”, se arată în comunicat.
Potrivit Promo-LEX, absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 3 şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Iar absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 4 şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte indemnizații pentru luna următoare.
În lista deputaților sancționați cu 50% din salariu se numără: Denis Ulanov de la Partidul „ȘOR”, Gaik Vartanean și Alexandr Suhodolski, foști deputați PSRM, dar și Dumitru Alaiba, în prezent viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în trecut deputat PAS.
75% și chiar 100% – sancțiune s-a aplicat mai multor deputați de la Partidul „ȘOR” și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.