Curs valutar
 • EUR
  19.0999
  0%
 • USD
  17.7310
  0%
 • RUB
  0.1909
  0%
 • RON
  3.8461
  0%
 • UAH
  0.4834
  0%

Și-au spus tot ce îi doare!? Serebrian a discutat cu Ignatiev probleme politice și sociale

16 Aug. 2022, 16:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
16 Aug. 2022, 16:20 // Actualitate //  Victoria Laur

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat cu așa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev. Cei doi au avut o întrevedere online, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului 5+2.

Pe agenda discuțiilor s-a numărat dinamica reuniunilor și activităților desfășurate de grupurile de lucru. Oficialii au convenit despre noi reuniuni cu experți din sfera telecomunicațiilor, educației, ocrotirii sănătății, agriculturii și protecției mediului ambiant.

Serebrian a punctat necesitatea reluării în condiții prielnice a procesului educațional în școlile cu predare în limba română, excluderii termenelor-limită și a precondițiilor inadmisibile pentru asigurarea accesului neîntrerupt la terenurile agricole din raionul Dubăsari, eliminarea obstacolelor nejustificate în calea liberei circulații în/dinspre regiunea transnistreană pentru toate categoriile de cetățeni, fără gestionări de liste de persoane indezirabile din partea Tiraspolului, utilizarea rațională a resurselor apă din râul Nistru, evitarea conferirii conotațiilor politice exagerate problemelor de ordin tehnic, conform Biroului de Reintegrare.

La fel, a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu dificultățile înfruntate în ultima perioadă de către locuitorii din perimetrul Zonei de Securitate, inclusiv din raionul Dubăsari, cu bariere/restricții întâmpinate la transportarea diferitor categorii de mărfuri de strictă necesitate, verificări detaliate a actelor și a mijloacelor de transport, rețineri intervale de timp îndelungat la trecerea prin așa-numitele posturi neautorizate de control ale Tiraspolului, fiind solicitată înlăturarea cât de curând posibil a acestor impedimente ce complică inutil viața cetățenilor.

Tema importului de medicamente și a preparatelor de uz fitosanitar de către agenții economici din regiune a fost atinsă de către Tiraspol, căruia i s-a evocat că aceste importuri se efectuează conform rigorilor cadrului normativ în vigoare și nu sunt cerințe intenționat inventate ce ies în afara standardelor internaționale și ale Uniunii Europene, armonizate de către Republica Moldova, cu precizarea că definitivarea și punerea în aplicare a nomenclatoarelor unice și excluderea abordărilor paralele vor contribui la soluționarea durabilă a problemei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, a readus în discuție pretinsele dificultăți întâmpinate în sfera bancară și s-a arătat deranjat de mecanismul pus în aplicare din 1 august curent referitor la parcurgerea procedurii de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova a persoanelor cu poziții de răspundere din regiune ce efectuează deplasări în interes de serviciu.

La rândul său, Serebrian a reamintit despre necesitatea respectării rigorilor prescrise de legislația națională în vigoare și în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, depolitizării activității ce vizează activitatea organelor de drept, asigurării implementării cu bună-credință a angajamentelor asumate anterior, conștientizării situației regionale complexe și a riscurilor curente, asigurării în regiune a unei libere circulații plenare și similare cu abordările manifestate de către autoritățile constituționale în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană a țării, evitării scenariilor de escaladare și de tensionare a situației.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
10 Dec. 2023, 12:45
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
10 Dec. 2023, 12:45 // Sci-tech //  Elena Putregai

În multe privințe, prezentarea recent lansatului Cybertruck de la Tesla nu diferă prea mult de ceea ce oferă alte camionete și SUV-uri de pe piață. Deosebirea constă în faptul că, potrivit lui Elon Musk, Cybertruck este mașina perfectă pentru sfârșitul lumii, scrie Insider. Așadar, cum arată viitorul prin ochii lui Musk, dacă el crede cu adevărat că acest super-prădător tehnologic pe care l-a creat nu doar că va continua să funcționeze după colapsul societății, dar ne va și ajuta să depășim apocalipsa?

„Uneori simți niște vibrații de apus al civilizației”, a spus Musk la evenimentul de lansare a mașinii. „Apocalipsa ar putea veni în orice moment și, aici la Tesla, avem tehnologia de cea mai mare calitate pentru apocalipsă.”

Elon Musk s-a lăudat că, din postura de șofer de Cybertruck, „dacă te cerți vreodată cu o altă mașină, tu vei câștiga”. Mai mult, Musk aparent crede că dacă va veni sfârșitul lumii, el – și ceilalți proprietari de Cybertruck – vor fi în siguranță într-un fel de dom blindat în care lumina rămâne cumva aprinsă, iar șampania continuă să curgă.

După cum a remarcat cineva pe una dintre rețelele sociale pe care șeful Tesla nu le deține, „Musk este destul de bogat ca ideea lui de apocalipsă să fie ceva ce îi va afecta pe oamenii de rând și nu pe el”.

Dar, viitorul omenirii în concepția lui Musk arată încă și mai distopic. Cybertruck este practic conceput pentru turismul post-apocaliptic, pentru atunci când părăsești buncărul blindat în care te-ai refugiat ca să mergi la cumpărături în orașul distopic copleșit de molimă sau când mergi pe plaja toxică de dincolo de câmpul cu deșeuri radioactive.

Te vei distra de minune pentru că dacă ești proprietarul unui Cybertruck înseamnă că vei fi destul de bogat încât să nu fi nevoit să trăiești în aceste locuri devastate de apocalipsă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Un risc mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală”

Este clar că mintea lui Musk este inundată de scenarii apocaliptice. El a afirmat deja că „este doar o chestiune de timp” până când vom avea un alt asteroid care va declanșa un eveniment de extincție precum cel care a dus la dispariția dinozaurilor, că rata scăzută a natalității prezintă „un risc mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală” și că „virusul” culturii woke este cel care a făcut ca San Francisco să arate ca după o invazie a zombilor.

Musk a înființat SpaceX în speranța că omenirea va putea supraviețui unei calamități terestre colonizând alte planete. Apocalipsa care l-a preocupat cel mai mult în ultimul timp este cea în care inteligența artificială devine destul de puternică încât ajunge să conducă lumea și să distrugă toți oamenii.

Acest concept l-a motivat să fondeze Neuralink, o companie care se ocupă cu dezvoltarea interfeței computer-creier, în ideea că oamenii vor putea să preia o parte din puterea inteligenței artificiale. Dar, ca într-un scenariu care numai lui ChatGPT ar putea să îi placă, Musk este unul dintre fondatorii OpenAI, companie care a creat între timp un AI de care mulți se tem că va ajunge destul de puternic să pună în pericol întreaga omenire – exact ceea ce Musk încerca să evite.

Gândirea apocaliptică a lui Musk se potrivește perfect cu dragostea lui pentru „longtermism”, o ideologie care spune că poți face tot ce vrei acum dacă asta înseamnă că vei salva trilioane de vieți în viitorul îndepărtat. De unde se trage și Cybertruck, simbolul suprem al câștigării unui statut social înalt în vremuri post-apocaliptice.

Ironia sorții face că dacă vrei ceva cu adevărat apocaliptic – ceva ce a ucis și mutilat milioane de oameni, ceva ce s-a născut din promisiunea libertății totale, dar care nu a făcut decât să provoace frică – tot ce trebuie să faci este să îți iei o mașină ca Cybertruck. Dacă un om este lovit de o camionetă, SUV sau dubă, șansele sunt cu 45% mai mari ca acesta să moară decât dacă ar fi fost lovit de o mașină mai mică, conform unui studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety.

Vehiculul perfect pentru apocalipsă nu este Cybertruck

Scriitori de literatură SF de la Ursula K. Le Guin până la Ken Liu au exprimat în diverse feluri ideea că orice distopie este, inevitabil, utopia unei alte persoane.

Când cel mai bogat om de pe Pământ, care construiește nave spațiale și este un mare susținător al colonizării planetei Marte, îți spune că ar trebui să începi să te gândești la ce tip de vehicul vei conduce când va veni apocalipsa, ar trebui să te întrebi unde plănuiește această persoană să își petreacă sfârșitul lumii.

Până la urmă, vehiculul perfect pentru perioada post-apocaliptică nu este o camionetă mare și urâtă, ci o bicicletă – este ușoară, fiabilă, ușor de reparat și de înlocuit, poți căra mărfuri cu ea și nu are nevoie de altă sursă de energie în afară de tine și caloriile tale.

Iar ceea ce ne va ajuta să depășim apocalipsa – sau, preferabil, să o evităm cu totul – nu este să conducem de unii singuri o camionetă blindată, ci munca în echipă. Cooperarea a fost dintotdeauna superputerea omenirii, atunci când ne-am adus aminte să o folosim. Adevăratul dom blindat sunt prietenii pe care îi facem pe drum.

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală