Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Sistemul de pilot automat „nu era disponibil”. Raport despre accidentul mortal cu implicarea unei TESLA

12 Mai 2021, 12:22
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
12 Mai 2021, 12:22 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

Biroul Național pentru Transport și Siguranță al SUA (NTSB) a publicat un raport preliminar asupra accidentului fatal din Texas, cu implicarea unui automobil Tesla, în aprilie. Potrivit raportului, programul de asistență a șoferului nu putea fi declanșat în momentul coliziunii, ceea ce înseamnă că regimul pilot automat „nu era disponibil”. 

După ce doi bărbaţi au murit când o mașină Tesla în care se aflau s-a izbit de un copac și a luat foc în Texas, Elon Musk, fondatorul Tesla, a declarat că vehiculul nu avea activat sistemul de pilot automat.

Oamenii legii au depistat că unul dintre bărbaţi se afla pe locul din dreapta în faţă, iar celălalt, pe bancheta din spate. Maşina a ieşit de pe şosea, s-a izbit într-un copac şi a luat foc după impact.

Un oficial al poliției locale, a declarat zilele trecute că, potrivit primelor elemente ale anchetei, nu era un șofer la volan în momentul accidentului.

NTSB a confirmat că mașina implicată în accident era echipată cu software-ul Tesla de asistență a conducătorului auto, adică pilotul automat. Dar, adaugă raportul, software-ul poate funcționa numai dacă sunt activate sistemele de control al vitezei de croazieră (Traffic Aware Cruise Control) și de ghidare automată (Autosteer).

Astfel, un test a arătat că sistemul automat de ghidare „nu era disponibil” pe partea de drum unde a avut loc accidentul.

Incendiul a deteriorat în mare măsură mașina, inclusiv modulul care reține datele legate de deplasarea și viteza vehiculului, purtarea centurii de siguranță, accelerația și declanșarea airbagurilor, se arată în raport.

Acest modul, precum și volanul sunt încă în analiză, specifică NTSB, subliniind că informațiile dezvăluite luni se pot modifica și că din raportul preliminar nu se poate trage nicio concluzie cu privire la cauzele coliziunii, scrie BBC News.

Potrivit informațiilor, șoseaua pe care circula maşina nu avea liniile de demarcaţie, necesare pentru a se activa regimul autopilot.

„Mai mult decât atât, pilotul automat standard ar necesita pornirea liniilor de bandă, pe care această stradă nu le avea”, a menționat într-o postare pe Twitter, fondatorul companiei auto, Elon Musk.

Totodată, recomandările oficiale ale Tesla menţionează că funcţia de pilot automat a maşinilor sale reduce sarcinile şoferului, dar ar trebui să fie folosită doar cu un şofer atent, care este cu mâinile pe volan şi este pregătit să preia oricând controlul.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.