Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Situația creată de AUR la „postul Varnița-Tighina”, subiect de discuție la CUC. Transnistrenii au părăsit ședința

24 Iun. 2021, 16:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Iun. 2021, 16:57 // Politica //  Petru Beregoi

După ce milițienii transnistreni nu le-au permis simpatizanților Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) să treacă pretinsul hotar dintre Republica Moldova și regiunea separatistă transnistreană, pentru a putea desfășura campanie electorală în stânga Nistrului, subiectul a ajuns astăzi și în atenția Comisiei Unificate de Control (CUC), însă fără ca să fie examinat, întrucât reprezentanții Tiraspolului au boicotat ședința.

Potrivit CUC, în debutul reuniunii erau preconizate dezbateri în ceea ce privește situația creată începând cu după-amiaza zilei de 23 iunie curent, la unul din posturile structurilor transnistrene amplasate ilegal la intrarea în Tighina dinspre satul Varnița, unde staționa autocarul AUR pentru a primi o așa numită autorizație să poată ajunge în Tighina.

Reprezentanții Tiraspolului au cerut în mod ultimativ examinarea acestei încălcări sub aspect denaturat. Delegația Republicii Moldova a insistat ca observatorii militari să se deplaseze la fața locului pentru documentarea regulamentară a situației de moment, iar subiectul să fie discutat, alături de alte probleme de interes sporit, în cadrul ședinței ordinare conform regulamentului de activitate a Comisiei Unificate de Control.

Nemulțumiți de neacceptarea cerințelor lor ultimative, exponenții Tiraspolului au părăsit sala de negocieri. Drept consecință, ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control a fost compromisă.

„Delegația Republicii Moldova dezaprobă tentativele părții transnistrene de a impune condiții categorice unilaterale în activitatea Comisiei Unificate de Control. Ne reiterăm poziția bazată pe necesitatea menținerii stabilității și ordinii publice în Zona de Securitate, eliminării oricăror factori de tensiune, asigurării liberei circulații și realizării altor drepturi fundamentale ale cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă al CUC.

Amintim că, ieri, AUR a mers la postul ilegal Varnița-Tighina pentru a trece în stânga Nistrului, ca să facă agitație electorală, pentru moldovenii, care locuiesc în regiunea separatistă și care au dreptul la vot. Miliția transnistreană le-a îngrădit accesul. AUR a rămas peste noapte la pretinsul post și chiar și-a instalat și unele corturi.

Astăzi, reprezentanții au cerut instituțiilor statului și celor internaționale să se implice în soluționarea acestei probleme. Ulterior, milițienii transnistreni au scos cu forța corturile și le-au aruncat pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, iar AUR a făcut cale întoarsă.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 14:27 // Societate //  Valentina Buză

Sfârșit tragic pentru un bărbat în vârstă de 82 de ani. Acesta a fost strivit de un autocar când traversa strada neregulamentar, iar urmare a impactului a decedat pe loc. Potrivit informațiilor, accidentul rutier produs pe strada Muncești din Capitală.

„În jurul orei 13:05, în Dispeceratul Secției documentare accidente rutiere al DP mun. Chișinău, a fost înregistrată înștiințarea telefonică despre producerea unui accident rutier cu tamponare de pieton, pe strada Muncești”.

Imediat la fața locului s-au deplasat oamenii legii unde au stabilit că, un bărbat în vârstă de 45 de ani, aflat la volanul autocarului, a tamponat un pieton, bărbat în vârstă de 82 de ani, care traversa strada neregulamentar.

Pe caz a fost dispusă inițierea unui proces penal, iar organul de urmărire penală urmează să stabilească toate circumstanțelor.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate