Curs valutar
 • EUR
  19.9987
  0.075%
 • USD
  19.1312
  0.0659%
 • RUB
  0.3440
  -1.5116%
 • RON
  4.0448
  0.1137%
 • UAH
  0.6477
  0.1081%

„Slava, Natașa și Ceban”, legătura pe care o vede Ion Sturza în „MAN-ul primarului Capitalei”: Semne (ne)bune anul are

03 Ian. 2022, 13:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
03 Ian. 2022, 13:38 // Actualitate //  Petru Beregoi

Anunțul primarului Capitalei, Ion Ceban, de la sfârșit de an că intenționează să-și lanseze partid politic l-a făcut pe fostul premier al Republicii Moldova, în prezent om de afaceri, Ion Sturza, să facă o analiză mai amplă acestei „evoluții politice”, a pus totul „cap la cap” și se pare că a dedus că „Slava Platon și Natașa Morari” trag sforile acestui mare anunț al lunii decembrie 2021.

Mai exact, Ion Sturza vorbește despre o „răzbunare” a Nataliei Morari prin astfel de acțiuni, iar referitor la Veaceslav Platon, fostul premier afirmă că ar fi „un lucru firesc pentru el să-l „achiziționeze” și pe Ceban, precum a făcut-o pe parcursul anilor cu judecători, procurori, miniștri, deputați, activiști civiți și chiar jurnaliști”.

„Semne (ne)bune anul are! Sau contracandidatul doamnei Maia Sandu. De-a lungul „carierei” sale de afacerist, Slava Platon (n.r. Veaceslav Platon) a făcut mai multe „achiziții” – deputați, miniștri, judecători, procurori, activiști, jurnaliști. Lista scurtă o puteți vedea în rechizitoriile lui Plaha (n.r. Vlad Plahotniuc). Cu sprijinul lor, el a devenit „faimos” – raiderul numărul unu, spălătorul de miliarde. Dar de departe cea mai valoroasă este „mama copilului” – Natalia Morari! Natașa este infinit mai dotată și mai inteligentă pentru „scopuri mărețe”. Ambițioasă, orgolioasă, fără multe repere de orice gen, ea este mereu gata de acțiune. Și încă ce fel de acțiune?! Nu, nu de a-l salva pe „tatăl copilului”. Ea vrea să conducă lumea. Slava banii lui sunt doar instrumente tranzitorii. Un pic umilită de opinia publică, dar neînfrântă, ea s-a pus deja pe treabă”, afirmă fostul prim-ministru.

„Treaba pe care s-a pus” Natalia Morari, Ion Sturza prin activismul ei tot mai pronunțat pe rețelele de socializare, după perioada de „amorțire” în care a fost, ca efect al scandalului legat de copilul și tatăl acestuia, care s-a dovedit a fi iubit – Veaceslav Platon.

„Devenită subit foarte activă pe rețelele de socializare cu postări aparent lacrimogene, în realitate, Natașa creează alternative, PR fin și subtil, dar și trolling de duzină. E impresionantă lista celor care comentează și dau like-uri la aceste „mesaje” – de la naivi la cei supărați, frustrați și puțin invidioși că au rămas pe dinafară. Armata perfectă”, spune Ion Sturza.

Fostul premier face legătura dintre anunțul primarului Capitalei, Ion Ceban, de a-și lansa propriul partid politic și Natalia Morari, care ar sta în spatele edilului și-l „dirijează”.

„Iv. Ceban (n.r. Ion Ceban) & Co sunt doar instrumente pentru ea. Faima unui nou păpușar este scopul ei final. Așa că unii prematur s-au bucurat că fața opoziției guvernării actuale va fi una de „MAN” fără multe șanse. Nu, va fi una de „Femeie”. Cu șanse. Și aceste șanse vor crește pe măsură ce va trece timpul, iar schimbările spre bine vor fi în întârziere din partea guvernării. Cine-cine, dar Natașa știe să taxeze. Maia Sandu? Riscă să rămână așa cum este, singură cu o redută în jur de 10-15 soldați fideli, deveniți peste noapte generali, dar fără trupe și mare pricepere la război. Epurările și filtrele nu prea încurajează pe nimeni să se înroleze. Mai rămâne mandatul popular. E nuclear, dar are și el termen de valabilitate. Așa că ne așteaptă în anul 2022 un război de uzură: toți „clienții” contracandidatului – împotriva Maiei Sandu”, zice Sturza.

Totodată, Ion Sturza prezice ce se va întâmpla în anul 2022 în contextul scumpirilor în lanț, dar și a celui de-al cincilea val al pandemiei.

„Și o privire macro asupra lui 2022 (lucruri care sunt nu mai puțin importante ca Natașa): Ne așteaptă un al cincilea val de pandemie extrem de virulent în condițiile unei lipse totale de strategie de vaccinare și măsuri elementare de protecție; în societate se acumulează multiple tensiuni, care vor degenera în proteste; facturile la energie și gaze sunt exorbitante; creștere exponențială a prețurilor și inflației; reforma justiției s-a împotmolit; trimiterea în judecată a arestărilor televizate va fi o provocare majoră. Cazul Stoianoglo – cel mai mare test al guvernării; sistemul cleptocratic din justiție va contraataca; granturile și finanțările externe nu sunt o certitudine. Pentru ele va trebui de luptat; autoritățile locale dau dovadă de nerăbdare; separatiștii presați de ucraineni vor contraataca spre malul drept, amplificând provocările; în guvern vor trebui făcute remanieri serioase; unii „generali” vor trebui trimiși înapoi în cazarmă; prietenii Moldovei în extern se vor confrunta cu alegeri cu un rezultat incert”, conchide Ion Sturza.

Amintim că, la 30 decembrie, primarul Capitalei, socialistul Ion Ceban, a anunțat că-și lansează propriul partid, care va purta denumirea „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN).

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
05 Iul. 2022, 08:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Redacția Realitatea
05 Iul. 2022, 08:46 // Societate //  Redacția Realitatea

Vladimir Odnostalco, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, critică planurile de reorganizare universitară anunțate de Ministerul Educației și Cercetări, afirmând că acestea au fost elaborate în mod netransparent, fără vreo analiză a impactului asupra economiei și asupra dezvoltării învățământului superior și într-un mod care ar duce la „lichidarea” unor instituții cu renume, cum este Universitatea Agrară sau Universitatea din Taraclia.

„Ce vom obține drept rezultat? Nu avem nicio analiză a situației actuale, nu avem vreo analiză a necesităților economiei noastre, de ce specialități are ea nevoie, de ce specialități nu are nevoie, care este cererea agenților economici, ce spun sindicatele, ce spun patronatele despre toate aceste lucruri. E extrem de important”, a remarcat deputatul socialist în cadrul unei dezbateri IPN la acest subiect.

Vladimir Odnostalco a mai criticat guvernarea pentru că nu a discutat cu actorii vizați și cu reprezentanții comunității academice planurile de reorganizare a universităților înainte de a le face publice.

„E vorba de chestiuni complexe și delicate, care trebuiau discutate cu fiecare direcție a educației în parte. Acest lucru nu s-a făcut, după cum putem vedea din reacția absolut a tuturor instituțiilor de învățământ care trec acum prin aceste procese de lichidare. Nici pomină de transparență aici. Voi ați scos o foaie și ați spus: băieți, va fi așa. Aveți ceva propuneri? Bine, dați-le, dar va fi așa. Iată care este retorica discuțiilor la ziua de astăzi”, a declarat socialistul.

La fel vizavi de transparență, deputatul din opoziție a sugerat că Ministerul Educației ar avea niște interese ascunse, legate de potențiale înstrăinări ale proprietăților instituțiilor implicate în reorganizare.

Socialistul e de părere că reforma propusă, fiind „liberală în esență”, țintește optimizarea resurselor în detrimentul „dezvoltării creatorului, dezvoltării specialistului”. De altfel, întrebat de oponentul său, deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc, care ar fi viziunea opoziției privind reorganizarea universitară, Vladimir Odnostalco a spus că guvernarea e cea care trebuie să formuleze propuneri.

Vladimir Odnostalco s-a referit în special la Universitatea Agrară (UASM), care se propune a fi absorbită de Universitatea Tehnică. Oferind exemplul unui primar de comună care, spune el, acordă mai multă atenție propriului sat decât celorlalte din componența comunei, deputatul socialist crede că UASM va fi marginalizată în urma reorganizării. Or, având în vedere că Republica Moldova este o țară agrară, deputatul socialist crede că statul ar trebui, dimpotrivă, să consolideze UASM, inclusiv prin crearea unor cursuri de recalificare profesională în domenii cu valoare adăugată, dar și prin atașarea unor instituții de cercetare.

Deputatul s-a mai referit și la Universitatea din Taraclia, afirmând că dacă acesta va fi închisă, „va muri întreg raionul”, pentru că ar fi vorba despre „o instituție etnică de învățământ superior”. Potrivit lui, reorganizarea acestei instituții e una din acele „chestiuni ce nu trebuie abordate. Avem nevoie de pace”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La fel, Vladimir Odnostalco s-a întrebat de ce procesul de reorganizare vizează doar instituțiile de stat, în condițiile în care există un șir de instituții de învățământ private „micuțe de tot”, care ar fi avantajate în urma reorganizării.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală