Președintele Asociației Forța Fermierilor (AFF), Alexandr Slusari, cere Consiliului Concurenței să inițieze o anchetă pe faptul majorării cu 30% a prețului la uleiul vegetal, venind cu acuzații la compania monopolistă de pe piața cerealierelor din țara noastră, care ar fi influențat premeditat aceste creșteri.
Slusari acuză compania monopolistă de pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal din țara noastră Trans-Oil că, după declanșarea războiului în Ucraina, aceasta a început să importe din țara vecină floarea-soarelui, grâu, porumb și soia la prețuri mai mici, decât cele existente pe piața internă, iar drept urmare, prețurile la floarea-soarelui pe piața internă s-au prăbușit în trei luni de la 18 lei la aproape 12 lei per kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina.
„Compania Trans-Oil oficial la sesizarea mea, încă în 2013 este recunoscută de Consiliul Concurenței că deține cu firmele afiliate poziții dominante pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal. După declanșarea războiului în Ucraina, aceasta entitatea a început să importe din țara vecină floarea-soarelui, grâu, porumb, soia la prețuri mai mici, decât cele existente pe piața internă. Cu alte cuvinte, Trans-Oil a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse. Drept urmare, prețurile la floarea soarelui s-au prăbușit în trei luni de la 18 lei la aproape 12 lei per kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina. Apropo, piața internă practic este în stagnare și producătorii agricoli autohtoni la moment cu mare greu își vând cereale și producția oleaginoasă”, afirmă Slusari.
Președintele AFF declară că, Trans-Oil, sub paravanul ajutorului Ucrainei, a micșorat prețul de achiziționare a materiei prime, iar apoi a majorat semnificativ venitul de la exportul floarei-soarelui și porumbului, întrucât prețurile internaționale au explodat în ultimele două luni pe fundalul războiului.
„A lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia. Iar acum, compania, care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal, a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30 %, prețul la acest produs social. Așa arată economia monopolizată. Povara mare pe consumători săraci. Ignorarea și decapitalizarea fermierilor autohtoni. Supraprofituri sunt doar la un grup îngust de oameni, care controlează totalmente piața cerealelor și oleaginoaselor și exportul acestora. Oare este acest lucru o tendință mondială sau un specific pur moldovenesc? Aștept deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate”, mai scrie Alexandr Slusari.
Amintim că, recent prețul uleiului a explodat, iar un litru a ajuns să coste 50 de lei, mai scump cu 25%. Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă acum de la 48 la 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei. Adică s-a scumpit cu 12 lei.