Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

(sondaj) 70% din moldoveni ar ieși la vot duminică. Pe cine ar vota? Un partid are șanse mari să aibă majoritatea

05 Iul. 2021, 13:42
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 13:42 // Alegeri //  Realitatea.md

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, dar acestea chiar se vor desfășura, pentru că deja este data de 11 iulie 2021, circa 70 la sută din moldoveni ar ieși la vot. Cel puțin aceasta este cifra anunțată de sociologul Arcadie Barbăroșie, în cadrul conferinței de prezentare a unui sondaj efectuat în comun de BOP, iDATA și ADEPT, luni. Aceeași respondenți, întrebați pentru cine ar vota, au răspuns, în primul rând, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Mai mult, acest partid are șanse mari să obțină majoritatea. Cel puțin aceasta este prima variantă, dar sociologii nu exclud și altele.

Potrivit sondajului, 67,5% din respondenți sunt absolut siguri că s-ar prezenta la vot; 13,6 sunt siguri și 9,1 probabil s-ar prezenta. În același timp, 3,4% probabil nu s-ar prezenta și 5% sunt siguri că nu se vor prezenta, iar 1,4% nu știu.

„De aici putem face o impresie aproximativă. Eu cred că din acești cetățeni circa 70 la sută se vor prezenta la alegeri. De ce? Noi avem cetățeni emigrați din țară, dar care figurează în bazele date ale CEC care fiind prezenți. Noi îi măsurăm doar pe cei care au răspuns la sondaj”, a explicat sociologul Arcadie Barbăroșie.

Întrebați pentru ce partid sau bloc electoral ar vota la 11 iulie, 33,7% au răspuns că pentru PAS; 25,2% pentru Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor (BECS); 6% pentru Partidul ȘOR; 4,6% pentru Blocul electoral „Renato Usatîi” și 2,7% pentru Platforma DA. Urmează cu un procentaj și mai mic Partidul „Democrația Acasă”, AUR, PACE și alții.

La întrebarea de mai sus, 3,9% respondenți au declarat că nu vor participa la alegeri, 14% că nu au decis pe cine vor vota și 4,7% nu au vrut să răspundă.

Ulterior, în cadrul sondajului, au fost scoase și cumulate doar răspunsurile respondenților care au spus că vor ieși la vot cu siguranță și s-a obținut rezultate despre partidele care ar intra în Parlament.

Astfel, PAS s-a ales 43,5% și BECS cu 32,5%, ceea ce înseamnă că primul are șanse mari să dețină majoritatea în Parlament.

Urmează să actualizăm informația cu referire la numărul de respondenți chestionați și marja de eroare, în contextul în care nu a fost prezentată la conferința de presă.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 15:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 15:58 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ex-ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a fost plasat în arest preventiv. Potrivit informațiilor, acesta va petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis integral demersul procurorilor. 

Totodată, Alexandru Pînzari se declară nevinovat și spune că este un dosar făcut la comandă. Procurorul de caz a precizat că a fost nevoie ca acesta să fie plasat în arest pentru a nu influența desfășurarea anchetei.

VIDEO Primele imagini cu Alexandru Pînzari scos din sala de judecată încătușat și însoțit de mascați: Nu sunt vinovat

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate