Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

SONDAJ Primele 100 de zile ale Guvernului Gavrilița, văzute „cu ochi răi” de cetățeni

17 Nov. 2021, 14:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
17 Nov. 2021, 14:10 // Actualitate //  Petru Beregoi

Doar 32% din cetățenii țării au oferit note de la 7 la 10 pentru activitatea Guvernului Gavrilița, în timp ce 58 la sută din respondenți au acordat note de la 1 la 6. Datele se conțin într-un sondaj de opinie al „Barometrul Socio-Politic octombrie-noiembrie 2021”, prezentat astăzi și transmis live de RLIVE.MD și RLIVE TV.

Referitor la cele mai mari realizări ale Guvernului Gavrilița de până în prezent sunt mărirea salariilor și pensiilor – 7,9%, procurarea gazului din surse alternative – 4,5%, lupta cu corupția – 2%, încercarea să facă față provocărilor – 1,5%, donații și investiții din UE și lupta cu pandemia – 1,3%, relațiile bune cu UE – 1,2% etc.

Cel mai mult cetățenii sunt nemulțumiți de activitatea Guvernului pentru faptul că în această perioadă s-au mărit prețurile la gazul natural și carburanți – 14,6%, nu îndeplinește promisiunile – 6,6%, nu sunt schimbări – 4,6% etc.

Totodată, majoritatea cetățenilor sunt dezamăgiți în raport cu așteptările pe care le-au avut cu actualul Guvern. 62% din populația țării s-au declarat dezamăgiți. 25% spun că așteptările lor s-au confirmat, iar doar 2% cred că așteptările au fost depășite de realizările guvernării.

De asemenea, 94% din populația țării afirmă că, în primele 100 de zile ale Guvernului Gavrilița, s-a înrăutățit situația în privința prețurilor. 68% susțin că s-a înrăutățit situația în economie, iar 58% cred că s-a înrăutățit nivelul de tras al oamenilor din țara noastră. Doar 11% din cetățeni susțin că viața lor personală s-a îmbunătățit odată cu venirea Guvernului Gavrilița, în timp ce 35% din cetățeni afirmă că vița lor personală s-a înrăutățit.

Precizăm că, sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 23 octombrie – 15 noiembrie curent, pe un eșantion de 890 de persoane, realizat în 78 de localități. Marja de eroare este de +/- 3,3 %.

 

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 10:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 10:16 // Economie //  Realitatea.md

Termenul oferit de Gazprom în care Moldovagaz trebuie să achite plățile curente este mic, iar atitudinea companiei ruse s-a schimbat, scrie Bani.md. Totodată, Gazprom a avut propuneri necomerciale în timpul negocierilor, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în cadrul emisiunii „ÎN PROfunzime”.

Unul din subiecte era să discutăm datoria dintre Moldovagaz sau între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse, ceea ce noi credem că este corect. Această datorie este una comercială. Ea nu are nimic cu datoria Guvernului. Încercarea de a schimba discuția despre această datorie și a o transmite Guvernului cred că depășește cadrul comercial între Moldovagaz și Gazprom. Asta a fost unul dintre subiecte” a explicat Spînu.

Ministrul a spus că regiunea din stânga Nistrului a fost și el un subiect pe care Federația Rusă a încercat să-l includă în agenda negocierilor a prețului la gaz.

Un alt subiect era cel despre zona transnistreana. Noi am refuzat și nu am avansat pe aceste discuții. În momentul în care se încerca să se aducă un subiect care depășește discuția contractului la gaz, noi nu am discutat pentru că nu ține de contract”, a precizat Spînu.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală