Peste 70% din cetățeni consideră că în știrile presei moldovenești există fenomenul propagandei. Cel puțin asta arată datele unui sondaj IMAS, realizat la comanda Grupului de presă REALITATEA. Potrivit rezultatelor, 85 la sută dintre respondenți consideră că fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din Republica Moldova, în timp ce doar 10% afirmă contrariul.
Cercetarea mai relevă faptul că 83% din moldoveni consideră că televiziunile din Moldova sunt influențate de anumite partide sau politicieni.


Cercetarea mai relevă, în același timp, că 68% din cei chestionați sunt de părerea că „fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din țările Uniunii Europene”. Urmează SUA și Rusia.

Cea mai multă propagandă se face la TV, o spun cei mai mulți moldoveni, peste 50 la sută dintre respondenți. Mai puțină propagandă văd moldovenii la radio (1%), canale de Telegram (1%) și ziare (2%).
În schimb, siteurile de internet abundă în propagandă, sunt convinși cetățenii, 25 la sută. Cu propaganda din media trebuie să lupte autoritățile care, potrivit opiniei oamenilor (vezi tabelul de mai jos), o dau în bară.

Crearea unui conținut media de alternativă! Asta este soluția pe care o propun moldovenii (67 la sută) pentru a combate propaganda rusă.
Alte 22% dintre respondenți au spus că trebuie interzise și chiar închise canalele rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Sondajul a fost realizat în baza unui eșantion de 822 de respondenți din 72 de localități din Republica Moldova, excluzând regiunea transnistreană. Eroarea maximă de eșantionare este de 3,4%. Perioada de culegere a datelor a fost în perioada 2 septembrie – 24 septembrie 2023.