Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat luni că nu va merge la Kiev, deoarece Zelenski l-a acuzat pe președintele german Frank-Walter Steinmeier că ar fi avut relații anterioare cu Federația Rusă când a fost ministru de Externe, conform Washington Post. Șeful de stat urma să meargă împreună cu omologi din Polonia, Letonia, Estonia și Lituania la jumătatea lunii aprilie, dar a fost refuzat de administrația prezidențială ucraineană.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Anterior, președintele țării vecine declara presei că așteaptă cât mai multe vizite oficiale la Kiev. Conform lui, „actualmente străinii nu pot veni cu mâna goală”, iar Ucraina le cere ajutoare militare pentru a combate ofensiva rusă, inclusiv armament.

În același timp, potrivit Washington Post, cu referire la presa de la Berlin, scrie că Germania este una dintre țările care a oferit suport major Kievului. Bunăoară, Berlinul a declarat săptămâna trecută că va trimite vehicule antiaeriene blindate în Ucraina, chiar dacă anterior nu a mai expediat asemenea vehicule în zone de conflict.

Totodată, sursa citată precizează că anterior președintele Steinmeier a acuzat NATO că a provocat Rusia și a susținut crearea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania. Planul a fost abandonat în februarie, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar oficialul și-a cerut scuze pentru sprijinirea proiectului.