Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

Spune NU violenței! Dacă ești victimă, dă un semn, agresorii vor fi pedepsiți

10 Dec. 2021, 19:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
10 Dec. 2021, 19:15 // Societate //  Valentina Buză

În cadrul celor „16 Zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii” (25 noiembrie – 10 decembrie 2021), Poliția Națională a desfășurat activităţi de informare, dezbateri, prezentări pe tema violenţei în familie, care au avut ca scop sensibilizarea şi conştientizarea comunităţii privind violenţa în familie şi nu numai, precum şi asupra consecinţelor, de cele mai multe ori dramatice.

Datele de debut şi sfârşit ale campaniei nu sunt alese întâmplător: 25 noiembrie – Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, iar 10 decembrie este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – tocmai pentru a se sublinia faptul că violenţa este o încălcare a drepturilor omului.

În această ordine de idei, un scop important al Campaniei a constat în sensibilizarea şi informarea comunității cu privire la violenţa bazată pe gen, atât la nivel naţional cât şi local.

Astfel, polițiști din toată țara au desfăşurat peste 250 de activităţi educaționale în rândurile agresorilor familiali, unde au participat circa 1 452 de agresori familiali.

De asemenea, au fost susținute în jur de 550 de lecții informative atât cu elevii cât și cu studenții despre ce înseamnă violenţa în familie, ce o cauzează, cum se manifestă, care sunt tipurile de abuz, cum îi afectează pe membrii familiei şi cum pot fi ajutate persoanele aflate în situaţii de violenţă în familie. Totodată au fost distribuite peste 27 de mii de pliante informative.

Poliția în comun cu reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale și asistenții sociali comunitari, au vizitat 2859 familii din categoria celor social-vulnerabile.

Poliţia NU încurajează şi NU susţine sub nici o formă acţiunile violente în mediul familial şi face un apel către cei care cunosc despre un caz de violenţă să apeleze la numărul scurt 112 pentru a interveni şi reduce riscurile de victimizare în mediul comunităţii.

Cum poţi ajuta o victimă:

Ori de câte ori bănuieşti existenţa unui abuz intrafamilial, încearcă să discuţi separat cu victima, să-i arăţi că te preocupă ce i se întâmplă şi că eşti alături de ea. Asigur-o că eşti gata să-i asculţi problemele şi că ce îţi va spune va fi confidenţial.

Sunt şi cazuri în care victima nu doreşte să te implici şi nu doreşte să se afle situaţia ei. Respectă-i decizia şi spune-i doar că eşti gata să ajuţi la nevoie.

Violenţa trebuie raportată! Sesizarea acestor fapte autorităţilor reprezintă un prim pas în condamnarea violenţei!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 22:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
15 Aug. 2022, 22:47 // Actualitate //  Ursu Ana

Putin va declanșa război în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert. Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

Rusia continuă să-și concentreze potențialul militar pentru a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost obiectivul încă de la începutul războiului. După eșecul în ocuparea capitalei Kiev, forțele rusești s-au îndreptat masiv spre est.

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Moldova, mica republică din sudul Ucrainei, îngrijorează de luni de zile. Ca și vecinul său atacat, Republica Moldova a fost teritoriu sovietic până în 1991. Iar regiunea separatistă de-a lungul graniței cu Ucraina, Transnistria, a fost recunoscută de Moscova, dar de niciun alt membru al ONU, scrie newsweek.com.

Mulți au speculat că Rusia va acționa ca să preia controlul asupra Moldovei după o ipotetică victorie în Ucraina. Dar Iuri Felștinski, autor, istoric și expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat pentru Express UK că invadarea Moldovei ar putea începe mult mai repede:

„Chiar înainte să termine în Ucraina, dacă ajung la Transnistria pe parcurs, ei vor declanșa războiul acolo. Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria, dacă ucrainenii nu vor fi capabili să-i oprească. Și Moldova, desigur, nu este membru în NATO.”

Felștinski pretinde că Putin nu se va mulțumi niciodată numai cu controlul regiunii Donbas, care a fost pretextul pentru invazie, nici cu al altor regiuni pe care le controlează în prezent trupele sale.

Terenul a fost deja pregătit în Moldova, explică el. În jur de 2.000 de ofițeri de menținere a păcii au rămas staționați în Transnistria după dispariția Uniunii Sovietice, iar în ultimul deceniu au eliberat pașapoarte rusești populației vorbitoare de limba rusă.

„În Moldova, în Transnistria, sunt aproximativ 220.000 de vorbitori de rusă, cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești. O face din 2014.”

Oficialii ruși au negat anterior subiectul invadării Moldovei, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului de externe, spunând în aprilie că ei „vor evita un asemenea scenariu”.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a spus la sfârșitul lui iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală