În contextul primirii la începutul acestei săptămâni a chestionarului de evaluare a Republicii Moldova pentru aderare la UE și cât de pregătiți suntem la capitolul justiție în acest sens, s-a discutat cu Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului la emisiunea „Rezoomat” de la rlive.md și realitatea.md
În opinia Olesei Stamate, Republica Moldova în domeniul justiției se află pe drumul cel bun.
„Cu siguranță mai avem multe de rezolvat în domeniul justiției, nu ne putem lăuda la moment cu o justiție perfect independentă și eficientă, dar suntem pe drumul cel bun. Deci am început exercițiul de pre-veting sau evaluare a candidaților la funcția de membru a CSM și CSP, care va avea loc la mijlocul lunii iunie, anul curent. Vom continua cu vetting-ul: evaluarea extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor, preconizată la începutul toamnei din anul curent. Indiscutabil aceste două procese vor da rezultate.”
Președinta comisiei parlamentare consideră, că procesele care au loc acum în justiție nu au cum să afecteze acordarea statutului de țară candidat.
„Acum nu cred că este în măsură să afecteze cumva acordarea statutului de țară candidat. Noi avem o legislație destul de bună implementată în Republica Moldova, faptul că ea nu a fost respectată și efectiv implementată până la moment este o altă întrebare. În acest chestionar întrebările sunt mai mult de ceea ce ține de legislație, adică în ce măsură sunt asigurate la nivel legislativ standardele de independență, eficiență, imparțialitate și transparență a justiției, respectiv la capitolul acesta noi stăm destul de bine.”
Problema constă cum a fost implementată această legislație până acum, considiră deputatul PAS.
„Acuma sigur, modul în care s-a implementat de facto, îl cunoaștem și noi și îl cunosc și partenerii noștri europeni – au văzut rapoarte și studii atât naționale cât și internaționale. Nu suntem prima țară care se confruntă cu probleme la capitolul justiție în momentul în care ar fi început procesul de aderare. Deci de la etapa de țară candidat la aderare mai este o perioadă lungă de timp în care se negociază fiecare capitol din tratat și în acel timp evident că se va monitoriza foarte atent progresul pe fiecare din aceste standarde. Din câte cunosc în jur de 2/3 sau cel puțin jumătate din chestionar se referă la justiție.”
Reamintim, că la începutul acestei săptămâni, 11 aprilie, la Luxemburg, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, i-a fost înmânat chestionarul de aderare la UE. După îndeplinirea acestuia și în funcție de reușita lui, oficialii europeni urmează să ne acorde sau nu statut de țară candidat la UE.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!