Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

Stela Popa renunță la premiul VIP Magazin, după ce Voronin a fost numit #OMULSECOLULUI: Degradare fără precedent

26 Mai 2021, 13:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
26 Mai 2021, 13:07 // Actualitate //  Petru Cosoi

Jurnalista Stela Popa, prezentatoarea știrilor TVR2 de la București, originară din Republica Moldova, anunță că renunță la premiul și titlul de „Cea mai bună prezentatoare de știri din R. Moldova” pe care l-a primit din partea revistei VIP Magazin în anul 2014. Anunțul jurnalistei vine după ce Vladimir Voronin a fost numit omul secolului.

Ținând seama de degradarea morala la care s-a ajuns la ultima ediție a decernării premiilor revistei #VipMagazin, prin acordarea titlului #OMULSECOLULUI lui Vladimir #Voronin, persecutorul tinerilor de la 7 aprilie 2009, notoriu anti-roman și cel care deschide listele electorale ale Blocului Socialiștilor și Comuniștilor la alegerile parlamentare din #11iulie, am decis că singurul gest pe care îl pot face în fața acestei degradări fără precedent este #renunțarea la premiul VIP pe care l-am primit din partea acestei reviste in anul 2014 – titlul de „Cea mai bună prezentatoare de știri din R. Moldova”.

Stela Popa susține că acesta este un gest simbolic și nu cere a fi urmat de către alte persoane.

Nu cer ca gestul meu să fie urmat de alți colegi de breasla sau concetățeni, dar mi-ar plăcea ca ceea ce s-a petrecut cu ocazia ultimului eveniment al decernării premiilor Vip Magazin să nu rămână nesancționat cel puțin la nivelul opiniei publice. Ar fi o ultima tentativa de a ne spăla rușinea unor asemenea „validări” degradante.

Realitatea.md amintește că fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a fost desemnat omul secolului de către Revista VIP Magazin, în cadrul ceremoniei de desemnare a câștigătorilor premiilor „Omul Anului”, ediția 2021.

 

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 11:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 11:16 // Economie //  Petru Beregoi

Candidata la funcția de deputată la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, pe lista Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, constată că, scumpirile repetate din anul acesta la carburanți au fost influențate, în primul rând, de scumpirea petrolului la bursele internaționale, ia în al doilea rând, de majorarea accizelor care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie curent, precum și majorarea salariului minim pe economie cu 5.8%, care a însemnat necesitatea majorării salariilor și, implicit, a creșterii componenței de costuri operaționale și de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA cu 4% în.

„Cu certitudine, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, piața produselor petroliere va funcționa conform principiilor unei economii de piață. Mai mult, sper ca ANRE va propune o metodologie privind stabilirea marjei comerciale într-un mod deschis, transparent discutată cu operatorii de pe piață și experții din industria petrloieră. Din considerentele expuse mai sus, reacția unor actori politici și funcționari de stat, privitor la scumpirea carburanților, este ajustată la scopurile electorale, aruncând fumigene în ochii cetățenilor Republicii Moldova”, a scris recent Durleșteanu pe Facebook.

Drept exemplu, Durleșteanu a informat despre cotațiile de la bursele internaționale a carburanților, argumentând că, după o perioadă de stagnare din cauza pandemiei, majoritatea produselor, inclusiv cele petroliere au început să se scumpească la nivel internațional.

„Pe parcursului anului 2020-2021, când  în  condiții de pandemie, majoritatea țărilor treceau prin prima experiență de lockdown, cotațiile prețurilor la petrol pe bursele internaționale ne informau despre reducerea semnificativă a acestora, iar, uneori, și despre un preț negativ. Această cădere bruscă a cotațiilor a fost generată de scăderea cererii la petrol, dar și de faptul că organizația OPEC a decis scăderea producției și procesarea țițeiului în rafinării la o pondere de 70% din capacitate. Din decembrie 2020 și până în martie 2021, asistăm cu toții la o adevărată avalanșă de episoade de scumpiri. La începutul lui noiembrie 2020, cotația medie constituia circa 40-42 dolari SUA per baril. La 1 ianuarie 2021 ea trecuse de 50 dolari, la 10 februarie ea a trecut de 60 dolari, la începutul lunii martie ea a trecut de 65 dolari și în prezent încă se menține la peste 60 dolari. Asta înseamnă o creștere de +50% față de noiembrie a primei componente din prețul final de la pompă, cea care constituie prețul plătit efectiv pentru petrolul importat. Această creștere a cotațiilor a fost datorată relaxărilor începute după pandemie și reluării circulației si zborurilor”, a mai scris Mariana Durleșteanu.

Precizăm că, de la începutul anului curent, prețurile la carburanți s-au mărit de aproximativ zece ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției