Curs valutar
 • EUR
  19.3255
  0.3048%
 • USD
  17.8973
  0.1151%
 • RUB
  0.1936
  0.2583%
 • RON
  3.8833
  0.3193%
 • UAH
  0.4651
  -0.3655%

STOP CADRU Un preot alungă un străin din biserică în timpul botezului. Mesaj către soție: Nu aveți aici „jucărele”

30 Nov. 2023, 17:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
30 Nov. 2023, 17:26 // Actualitate //  Victoria Laur

Un preot a alungat un cetățean străin din biserică în timpul botezului. Bărbatului nu i s-a permis să participe la ceremonie, deoarece nu este botezat.

Preotul a vorbit pe ton ridicat cu participanții la eveniment. Secvențe video din biserica Sfinților Constantin și Elena au fost publicate pe rețelele de socializare.

Soția a încercat să explice că preotul nu are dreptul să îi interzică bărbatului să participe la ceremonie și a încercat să îi explice că el se poate afla în biserică.

„Am dreptul. Sunt stăpân aici. Nu aveți aici jucărele în Moldova? Numaidecât acolo le căutați. (…) Trebuia să vă informați. E biserică, nu foaie verde. Vă uitați că în Anglia fac baluri și fel de fel de prostii în biserică”, a răspuns preotul.

Până la urmă, preotul a întrebat toate persoanele care au venit la ceremonie dacă sunt botezați și doar după ce au rămas cei care, potrivit lui, au voie să participe la ritual, a încheiat discuția.

Nu este clar când anume a fost făcută înregistrarea, însă secvența video a apărut recent pe rețelele de socializare.

Realitatea Live

Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
Un nou succes marca Victoriabank – top angajator și în 2023
Un nou succes marca Victoriabank – top angajator și în 2023
VIDEO Moldova a făcut încă un pas spre consolidarea securității cibernetice: Rezultatele primului Cybersecurity Forum
VIDEO Moldova a făcut încă un pas spre consolidarea securității cibernetice: Rezultatele primului Cybersecurity Forum
VIDEO Expert Moldindconbank: Moldova este atacată de escroci din țările vecine
VIDEO Expert Moldindconbank: Moldova este atacată de escroci din țările vecine
Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică
Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică
VIDEO Cum şi unde poate fi sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor
VIDEO Cum şi unde poate fi sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor
Măsuri de prevenire a cancerului. Rolul alternativelor mai puțin nocive pentru factorii de risc
Măsuri de prevenire a cancerului. Rolul alternativelor mai puțin nocive pentru factorii de risc
21 Feb. 2024, 09:03
 // Categoria: Opinii // Autor: 
21 Feb. 2024, 09:03 // Opinii // 

Pe 18 februarie, premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, în timpul unei întâlniri cu diaspora armeană la München, Germania, a declarat că Erevanul nu este aliat al Moscovei în ceea ce privește Ucraina. El a mai subliniat că regretă imposibilitatea de a influența conflictul dintre Rusia și Ucraina. Șeful guvernului Armeniei, țară care, după anul 2022, a devenit al patrulea cel mai mare exportator de semiconductoare și alte bunuri cu dublă destinație pentru nevoile de război ale Federației Ruse, a numit poporul ucrainean „prietenos” în discursul său.

Erevanul oficial, care depune insistent eforturi pentru a părea că se reorientează spre Vest, servește de doi ani ca unul dintre principalele centre logistice ale Kremlinului pentru evitarea sancțiunilor în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina.

În anul 2022, Produsul Intern Brut al Armeniei, o țară mică cu o populație de 3 milioane de locuitori, a înregistrat o creștere fără precedent de 14,2%. Ziarul britanic The Telegraph a scris despre acest lucru: „Cea mai absurdă este creșterea economică a Armeniei… care o plasează pe locul 3 în topul celor mai rapide economii în creștere din lume”.

La 27 noiembrie 2023, adjunctul ministrului finanțelor al Armeniei, Vahan Sirunyan, a recunoscut că în primele 9 luni ale anului 2023, exportul de bunuri din Armenia către Federația Rusă a crescut cu 85%, din care 80% reprezintă reexport. Subliniind creșterea exponențială a comerțului exterior al Armeniei cu 69% de la începutul războiului din Ucraina, centrul analitic american Jamestown Foundation a avertizat, de asemenea, cu privire la reexportul bunurilor sub sancțiuni din Armenia către Federația Rusă. Directorul Biroului de Coordonare a Sancțiunilor din Departamentul de Stat al SUA, Jim O’Brien, a declarat în mod direct că Washington-ul consideră Armenia o țară care ajută Federația Rusă să ocolească sancțiunile.

În 2024, discuțiile despre această problemă continuă, dar acest lucru nu împiedică Armenia să furnizeze fără consecințe bunuri sub sancțiuni vecinului său beligerant. Robin Brooks, directorul Institutului de Finanțe Internaționale și fost strateg la Goldman Sachs, a publicat pe 17 februarie date actualizate: „Exportul Armeniei către Federația Rusă a crescut cu 430% în comparație cu perioada anterioară invaziei, ceea ce înseamnă reexportul bunurilor din Uniunea Europeană și China către Rusia.”

Timp de doi ani, problema reexportului armean a ajuns în atenția nu doar a politicienilor, centrelor analitice și economiștilor de renume, ci și de mass-media internațională. Încă din martie 2022, la puțin peste o lună după invazia rusă în Ucraina, site-ul canadian de analiză Geopolitical Monitor raporta că „Armenia este cel mai bun membru al Uniunii Economice Eurasiatice pentru a ajuta Rusia să încalce sancțiunile”.

Situatia nu s-a îmbunătățit nici după un an de intensificare continuă a sancțiunilor occidentale împotriva agresorilor de la Kremlin. În martie 2023, site-ul de știri important din Ucraina, Unian, relata că „Armenia devine spatele economic pentru ruși, rezolvând problemele Moscovei legate de furnizarea pe piața rusă de bunuri și arme care au căzut sub incidența sancțiunilor.”

Конец формы

Conform publicației bulgare „Факти”, „regimul autoritar al lui Putin ocolește embargoul și sancțiunile comerciale impuse de UE, SUA și Marea Britanie prin țările vecine… în special prin Armenia”.În mai 2023, ziarul american The Washington Post prognoza că „Occidentul ar putea intensifica presiunea asupra Armeniei, din cauza căreia a crescut brusc reexportul în Rusia a unei serii de bunuri critic importante, inclusiv electronice.”

„Cu toate acestea, la sfârșitul anului, ziarul elvețian L’Agefi explica că „Armenia participă direct la reexportul în Rusia de produse sub sancțiuni”.

 Folosirea Erevanului de către Moscova ca și aliat în evitarea sancțiunilor occidentale a fost observată și în Orientul Mijlociu. În decembrie 2023, canalul israelian de televiziune I24 a constatat că „Armenia este un important centru de livrare a bunurilor către Rusia, evitând sancțiunile occidentale și fiind un hub pentru aprovizionare cu mărfuri cu destinație militară a trupelor rusești”.

Armenia are o importanță atât de mare pentru Rusia în calitate de centru de tranzit, deoarece Putin nu se mai poate baza practic pe nimeni altcineva în domeniul reexportului de bunuri sub sancțiuni. În mai 2023, divizia franceză a Forbes o denumea pe Armenia „principala cale de evitare a sancțiunilor”, deoarece „restrictiile asupra livrărilor prin Turcia și Asia Centrală se înăspresc”.

Încă din vara anului 2022, Ankara a promis SUA că nu va permite evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei pe teritoriul Turciei. Ulterior, instituțiile financiare turcești au început masiv să întrerupă colaborarea cu cele rusești. În februarie 2024, chiar și ziarul rus „Vedomosti” remarca că băncile turcești au închis conturile companiilor rusești încă din 2022, „dar acum acest proces s-a intensificat cu adevărat”.

După începerea războiului din Ucraina, țările din Asia Centrală au primit în repetate rânduri avertismente de la SUA și UE cu privire la necesitatea respectării sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Companiile care, în ciuda restricțiilor, continuau să colaboreze cu Moscova au fost incluse în lista de sancțiuni americane. Pentru a verifica respectarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, emisarul special al UE, David O’Sullivan, a efectuat trei vizite în Asia Centrală în cursul anului 2023. În timpul celei mai recente, care a avut loc în noiembrie, el a mulțumit țările din regiune pentru colaborarea în reducerea reexportului de bunuri în Rusia. Cu o lună înainte de aceasta, la 23 octombrie, miniștrii de externe ai Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai UE în Luxemburg, au promis să ajute în lupta împotriva încercărilor Rusiei de a evita sancțiunile impuse.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În ciuda mediatizării problemei reexportului de bunuri sub sancțiuni din Armenia în Rusia de către mass-media internațională, comunitatea internațională rămâne pasivă, iar Armenia scapă nepedepsită. În mai 2023, publicația croată Net remarca că Statele Unite și Uniunea Europeană, care furnizează echipamente militare în valoare de milioane de dolari Ucrainei pentru războiul împotriva Federației Ruse, în mod inexplicabil închid ochii în fața parteneriatului strâns dintre Erevan și Kremlin.

Publicația franceză Forbes susține: „Dacă comunitatea occidentală dorește cu adevărat o victorie rapidă pentru Ucraina, ar trebui să priveze Moscova cât mai curând de acest centru logistic”. În acest context, Jamestown Foundation din SUA a declarat că „până în prezent, nu a fost inițiată nicio investigație cuprinzătoare” referitoare la centrul logistic al lui Putin din Armenia. În aprilie 2023, ziarul britanic The Telegraph îndemna deja Occidentul să „înăsprească relațiile” cu sateliții Kremlinului: „Armenia nu are scuze când își permite să acționeze ca punct de tranzit (pentru Federația Rusă)”.

În loc să impună restricții asupra colaborării între Armenia și Federația Rusp, care contravine intereselor Washingtonului și Bruxelles-ului, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat pe 17 februarie alocarea a 15 milioane de dolari pentru Erevan. Ironia constă în faptul că declarația USAID menționează că acești bani sunt destinați „reducerii dependenței economice a Armeniei de Federația Rusă”.

 Igor Cialenco, politolog ucrainean, director al Centrului de Analiză și Strategii (Kiev).

Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
Un nou succes marca Victoriabank – top angajator și în 2023
Un nou succes marca Victoriabank – top angajator și în 2023
VIDEO Moldova a făcut încă un pas spre consolidarea securității cibernetice: Rezultatele primului Cybersecurity Forum
VIDEO Moldova a făcut încă un pas spre consolidarea securității cibernetice: Rezultatele primului Cybersecurity Forum
VIDEO Expert Moldindconbank: Moldova este atacată de escroci din țările vecine
VIDEO Expert Moldindconbank: Moldova este atacată de escroci din țările vecine
Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică
Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică
VIDEO Cum şi unde poate fi sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor
VIDEO Cum şi unde poate fi sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor
Măsuri de prevenire a cancerului. Rolul alternativelor mai puțin nocive pentru factorii de risc
Măsuri de prevenire a cancerului. Rolul alternativelor mai puțin nocive pentru factorii de risc
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală