Curs valutar
 • EUR
  20.6519
  1.241%
 • USD
  19.5984
  0.2842%
 • RUB
  0.3169
  -0.5049%
 • RON
  4.1891
  1.227%
 • UAH
  0.5320
  0.5263%

STOP FLAS: Deputatul socialist Bogdat Țîrdea publică texte extremiste și falsuri despre războiul din Ucraina

26 Feb. 2022, 10:05
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
26 Feb. 2022, 10:05 // Politica //  Petru Cosoi

Odată cu atacul Federației Ruse asupra Ucrainei, spațiul informațional din regiune este intoxicat cu știri false și cu mesaje propagandistice care induc că operațiunea militară este, de fapt, o acțiune de demilitarizare. Aceleași mesaje sunt promovate activ de site-urile cu politică editorială pro-Kremlin, dar și de deputatul socialist în Parlamentul Republicii Moldova Bogdan Țîrdea. Portalul Stopfals.md a monitorizat postările acestuia pe rețelele sociale la 24 februarie 2022. Deputatul socialist publică sau ripostează cu mesaje de instigare la ură, îndreptățind agresiunea militară a Federației Ruse, pe care o califică drept „operațiune de eliberare” sau „de instaurare a păcii”.

Redistribuiri cu mesaje extremiste: „Kievul va fi eliberat de fasciști”

La 24 februarie, în ziua când Federația Rusă a atacat mai multe regiuni din Ucraina, Bogdat Țîrdea a fost foarte activ pe canalul său de Telegram, la care sunt abonate peste 3200 de persoane. Toate informațiile publicate joi au fost în limba rusă, iar deputatul numește atacurile armate „operațiuni de eliberare” și recunoaște independența așa-ziselor „republici populare” Donețk și Luhansk, așa cum a făcut președintele Rusiei Vladimir Putin: „Войска ДНР и ЛНР начали наступательную операцию по освобождению всей территории Республик” (în traducere: „Trupele RPD și RPL au lansat o operațiune ofensivă pentru eliberarea întregului teritoriu al Republicilor”). „Президент Путин начал операцию по принуждению Украины к миру. Корабли и самолёты Черноморского Флота успешно решают боевые задачи в Черном и Азовских морях (în traducere: „Președintele Putin a lansat o operațiune pentru a forța Ucraina la pace. Navele și aeronavele Flotei Mării Negre rezolvă cu succes misiuni de luptă în Marea Neagră și Azov”), a continuat Țîrdea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Deputatul care îndreptățește războiul și schimbarea fortață a conducerii Ucrainei

În aceeași zi, deputatul socialist a redistribuit mesajele de pe Telegram ale lui Oleg Țariov, considerat favoritul Moscovei la conducerea Ucrainei în cazul schimbării forțate a administrației: „Я на Украине. Киев будет свободен от фашистов!” (în traducere: „Sunt în Ucraina. Kievul va fi eliberat de fasciști”), dar și un video cu amenințările lui Vladimir Putin, pe care l-a însoțit cu comentariul „Предупреждение всем, кто вздумает помешать России” (în traducere: „Un avertisment pentru oricine va încerca să împiedice Rusia”).

Țîrdea a mai redistribuit știri ale autorităților autoproclamatei RPL, în care se afirmă că Venezuela l-ar susține pe Putin, un video în care apare fostul deputat Ilia Kiva, care îl acuză pe președintele Ucrainei Volodymir Zelensky că din cauza lui azi în Ucraina se varsă sânge. Socialistul a mai publicat și comentarii care justifică războiul: „В целом, мы сейчас живем в исторический момент, когда меняется весь окружающий нас мир. Такова эпоха перемен и смены миропорядка… Антироссия на территории Украины должна быть ликвидирована” (în traducere: „În general, acum trăim într-un moment istoric când întreaga lume din jurul nostru se schimbă. Aceasta este epoca schimbărilor în ordinea mondială… Anti-Rusia de pe teritoriul Ucrainei trebuie eliminată”) sau: „Украинские нацики понесли сокрушительные потери” (în traducere: „Naziștii ucraineni au suferit pierderi zdrobitoare”). După preluarea de către trupele ruse a controlului asupra centralei nucleare de la Cernobîl, socialistul a comentat sarcastic: „При всем желании, шантажировать ядерными провокациями у Украины не получится” (în traducere: „Cu toată dorința, Ucraina nu va putea șantaja cu provocări nucleare”).

Cutia de rezonanță a mesajelor propagandistice

Deputatul BECS Bogdan Țîrdea promovează intens pe canalul său de Telegram mesajele propagandistice ale unor oficiali ruși, cum ar fi Maria Zaharova, șefa Departamentului de informare și presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, sau Veaceslav Nikonov, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale. În aceste mesaje sunt luați în derâdere NATO și statele occidentale, iar acțiunile Rusiei – justificate. Iată un citat din răspunul lui Nikonov la întrebarea unui jurnalist: „Стратегическая цель на Украине была сформулирована давно: нам нужна мирная, свободная, суверенная Украина, которая находится в дружественных отношениях с Россией. Не больше, но и не меньше. Для этого будет сделано абсолютно все необходимое. Мы будем настаивать, чтобы там к власти пришло правительство, которое будет выступать за конструктивные отношения с нашей страной. Это и в интересах Украины как государства. В Киеве в последний год находились 3 тысячи американских дипломатов, которые ей руководили. Этого больше не будет. Украина будет передана народу Украины, избавлена от внешнего управления и превращена в свободную суверенную демократическую страну, дружественную России” (în traducere: „Scopul strategic în Ucraina a fost formulat cu mult timp în urmă: avem nevoie de o Ucraină pașnică, liberă, suverană, care să fie în relații amicale cu Rusia. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Pentru asta se va face absolut tot ce este necesar. Vom insista ca acolo să vină la putere un guvern care să aibă relații constructive cu țara noastră. Acest lucru este, de asemenea, în interesul Ucrainei ca stat. La Kiev, anul trecut, au fost 3 mii de diplomați americani care au condus-o. Nu se va mai întâmpla. Ucraina va fi transmisă poporului ucrainean, eliberată de administrația externă și transformată într-o țară liberă, suverană, democratică, prietenoasă Rusiei”).

Mesaje despre refugiații ucraineni: „Este posibilă o creștere a banditismului, jafurilor…”

În comentariile sale, Țîrdea induce panică și îi etichetează pe refugiați ucraineni. „Важная информация для жителей Молдовы. Ввиду активных событий на Украине в республику массово начинают прибывать беженцы. Среди них есть и большое количество криминальных элементов из боевых украинских отрядов Азов, Нацгвардии и т.д. Эти типажи очень опасны! ВАЖНО! Передайте родным и близким, чтобы были максимально внимательны! Возможен рост бандитизма, грабежей и т.д. Также возможен рост автомобильных краж” (în traducere: „Informații importante pentru locuitorii Moldovei. Având în vedere evenimentele din Ucraina, refugiații încep să sosească masiv în țara noastră. Printre ei sunt și multe elemente criminale din detașamentele ucrainene de luptă Azov, Garda Națională etc. Ei sunt foarte periculoși! IMPORTANT! Transmiteți-le apropiaților să fie cât mai atenți! Este posibilă o creștere a banditismului, jafurilor etc. Este posibilă și o creștere a furturilor de mașini”).

Președintele Comisiei securitate națională: „Sunt comentarii care duc la radicalizarea societății”

Lilian Carp, președintele  Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, îi îndeamnă pe politicieni, indiferent din ce partid fac parte, să fie atenți la mesajele pe care le promovează în această perioadă. „Trebuie să ne abținem de la comentarii care duc la radicalizarea societății, deoarece avem nevoie de unitate. Acum să ne concentrăm pe rezolvarea crizei refugiaților”, spune Lilian Carp.

Precizăm că informațiile distribuite de deputatul Bogdat Țîrdea contravin declarațiilor colegului său, secretarului executiv al Partidului socialiștilor și vicepreședintelui Parlamentului Vlad Batrîncea. În contextul declarării stării de urgență, Batrîncea a declarat: „Este momentul pentru a face apel solidar la calm. Este momentul pentru ca noi, întreg Parlamentul, să facem tot posibilul ca panica și frica de mâine să dispară”.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
04 Dec. 2022, 18:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Dec. 2022, 18:54 // În Lume //  Realitatea.md

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă, 3 decembrie curent, desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden.

Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.

În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că ”Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat” s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ”fraudă masivă” la alegerile din 2020.

”O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie”, a apreciat Trump.

Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ”Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.

Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit ”Arhivele Twitter”.

Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor.

Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală