Cetățenii străini, titulari ai dreptului de ședere permanentă în țara noastră și beneficiari de protecție internațională vor putea fi incluși în lista plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, care se asigură în mod individual. În acest sens, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, în cadrul ședinței de astăzi, 24 martie pachetul de legi care vizează asigurarea condițiilor cetățenilor străini, similare celor ale cetățenilor Republicii Moldova, privind accesul la serviciile medicale și piața muncii.
De asemenea, cetățenii străini menționați vor putea beneficia de ajutor de șomaj, cu condiția că ei au activat și au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice precedente înregistrării.
Totodată, proiectul adoptat definește autoritatea pentru străini ca fiind autoritatea administrativă, subordonată Ministerului Afacerilor Interne, care asigură implementarea politicilor publice, exercitând atribuții în domeniul integrării străinilor, al readmisiei în conformitate cu acordurile bilaterale, al azilului, precum și alte atribuții stabilite prin actele normative și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte. La fel, sunt prevăzute și o serie de ajustări tehnice în vederea uniformizării terminologiei utilizate în actele normative.
Precizăm că, pentru a aduce în concordanță acest drept al străinilor cu cel al cetățenilor moldoveni au fost modificate mai multe legi cum ar fi: Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, Legea privind azilul în Republica Moldova, Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj etc.
Proiectul a fost adoptat, în lectura a doua, cu votul a 59 de deputați.