Curs valutar
 • EUR
  19.2940
  0%
 • USD
  17.7850
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8782
  0%
 • UAH
  0.4351
  0%

Tăiatul limbii pentru ușurarea alăptării – trendul periculos care afectează bebelușii tinerilor părinți

19 Dec. 2023, 19:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
19 Dec. 2023, 19:32 // Societate //  Elena Putregai

Un procedeu folosit în urmă cu secole revine în actualitate, iar creșterea uluitoare a numărului de astfel de intervenții începe să ridice îngrijorări în Statele Unite. O anchetă New York Times arată că procedurile de „tăiere a limbii” noilor născuți pentru ușurarea alăptării par să fie mai populare ca niciodată. Chiar și unii dintre susținătorii acestei intervenții se îngrijorează acum că intervențiile sunt efectuate prea des.

Astfel, scrie New York Times, intervențiile pentru „tăierea limbii” efectuate în spitale – ceea ce reprezintă doar o mică proporție din total – au crescut cu peste 800% în SUA, între 1997 și 2012, la peste 12.000, potrivit unui studiu.

Specialiștii în otorinolaringologie din 25 de state americane au declarat că au primit solicitări tot mai mari pentru consultații privind „tăierea limbii”, fiind copleșiți de astfel de programări.

Publicația dă exemplul lui Tess Merrell, o mamă care a alăptat trei bebeluși fără probleme, dar a întâmpinat dificultăți cu cel de-al patrulea. După o lună de lupte cu noul născut, a angajat-o pe Melanie Henstrom, consultant în lactație, pentru a identifica problema.

Aceasta a ajuns la concluzia că limba bebelușului era legată de partea de jos a gurii. Este o problemă comună, a spus ea, și se putea rezolva cu o procedură rapidă la cabinetul dentistului.

„A prezentat intervenția ca un remediu miraculos”, a spus Merrell, antrenoare de fotbal la liceu în Boise, Idaho.

Henstrom a recomandat un dentist care, în decembrie 2017, a tăiat limba bebelușului cu un laser. Doar că, în câteva zile, bebelușul Eleanor, a refuzat să mănânce și devenise periculos de deshidratat, potrivit înregistrărilor medicale. Și astfel a petrecut prima sa sărbătoare de Crăciun hrănită printr-un tub de alimentație.

După operație, starea lui Eleanor părea inițial că se îmbunătățește. Dar apoi a încetat să mănânce și s-a deshidratat. Pediatrul ei a trimis-o la spital. „Ne-am simțit foarte prost după aceea pentru că am plătit ca să îi facem rău copilului nostru”, a spus Merrell.

Până la începutul anului 2020, Henstrom îndruma exclusiv pacienții către un alt dentist, dr. Samuel Zink. De asemenea, l-a asistat în timpul procedurilor, ținând bebelușii în timp ce Zink le tăia gurile amorțite cu laserul.

Clienții lui Henstrom au spus că aceasta percepea 150 de dolari pentru participarea la ședința de tăiere a limbii, cu vizite opționale de urmărire. Părinții au spus că tariful lui Zink era, de obicei, de aproximativ 600 de dolari. Asigurarea acoperea rar costurile.

Lauren Lavelle a angajat-o pe Henstrom să o ajute cu alăptarea înainte de a naște-o pe fiica ei, June. Fără să întâlnească bebelușul care avea 3 zile, Henstrom a avertizat că, fără intervenție chirurgicală cu laser, „ea nu va alăpta niciodată”, conform lui Lavelle. „Nu va mânca niciodată solide”, a spus aceasta.

Două zile după ce Zink a efectuat procedura, Henstrom a vizitat casa lui Lavelle și a palpat cu degetele în jurul gurii dureroase a lui June. După aceea, plânsul bebelușului s-a intensificat și a început să-și zgârie fața. Lavelle a dus-o la urgență, unde a spus că un doctor a întrebat cum putea un bebeluș atât de mic să aibă o rană atât de mare în gură și i-a dat medicamente pentru durere.

Lavelle a spus că experiența a făcut-o să-și pună abilitatea ca mamă la îndoială. Mai mulți părinți au spus că Henstrom le-a pus, de asemenea, degetele în gurile bebelușilor lor pentru a împiedica țesutul să se reatașeze, și i-a instruit pe părinți să facă același lucru la fiecare șase ore.

Tăierea limbii, făcută cu unghia, de moașe

De secole, moașele și medicii au făcut această procedură pentru a ușura alăptarea, scrie New York Times. Dar popularitatea procedurii a explodat în ultimul deceniu, pe măsură ce femeile se confruntă cu o presiune tot mai mare de a alăpta.

Mai mult, consultanții în lactație și dentiștii au promovat agresiv procedurile, chiar și pentru bebelușii fără semne clare de „limbă legată” și în ciuda unui risc de complicații grave, arată investigația New York Times.

O mică fracțiune dintre bebeluși se nasc cu un țesut care le leagă vârful limbii de partea de jos a gurii. În unele cazuri pronunțate, medicii taie acel țesut. Dar multe cazuri sunt inofensive, iar dovezi că tăierea limbii îmbunătățește alăptarea sunt rare.

Totuși, unii consultanți în lactație și dentiști prezintă chirurgia cu laser mamelor anxioase și epuizate ca pe un panaceu care va îmbunătăți alăptarea și va preveni o serie de probleme de sănătate, inclusiv apneea de somn, problemele de vorbire și constipația, conform zeci de părinți, dentiști, medici și consultanți.

Cei care proliferează „legăturilor limbii” recomandă folosirea laserului nu numai pentru țesutul de sub limbă, ci și pentru membranele care leagă buzele și obrajii de gingii. Diagnosticarea și tăierea acestor „legături orale” – adesea pentru sute de dolari – a devenit o industrie de nișă.

Un dentist cunoscut din New York City câștigă milioane de dolari pe an din tăierea limbii. Consultanții în lactație care trimit pacienți și asistă la procedurile stomatologilor primesc, de asemenea, bani, iar companiile care produc lasere se alătură și ele acestei tendințe.

Și căutările pe Google pentru „legături ale limbii” au atins un record în iunie, dublându-se în ultimii cinci ani.

În 2020, o clinică mare din New Jersey a trimis un email familiilor avertizând că bebelușii sunt „tăiați într-un ritm alarmant”. Anul trecut, un cabinet din Kentucky a emis o alertă similară, menționând bebeluși care refuzau să mănânce și care aveau „dureri severe” după procedurile cu laser.

Dr. Charles Cavallo a declarat că a scris acea alertă în urma a ceea ce a considerat a fi o „colectare de bani” de către dentiști și consultanți în lactație locali.

Complicațiile grave sunt rare. Dar medicii au spus că au văzut tăieturi care cauzează dureri astfel încât bebelușii refuzau să mănânce, devenind deshidratați și malnutriți. Câțiva au spus că limbile tăiate blocau căile respiratorii ale sugarilor.

Unii părinți au spus că vina pe care o simțeau pentru suferința bebelușilor lor i-a aruncat în depresie. Alții au cheltuit mii de dolari pe chiropracticieni și terapeuți de vorbire care pretindeau că serviciile lor erau necesare pentru recuperări de succes.

Profit, Lacomie și Ignoranță

Ideea că „legăturile limbii” pot interfera cu alăptarea există de secole. Moașele își foloseau unghia lăsată lungă și ascuțită pentru a rupe țesutul de sub limba unui bebeluș. În 1601, un chirurg regal a tăiat „legătura limbii” lui Louis XIII, viitorul rege al Franței.

Dar medicii au atras, de asemenea, de mult timp atenția asupra procedurii. „Adesea, părinții sunt înșelați, din motive de profit, lăcomie și ignoranță”, a scris un obstetrician german în 1791. „Se abuzează de această pracircă, și se desface acolo unde nu este nimic legat.”

Odată cu apariția laptelui praf produs în masă în secolul al XX-lea, alăptarea a căzut în dizgrație și „tăierea limbii” a fost rar adusă în discuție. Acest lucru a început să se schimbe în anii 1970, odată cu revenirea alăptării.

Folosirea biberonului este ușoară. Dar pentru a alăpta, sugarii trebuie să învețe să-și folosească limba pentru a extrage laptele, lucru observat de specialiștii în lactație.

În 2004, un articol al Academiei Americane de Pediatrie sugera că mulți sugari ar putea beneficia de tăierea limbii. Un chirurg pediatric și un consultant în lactație scriau că unii pacienți aveau legături în spatele limbii. Alții aveau țesut strâns care le lega buzele de gingii. Oricare dintre aceste legături, avertizau autorii, ar putea împiedica alăptarea.

Cu toate că nu se baza pe nimic, articolul a devenit influent.

În curând, grupurile de pe Facebook despre „tăierea limbii” au început să aibă mii de membri.

Cu sau fără chirurgie, alăptarea se îmbunătățește adesea în timp, ceea ce face dificil de stabilit cauza și efectul. Multe femei cred că procedurile le-au facilitat alăptarea.

Dr. Scott Siegel din New York taie limba bebelușilor de două decenii, de când a preluat practica unuia dintre autorii articolului din 2004. El spune că are până la 100 de pacienți pe săptămână și percepe 900 de dolari pentru o procedură de cinci minute pentru eliberarea legăturilor orale.

Înainte de fiecare procedură, s-a întâlnit cu părinții, enumerând ceea ce a descris drept simptome de legare a limbii, inclusiv regurgitarea, gazele și adormirea în timpul încercărilor de alăptare.

Siegel a recunoscut că puține studii medicale susțin tăierea. Dar experiența lui l-a convins că procedurile îmbunătățesc alimentația și au alte beneficii. Are sute de recenzii de cinci stele online.

Companiile medicale profită la maxim

Companiile care produc laserul folosit de Siegel și alți dentiști se adresează acestui nou segment de piață. O companie, Biolase, vinde o mașină laser cu 80.000 de dolari. În aprilie, a organizat o conferință la un resort din Scottsdale, Arizona, pentru mai mult de 100 de dentiști pediatri și colegii lor.

John Beaver, CEO al Biolase, a spus că crede că eliberările tăierea limbii este benefică pentru pacienți.

Dr. Soham Roy, șeful secției ORL de la Spitalul pentru Copii din Colorado, a operat bebeluși răniți de laser. „Există oameni care cumpără sau închiriază aceste lasere și le folosesc ca mașini de făcut bani”, a spus el.

Nu există cercetări care să susțină utilizarea acestor tehnici, care pot cauza frica bebelușilor de a mânca, scrie New York Times.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
13 Iul. 2024, 15:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2024, 15:39 // Societate //  Realitatea.md

Zeci de percheziții în hoteluri, construcții și case abandonate au fost efectuate după omorul din 10 iulie la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. S-a descins în cel puțin 24 de centre comerciale, gări auto, piețe, centre de plasament, parcuri, cooperative și garaje, iar peste 700 de persoane au fost verificate. Inspectoratul General al Poliției precizează că au fost reținute două persoane suspectate de complicitate la comiterea omorului. Țintașul nu este încă reținut, transmite IPN.

„În contextul crimei din sectorul Râșcani al capitalei, din această săptămână, în care a fost ucis un cetățean turc condamnat penal în alte țări, Poliția Națională dă asigurări cetățenilor Republicii Moldova că siguranța lor nu este în pericol. Asta în contextul informațiilor operative deținute de oamenii legii, conform cărora această persoană a comis un omor intenționat cu scop de lichidare a cetățeanului turc, fără a fi amenințate alte vieți”, precizează IGP.

Oamenii legii au pornit urmărirea penală pentru omor comis cu deosebită cruzime. Bărbatul care a tras în cetățeanul turc era cu fața acoperită și se deplasa cu o trotinetă electrică. Având la el un pistol, deocamdată de model nestabilit, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul bărbatului de la terasă, în urma cărora ultimul a decedat pe loc.

Cât ține bărbatul omorât, în vârstă de 41 de ani, acesta era dat în căutare internațională. În mai 2022, acesta a fost reținut în Republica Moldova și plasat în arest pentru a fi extrădat autorităților britanice care îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Autoritățile competente au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și în prezent se află încă în examinare. La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil. În octombrie 2022, Inspectoratul General pentru Migrație i-a respins cererea. Decizia a fost însă contestată de solicitant prin trei acțiuni în contencios administrativ. Hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei de refuzare a azilului, a fost luată abia peste doi ani, pe 3 iulie 2024.

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală