The New York Times a intentat miercuri un proces împotriva companiei OpenAI și a acționarului său majoritar, Microsoft, într-un nou episod din conflictul tot mai intens legat de utilizarea neautorizată a operelor publicate în antrenarea tehnologiilor de inteligență artificială.
Conform anunțului făcut de prestigioasa publicație americană, milioane de articole din The New York Times au fost utilizate pentru a instrui un chatbot care acum concurează direct cu propria sa sursă de știri.
The New York Times devine astfel prima mare organizație media americană care acționează în instanță împotriva companiilor responsabile de crearea ChatGPT și a altor tehnologii de inteligență artificială populare, abordând chestiunile legate de drepturile de autor ale operelor sale scrise. În cadrul procesului depus la Tribunalul Federal din Manhattan, publicația susține că milioanele de articole ale sale au fost folosite pentru a antrena chatbot-uri automate, care acum reprezintă o competiție pentru presa de știri în calitate de sursă de informații credibile.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Dosarul nu specifică o sumă exactă în ceea ce privește despăgubirile solicitate, dar indică faptul că pârâții ar trebui să suporte daunele legale și reale în miliarde de dolari în legătură cu copierea și utilizarea ilegală a operelor de valoare unică ale The Times. De asemenea, se cere ca companiile să distrugă orice model de chatbot și date de instruire care utilizează conținut protejat prin drepturi de autor de la The New York Times.
Cu o evaluare actuală de peste 80 de miliarde de dolari de către investitori, OpenAI a fost finanțată cu 13 miliarde de dolari de către Microsoft, care a integrat tehnologia companiei în motorul său de căutare, Bing.