Deși se atestă o dinamică zilnică de descreștere a numărului de infectări, specialiștii din cadrul Primăriei Chișinău informează că incidența îmbolnăvirilor prin infecția COVID-19 pe teritoriul municipiului este încă înaltă, în comparație cu alte teritorii din republică, cu persistența cazurilor grave și foarte grave.
Totodată, în baza indicatorilor nivelului de risc privind transmiterea infecției COVID-19, pe teritoriul municipiului se menține starea de urgență în sănătate publică, cu stabilirea gradului de alertă „cod portocaliu”.
„Conform raportului Direcției generale asistență socială și sănătate din data de 21 noiembrie curent, în municipiul Chișinău sunt 134586 de cazuri confirmate de COVID-19, inclusiv tratate – 132031 pacienți și decese – 2491. Totodată, în cadrul spitalelor municipale la data de 21 noiembrie curent sunt internate 676 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care în stare extrem de gravă – 59 persoane, stare gravă – 278, medie – 326 persoane”.
Potrivit responsabililor, spitalele municipale sunt pregătite și asigurate cu echipamente și mijloace de protecție, medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus.
„Rata de vaccinare în municipiul Chişinău este de circa 39% din numărul populaţiei, iar în rândul cadrelor medicale şi a cadrelor didactice se atestă cel mai înalt indicator la acest capitol – 96% şi respectiv 97%. La fel, se determină, o rată scăzută de vaccinare în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18-29 ani”.
Specialiștii estimează pentru perioada următoare, o creștere a numărului de cazuri de infecții cu COVID-19, astfel APL Chișinău reiterează necesitatea respectării măsurilor de precauție, cu mențiunea că cea mai eficientă soluție de prevenire a infectării rămâne purtarea obligatorie a măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, spălarea regulată pe mâini și evitarea locurilor publice aglomerate.