Vara a trecut, iar tendinţa de a mânca mai mult este destul de mare. Învaţă să rezişti tentaţiilor şi să nu treci în sezonul rece cu kilograme în plus. Mâncaţi cu moderaţie ca să nu vă îngrăşaţi.
Potrivit un studiu coordonat de nutriţionista Sue Rose, lunile în care ne îngrăşăm cel mai tare sunt septembrie şi decembrie. Explicaţia este că în luna septembrie zilele se scurtează, începem să petrecem mai mult timp în spaţii închise, iar pofta de mâncare sporeşte. Pentru decembrie – explicaţia e şi mai simplă, sărbătorile de iarnă vin mereu cu multe feluri de mâncare ce ne tentează la fiecare pas.
De ce ne îngrășăm toamna
În primul rând, ziua devine mai scurtă, este mai frig, iar noi facem din ce în ce mai puțină mișcare în aer liber. Venim acasă când este deja întuneric și de multe ori nu mai avem dispoziția necesară să facem mișcare. Așa că sfatul meu este să profiți din plin de zilele însorite și să ieși la o plimbare lejeră în pauza de masă sau ori de câte ori ai ocazia.
Dacă afară este însă frig și înnorat și nimic nu te îmbie să ieși la o plimbare, încearcă niște exerciții simple de destindere chiar la birou sau, și mai bine, urcă și coboară câteva etaje. Nu numai că vei simți un plus de energie, ci vei arde și câteva calorii.
În al doilea rând, atunci când este frig, ni se face foame mai des decât atunci când este cald. Corpul nostru cere mâncare caldă, mai multă și mai grasă, ca mecanism de protecție și rezistență. Dar de cele mai multe ori, această mâncare grasă vine în plus și cu multe calorii.
Nu în ultimul rând, toamna este anotimpul în care apar unele dintre cele mai calorice fructe: prune, pere, gutui sau struguri. Sunt foarte sănătoase și foarte gustoase, dar sunt 20% zahăr. De multe ori, ele sunt principalii vinovați de kilogramele în plus.
Mănâncă des mere. Medicii recomandă consumul lor zilnic, deoarece sunt fructe bogate în antioxidanţi, au proprietăţi anti-inflamatorii, ajută digestia şi combat alergiile. Sunt ideale pentru gustări rapide sau le poţi prepara în numeroase feluri.
Consumă zilnic mâncăruri calde. Cel mai indicat ar fi să serveşti zilnic o supă caldă de legume – este sănătoasă şi recomandată pentru menţinerea siluetei. Încearcă şi pilaful de orez cu legume, tocăniţe delicioase şi chiar fructe de sezon tăiate mărunt şi încălzite în puţină miere, ca desert. Nu uita de băuturile calde: ceai, lapte sau cacao cu lapte.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Creşte consumul de grăsimi sănătoase. Toamna trebuie să incluzi în alimentaţie ceva mai multe grăsimi, dar din cele sănătoase, recomandate pentru că dau energie organismului. Spre exemplu, poţi opta pentru meniuri cu peşte – somon sau hering – şi alege să foloseşti uleiuri vegetale de calitate superioară în prepararea mâncărurilor.
Un nou abonament la sală. Dacă vara ai cam renunţat la mersul la sală, toamna este un anotimp tocmai bun pentru a-ţi face un abonament nou. Cele mai relaxante cursuri sunt cele aerobice, zumba, pilates, yoga, exerciţiile cardio. Acestea nu sunt deloc plictisitoare şi te ajută să te ţii de sală.