Curs valutar
 • EUR
  19.3462
  0.107%
 • USD
  17.9165
  0.1072%
 • RUB
  0.1935
  -0.0517%
 • RON
  3.8877
  0.1132%
 • UAH
  0.4638
  -0.2803%

Top alimente care îţi calmează nervii. Au proprietăți antistres dovedite științific

12 Feb. 2024, 08:14
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
12 Feb. 2024, 08:14 // Life //  Redacția Realitatea

Chiar şi dacă avem zile sau nopţi în care nu avem un ritm la fel de intens, nivelul cortizonului- hormonul stresului, poate rămâne la un nivel ridicat, deoarece de cele mai multe ori eşuăm în a elimina stresul şi în a reuşi să ne calmăm.

Cortizonul poate cauza probleme de sănătate atunci când atinge un nivel prea crescut. Unul dintre ele este că ne activează pofta de mâncare, care ne face să mergem la frigider şi să căutăm îngheţata prin congelator, ori să scoatem din cămară cutia cu fursecuri. Acelaşi hormon poate face ca enzimele din celulele de grăsime, să transforme cortizonul în şi mai mult cortizon.

Celulele de grăsime de pe abdomen conţin mai mulţi receptori de cortizon, spre deosebire de cele aflate în alte părţi ale corpului, ceea ce înseamnă că un nivel ridicat de cortizon este echivalent cu o burtă mare, care la rândul ei creşte riscul de diabet şi boli de inimă. Anumite mâncăruri te pot ajuta să restabileşti calmul din viaţa de zi cu zi.

Asparagusul. Aceste tulpini nobile sunt bogate în acid folic. Un studiu efectuat pe un număr de 2.608 adulţi, a arătat că oamenii care au consumat multe alimente bogate în acid folic, au prezentat un risc mai scăzut de a face depresie, decât ceilalţi participanţi.

Avocado. Nu doar că avocado are cea mai mare cantitate de acid folic dintre toate fructele, dar conţine şi multe grăsimi sănătoase şi antioxidanţi puternici cum ar fi glutationul, luteină, beta-caroten şi vitamina E, care luptă contra radicalilor liberi. Ca atare, avocado conţine cam multe calorii, însă chiar şi câteva felii subţiri adăugate într-o salată (legumele verde închis fiind alte alimente calmante) sau într-un sandwich, sunt de ajuns.

Fructele de pădure. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de vitamina C, care este cunoscută de mult timp pentru proprietăţile sale antibacteriene. De exemplu, în cadrul unui studiu în care s-au utilizat atât vitamina C cât şi metoda placebo, s-a descoperit faptul că 500mg de vitamina C reduc anxietatea în cazul elevilor de liceu. Un alt studiu ne arată că vitamina C a scăzut anxietatea în cazul pacienţilor care sufereau de diabet de tip B.

Ceaiul de muşeţel: Acest ceai este o metodă încercată, reală şi testată prin care se poate ajunge mai uşor la o stare de calm. Două studii efectuate au explicat mai bine efectul acestei plante. În cazul primului test din 2009, 57 de adulţi care aveau stări de anxietate sau anxietate şi depresie, au trebuit să consume extract de muşeţel sau li s-a administrat un tratament placebo, timp de 8 săptămâni.

Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat extractul de muşeţel au prezentat mai puţine semne de anxietate. Cu ajutorul celui de-al doilea studiu din 2012, cercetătorii au ajuns la concluzia că muşeţelul este şi un bun antidepresiv, pe lângă rezultatele pozitive de care a dat dovadă în cazul anxietăţii.

Ciocolata neagră: Se pare că ciocolata neagră e mai mult decât un aliment reconfortant. Poate creşte nivelul de serotonină şi poate reduce tensiunea arterială, totodată fiind o sursă de flavonoizi şi polifenoizi, ambii fiind antioxidanţi extrem de utili. Totul este să ai grijă la câtă ciocolată mănânci, aşa că încearcă să consumi doar din când în când, cantităţi mici.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Alimente fermentate. Intestine sănătoase înseamnă un creier mai sănătos şi mai calm. Asta pentru că există o legătură directă (axa intestine-creier) între aceste două părţi ale corpului. De aceea alimentele fermentate ce conţin o sursă importantă de probiotice, pot avea un impact direct asupra relaţiei dintre creier şi nervul vag. Conform unei teorii apărute în luna septembrie a.c, ar exista beneficii asupra psihicului atunci când se consumă alimente bogate în probiotice. Alege alimente cunoscute pentru cantităţile lor mari de probiotice, sau şi mai bine încearcă să faci în casă iaurt, varză murată, murături, sau kefir.

Legumele de verde închis: Varza kale, spanacul, mangoldul, frunzele de muştar şi alte legume cu frunze, sunt o sursă excelentă de acid folic şi magneziu, alt nutrient calmant de care probabil ai auzit în reclamele de la televizor.. Dacă te hotărăşti să faci o salată din legumele enumerate mai sus, asparagus şi câteva felii de avocado, vei obţine un super preparat contra stresului.

Fulgii de ovăz. Aş putea zice că fulgii de ovăz pot reduce stresul în două feluri. Primul este că nu vei cheltui mulţi bani, se prepară uşor şi repede şi al doilea este că îţi vor stimula creierul să elibereze serotonină, un neurotransmiţător calmant. Poţi să mănânci fulgii de ovăz împreună cu o mâna de fructe de pădure şi vei beneficia de un dublu efect calmant.

Seminţele. Chia, floarea soarelui, in, cânepă, susan—toate aceste seminţe conţin mult magneziu, care este precursorul serotoninei. Cercetările mai arată că deficienţa de magneziu este asociată stărilor de anxietate, depresiei şi atacurilor de panică. Un studiu din domeniu a arătat persoanele care au consumat magneziu au avut mai puţine simptome ale depresiei.

Realitatea Live

Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
22 Feb. 2024, 10:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2024, 10:39 // Societate //  Realitatea.md

Consumul de tutun reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate în Uniunea Europeană, fumatul fiind cauza mai multor boli grave cum ar fi cancerul pulmonar, bolile respiratorii și accidentele vasculare cerebrale. Totodată, acest viciu cauzează, anual, în jur de 700.000 de decese în Uniunea Europeană. Milioane de vieți ar putea fi salvate prin completarea politicilor existente de luptă împotriva tutunului cu abordări noi. Recunoașterea rolului produselor fără fum în reducerea riscurilor pentru sănătate a demonstrat rezultate pozitive în mai multe state, relatează infotag.md.

Medicul Dumitru Brînza de la Institutul Oncologic din Moldova susține că, în Uniunea Europeană, fumatul este principalul factor de risc al cancerului, care poate fi evitat. Specialistul declară că statele care au implementat strategia de reducere a riscurilor, oferind fumătorilor produse de nicotină care nu ard, au reușit să reducă cazurile de boli grave asociate fumatului. Exemple pozitive în acest sens sunt țări precum Irlanda, Marea Britanie și țările scandinave.

În același timp, multe state continuă să ignore rolul produselor fără fum, ignorând și necesitățile fumătorilor, iar statisticile arată că Moldova este unica țară din Europa în care rata fumătorilor este în creștere.

„Strategiile de reducere a daunelor fumatului sunt aplicate cu multă ezitare și adesea nu fac parte din programele naționale de sănătate. În timp ce produsele alternative de nicotină sunt considerate mai puțin dăunătoare și, prin urmare, o opțiune bună de reducere a daunelor, în special pentru persoanele cu istoric de mai multe încercări de renunțare, departamentele naționale de sănătate continuă să ignore aceste fapte”, declară  Dumitru Brînza.

Specialistul afirmă că politica privind controlul tutunului trebuie să includă atât strategii concentrate pe abținere, cât și strategii de reducere a daunelor bazate pe dovezi. Strategiile individualizate ar trebui să sprijine persoanele care fumează să renunțe la fumat, pentru a accelera reducerea deceselor asociate cu acest viciu. O atenție deosebită trebuie acordată tinerilor care au nevoie de protecție împotriva oricărui tip de dependență.

Medicul oncolog Iacob Locoman a prezentat exemplul Suediei, care înregistrează cel mai mic număr bolnavi afectați de cancer pulmonar din Europa. În Suedia, rata fumatului este de aproximativ 5%, datorită răspândirii produsului fără fum de uz oral – snus, clasificat de autoritățile americane din domeniul sănătății ca produs de tutun cu risc redus. Riscurile de dezvoltare a cancerului în urma consumului acestor produse sunt semnificativ reduse în comparație cu țigările care ard tutunul.

„Peste 60% dintre pacienți continuă să fumeze după ce le este pus diagnosticul, chiar și atunci când au cancer pulmonar cauzat de fumat. Aceasta reprezintă o problemă majoră, deoarece pentru ca să fie tratați cu succes, acești pacienți trebuie să înceteze inhalarea monoxidului de carbon din fumul de țigară în organism. Această substanță duce la hipoxie și reduce eficacitatea tratamentului cu 50%”, a menționat medicul oncolog.

Datele statistice arată că doar 1 din 40 de fumători reușește să renunțe la țigări după vizita la medicul de familie și urmare a recomandărilor generale. Astfel, narcologul Alexei Bandatii recomandă fumătorilor să apeleze la psihoterapie.

„În lupta împotriva acestui obicei dăunător, terapia psihologică este, de asemenea, de mare ajutor. Un specialist te poate ajuta să conștientizezi dependența, să faci față momentelor dificile, și, în timpul terapiei explicative, să găsești înlocuitori potriviți. Psihoterapia este una dintre principalele metode de tratare a dependenței de tutun și presupune mai multe abordări: recomandări medicale, hipnoză și codificare împotriva dependenței de nicotină, terapie comportamentală”, declară specialistul.

Fumătorii care totuși nu pot renunța la acest viciu sunt îndemnați să înlocuiască țigările tradiționale cu produse fără fum care conțin nicotină: gumă de mestecat, plasturi sau produse din tutun fără ardere. Produsele fără fum, în comparație cu țigările obișnuite, furnizează nicotină fără a arde tutunul. Experții au estimat că fumul de țigară conține peste 6000 de substanțe chimice nocive, dintre care 100 pot provoca cancer.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice oferă o experiență apropiată de cea a țigărilor, eliminând în același timp niveluri mai scăzute de substanțe chimice nocive. Produsele cu nicotină orală, de asemenea, oferă posibilitatea consumatorului să nu inhaleze în plămâni substanțele nocive. Toate aceste produse conțin nicotină și nu sunt lipsite de riscuri, dar pot fi alegeri mai bune pentru adulți decât fumatul tradițional.

Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală