Rata moldovenilor care își doresc să se imunizeze anti-COVID a crescut semnificativ, anunță Ministerul Sănătății care a efectuat cel de-al patrulea studiu despre viziunile comportamentale privind noul coronavirus în Republica Moldova. 41% din cei chestionați au spus că sunt pro vaccinare, cu 10% mai mult față de studiile efectuate anterior. Totodată, MSMPS anunță că a scăzut cu 9% (de la 46% la 37%) numărul celor care, anterior, erau convinși că nu-și vor administra serul.
Sondajul a fost efectuat în perioada 10-21 martie, pe un eșantion de peste o mie de persoane din 423 localități, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare este de ± 3%.
„Scopul Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” este de a înțelege percepțiile populației în materie de riscuri, cunoștințe, surse de informare și atitudinea față de inițiativele de răspuns la pandemie ale autorităților și alte variabile, pentru a consolida și îmbunătăți măsurile de răspuns la COVID-19, inclusiv politicile, intervențiile și comunicarea în situații de criză”, anunță MSMPS.
Potrivit specialiștilor, 41% dintre respondenți au spus că ar accepta orice vaccin oferit de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Totuși, sunt și din cei care continuă să nu creadă că noul coronavirus există. Este vorba de 25% din participanții la sondaj.
„Studiul patru atestă un nivel înalt de conștientizare și conformare (96%) privind obligativitatea de a respecta condițiile regimului de auto-izolare la domiciliu (14 zile) impus de autorități în cazul testării pozitive pentru COVID-19 sau aflării în contact cu un caz confirmat COVID-19”, mai informează instituția.
Sondajul mai relevă și faptul că aproximativ 55% din respondenți nu sunt de acord cu obligativitatea de a desfășura studiile în regim online.
Chestionarul a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova.
Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.