Curs valutar
 • EUR
  21.3440
  -0.5454%
 • USD
  17.7689
  0.0248%
 • RUB
  0.2372
  0.253%
 • RON
  4.3322
  -0.5263%
 • UAH
  0.6391
  -0.1252%

Tradițiile vechi spun că în Joia Mare se coace Pasca! De unde vin datinile și ce însemnătate au

29 Apr. 2021, 09:43
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
29 Apr. 2021, 09:43 // Life //  Realitatea.md

Pasca este mai mult decât un produs tradițional, este un adevărat  simbol cosmogonic al lumii. Fiecare element al acestei pâini speciale, care definește masa de Paști, are o explicație simbolică profundă, spre deosebire de cozonac, care este mai degrabă un desert.

Pasca tradițională cu brânză își are rădăcinile adânc în trecut. „Avem inclusiv în Vechiul Testament informații despre pasca străveche, pasca la evrei, care conținea doar apă, făină și sare. Exact aceleași informații găsim despre strămoașa păștii de la noi, aluatul căreia conținea doar apă, făină și sare”, a menționat pentru IPN Raisa Osadci, etnolog, cercetător științific, Institutul Patrimoniului Cultural.

Transmisă din generație în generație,  pasca este și azi unul din cele mai importante elemente ale sărbătorilor de Paști. Pasca din zona de Nord și Centru a Moldovei, atât în partea stângă, cât și dreapta Prutului, are o formă clasică. „Ea conține o turtă de formă circulară, pe marginile căreia este pus un colac, de obicei din două vițe. Pe mijloc este pusă o cruce, care unește marginile acestui cerc, iar spațiile formate sunt completate cu brânză de vaci, ou și sare”, susține cercetătorul științific.

Pasca se coace, tradițional, în Joia Mare, ziua în „care se deschid cerurile” și este plină de conținut simbolic în cadrul Ciclului Pascal. „Orice cerc este un simbol al divinității, pentru că noi considerăm că din divinitate lumile s-au făcut. Astfel, și pasca este un simbol cosmogonic al lumii și acea viță pusă în jur ca o cunună semnifică aderarea la divinitate. Semnul crucii din mijloc este un semn preluat de creștinism și semnifică locul de intersecție unde se află divinitatea. Iar ramurile acestei cruci indică rotația lumii, fiind cea mai simplă formulă a rozetei”, a menționat Raisa Osadci.

Potrivit etnologului, în mijlocul rozetei s-ar afla divinitatea, care mișcă lumile și care are capacitatea de a trece lumile dintr-o stare în alta. „Exact la Paști, se consideră că de Joia Mare se deschid cerurile și se închid abia la Rusalii. Adică ar fi un spațiu de timp când se depășește rigiditatea dintre stări. Și atunci, răposații sunt invitați să vină în lumea aceasta și se face de Paștele Blajinilor un ospăț pentru ei”, a relatat Raisa Osadci.

Și brânza este un element indispensabil. „ Brânza este un produs lactat, iar laptele este unul din cele mai importante alimente, lângă miere și grâu. În mitologia noastră, acesta este produsul care asigură reînvierea”. Chiar și sarea are o explicație simbolică. „ Este un produs care conține cristale, energii înalte și are un efect de purificare. Iar oul care are multiple valențe mitologice, este un simbol al lumilor, care au în centrul gălbenușul – divinitate și alte învelișuri, care arată structura lumii”, a mai spus Raisa Osadci.

Dar sunt și zone în care pasca a luat alte forme. În unele localități din nordul Moldovei, dar și Bucovina se face pască pătrată,  cu brânza mai sărată, dar cu aceeași încărcătură simbolică, „4” fiind cifra împlinirii. Iar în partea de sud a Basarabiei, în noaptea de Paști, oamenii merg la biserică și iau pâine sfințită. „Tradiția vine din perioada sovietică, când erau închise bisericile, se duceau câțiva bărbați într-o localitate în care era biserică și aduceau pâine sfințită pentru întreaga localitate”, spune Raisa Osadci.

Și cozonacul, o coptură dulce cu nuci sau stafide, și-a făcut în timp loc pe masa de Paști, dar potrivit etnologului, are mai puțină valență simbolică.  „La Paști se făcea cozonacul pus într-un vas mic sau cană, însă nu era o formă specifică, ci doar una comodă pentru putea fi dată de pomană, în special copiilor”.

Totuși,  sunt țări în care cozonacul a devenit o coptură tradițională de Paști, precum România și Bulgaria. O prăjitură asemănătoare este Colomba Pasquale, o prăjitură specifică sărbătorii de Paști în Italia. În Grecia este o pâine rotundă cu maia, numită Artos, care se coace în prima zi de Paști. Iar etiopienii mănâncă pe toată perioada sărbătorilor pascale – dabo, o pâine rotundă, îndulcită cu miere. Or, potrivit cercetătorului, tradiții similare pot fi găsite de la un colț în altul al lumii, pentru că toți cândva am avut aceleași origini.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă