Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dacă acest lucru poate fi interpretabil, cert e că micul dejun cu siguranță joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății. Din fericire, există nenumărate opțiuni de mic dejun sănătoase, însă sunt și unele foarte populare care ți-ar putea afecta negativ organismul, cu risc de creștere în greutate.
Ce mănânci dimineața poate face diferența pentru starea ta din timpul zilei, dar poate avea un impact pe termen lung în multe aspecte ale stării tale de sănătate, inclusiv greutatea.
1. Clătite și gofre
Când îți imaginezi un mic dejun apetisant, vezi imediat un platou plin cu clătite și gofre. Fără îndoială, aceste preparate populare la micul dejun sunt delicioase. Însă, avertizează Quintero, sunt periculoase pentru sănătate.
2. Gogoși și produse de patiserie
Gogoșile sunt un alt mic dejun clasic care, fără îndoială, răsfață deplin papilele gustative. Din nefericire însă, la fel ca gofrele și clătitele, abundă în zahăr, ceea ce le transformă într-una dintre cele mai proaste alegeri pentru sănătate, în special când e vorba de controlul greutății.
Același lucru este valabil și în cazul multor produse de patiserie, precum brioșele și aluaturile. Aceste delicii abundă în carbohidrați rafinați, zahăr și grăsimi saturate. Ele cresc nivelurile de zahăr din sânge și duc la un răspuns inflamator (în organism).
Dacă te răsfeți ocazional cu o gogoașă cu zahăr, nu va trebui să te lupți cu acul de la cântar. Însă aportul excesiv și regulat de zahăr poate avea ca rezultat o gamă vastă de probleme de sănătate, inclusiv îngrășatul.
3. Batoane de granola
Sunt foarte practice, căci le poți lua cu tine și consuma oriunde. Totuși, deși sunt promovate deseori ca fiind o gustare sănătoasă, e vorba de o reclamă înșelătoare.
„Consumul de alimente bogate în zahăr la micul dejun te va face să poftești la și mai multe produse zaharoase. Astfel vei ajunge să consumi mai multe calorii pe parcursul zilei, și vei ajunge inevitabil să te îngrași”, explică un dietetician.
Totuși, nu toate batoanele granola sunt periculoase. E important să fii atentă la indicele nutrițional, iar batonul să fie bogat în fibre de calitate și în proteine care nu conțin prea mult zahăr. Chiar și în acest caz, ele nu trebuie să devină o permanență la masa ta de dimineață.
Este important de reținut că una din cheile majore pentru o dietă sănătoasă este moderația. Așadar, a servi un baton granola sau clătite într-o dimineață de sâmbătă poate fi în regulă. Totul e să nu devină un obicei. Dar în general, este întotdeauna mai bine să îți începi ziua cu un mic dejun bogat din punct de vedere nutrițional, cu multe fibre și proteine, care include alimente integrale. Astfel îi vei asigura organismului energia de durată de care are nevoie pe parcursul unei zile., dar și o stare de bine vizibilă.