Curs valutar
 • EUR
  19.9666
  0.8164%
 • USD
  18.6508
  0.1072%
 • RUB
  0.2422
  0%
 • RON
  4.0555
  0.7447%
 • UAH
  0.5050
  0.099%

Ucrainenii fac „inventarierea” pierderilor rușilor. Cele mai mari pagube – în rândul personalului militar

14 Mart. 2022, 10:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
14 Mart. 2022, 10:51 // În Lume //  Petru Beregoi

Ministerul Apărării al Ucrainei a trecut în revistă pierderile armatei Federației Ruse de la începutul războiului – 24 februarie și până astăzi, 14 martie, care s-ar fi soldat cu peste 12 pierderi de militari și sute de unități de tehnică distruse.

Mai jos vă prezentăm datele oferite de autoritățile ucrainene, care însă nu sunt recunoscute de către Rusia, iar unele nu coincid nici cu cele ale comunității internaționale.

 • personal – peste 12.000 de oameni,
 • tancuri – 389;
 • vehicule blindate de luptă – 1249;
 • sisteme de artilerie – 150;
 • MLRS – 64;
 • sisteme de apărare aeriană – 34;
 • aeronava – 77;
 • elicoptere – 90;
 • echipamente auto – 617;
 • nave / bărci – 3;
 • rezervoare cu combustibil si lubrifianți – 60;
 • Nivel operațional-tactic UAV – 8, scrie UNIAN.

Precizăm că, SUA a estimat săptămâna trecută că, pierderile rușilor ar fi de 6 mii de militari și nu 12 mii așa cum spun autoritățile din Ucraina. Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Federația Rusă a anunțat o singură dată pierderile înregistrate oficial de la începutul invaziei militare, care s-au limitat la puțin peste 500 de decedați.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mart. 2023, 12:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
21 Mart. 2023, 12:18 // Actualitate //  Realitatea.md

„Eu nu văd cum să discutăm noi cu o conducere care comite atrocități și crime împotriva poporului ucrainean”. Este declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, făcută în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei, cu privire la dialogul între Chișinău și Moscova.

„Eu cred că e suficient așa, la nivel diplomatic trebuie să continuăm să dialogăm, pentru că avem cetățenii noștri acolo, au ei cetățenii lor aici; la nivelul chestiunilor de ordin umanitar noi trebuie să continuăm dialogul, să facem schimb de note atunci când ceva nu este clar ș.a.m.d. La nivel înalt, eu nu văd cum să discutăm noi cu o conducere care comite atrocități și crime împotriva poporului ucrainean. Eu nu văd, ce să discutăm noi, ei să-mi spună că acolo îi „operațiune specială” și eu să le spun că acolo-i genocid? La momentul de față, eu nu văd ce am putea noi discuta”, a precizat Igor Grosu.

Igor Grosu a mai fost întrebat și despre o posibilă vizită a lui Vladimir Putin la Chișinău, dar și despre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, la care se alătură și Republica Moldova.

„Nu contează ca el să vină aici, noi tare nici nu ardem de dorul să-l vedem aici. E vorba de o decizie, de un semnal politic foarte clar și țările semnatare ale acestei convenții care se pune în aplicare, inclusiv noi, pentru că am semnat și susținem astfel de decizii. Sigur că asta îi deranjează enorm la nivel de imagine, la nivel de atitudine din partea liderilor celor mai importante țări, dar lucrurilor trebuie de spus pe nume, acestea-s atrocități, acestea-s crime”, a conchis speakerul.

Recent, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat că Republica Moldova pregătește o listă în care sunt incluse 25 de persoane care vor fi sancționate pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina. Șeful diplomației moldovenești a precizat că este vorba de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor persoanelor fizice implicate în agresiunea contra Ucrainei.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală