În urma unei reuniuni de urgență cu miniștrii de externe din statele membre ,convocată luni, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a anunțat că UE ia în calcul o nouă tranșă de asistență pentru Liban, în contextul intensificării violențelor în regiune și a atacurilor recente ale Israelului asupra Beirutului și altor zone din țară. Borrell a subliniat că aceste atacuri reprezintă o încălcare a suveranității Libanului, un stat independent.
Ministerul Afacerilor Externe: Mai mulți moldoveni din Liban cer să fie evacuați
„Este un moment de adevăr pentru Liban, o țară prinsă în mijlocul unui război, iar Uniunea Europeană trebuie să se angajeze colectiv să protejeze instituțiile statului libanez de riscul colapsului”, a declarat Borrell.
Acesta a convocat reuniunea informală a miniștrilor pentru a discuta despre deteriorarea situației din Liban și despre nevoia de a preveni militarizarea suplimentară și escaladarea conflictului.
Deși a recunoscut dreptul Israelului la autoapărare și faptul că acesta vizează liderii Hezbollah, Borrell a subliniat că „atacurile masive ale Israelului asupra Beirutului și în întreaga țară încalcă suveranitatea unui stat independent” și a atras atenția asupra numărului mare de victime civile.
Uniunea Europeană a oferit deja sprijin substanțial Libanului, inclusiv un pachet de 500 de milioane de euro în august și un ajutor de urgență suplimentar de 10 milioane de euro. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat și un sprijin total de 1 miliard de euro pentru Liban.
În plus, Înaltul Reprezentant a precizat că „suplimentar, sprijinul Uniunii Europene este în curs de reevaluare, în funcție de circumstanțele actuale”. De asemenea, Borrell a menționat asistența de 15 milioane de euro alocată pentru 2024 prin Mecanismul European pentru Pace, precum și măsuri pentru întărirea Forțelor Armate Libaneze.
În final, șeful diplomației europene a reînnoit apelul UE pentru un armistițiu imediat între Hezbollah și Israel, pentru respectarea rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU și pentru instituirea unui executiv: „Armele trebuie să tacă, iar vocea diplomației trebuie să fie auzită de toți”, a declarat Borrell. „Uniunea Europeană a făcut presiuni continue pentru deschiderea ușii către o soluție diplomatică; pentru o încetare imediată a focului; pentru desfășurarea Forțelor Armate Libaneze; pentru alegerea unui președinte în Liban; pentru formarea unui guvern; și pentru asigurarea faptului că Rezoluția 1701 [a Consiliului de Securitate al ONU] va fi pe deplin pusă în aplicare”, a conchis acesta.