Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

ULTIMĂ ORĂ! 13 localități au rămas în BEZNĂ din cauza ploilor abundente! Când va fi remediată problema?

02 Iul. 2021, 10:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iul. 2021, 10:55 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Ploile abundente de aseară, alimentate de vânt puternic au produs, în ultimile 2 zile, mai multe pagube, în special în ceea ce ține de rețelele electrice. În câteva raioane de țară, oamenii au rămas fără lumină, iar specialiștii încearcă acum să remedieze problemele.

Despre asta anunță responsabilii Premier Energy Distribution. Într-un comunicat de presă, se precizează că în urma intemperiilor s-au rupt conductore, iar crengile copacilor au căzut peste liniile electrice aeriene.

„Astfel, deși pe parcursul zilei de joi, 1 iulie, au fost realimentate cu energie toate satele afectate de intemperie, în seara acestei zile, odată cu revenirea instabilității atmosferice însoțită de vijelie s-au produs noi deconectări avariate în unele sate din raioanele Strășeni, Criuleni, Orhei și Vulcănești. Conform situației operative de la ora 09:00 a zilei de vineri, 2 iulie, există probleme de furnizare a energiei electrice în 13 sate din raioanele menționate. Formațiunile de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție efectuează lucrările de restabilire a serviciului în localitățile vizate și la consumatorii particulari afectați”, se arată în nota informativă.

Deoarece mai persistă riscul producerii rupturilor de conductor, operatorul de distribuție ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenția populației, a agenților economici și a autorităților publice să respecte strict regulile de protecție împotriva electrocutărilor:
 • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;
 • marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
 • nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
 • supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;
 • despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 13:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 13:24 // Societate //  Valentina Buză

Municipalitatea a venit cu precizări referitor la informaţia difuzată pe 2 august curent privind numărul beneficiarilor de ajutor material unic în mărime de 700 de lei, pentru pregătirea către noul an de studii 2021-2022.

„Conform informaţiei actualizate, cca 8000 de elevi din familii defavorizate din municipiu vor primi acest ajutor, la fel ca și în anul trecut, iar pentru aproximativ 6500 de copii, sursele financiare au fost deja repartizate. Următoarea tranşă este destinată copiilor care acced în sistemul educaţional”.

Potrivit autorităților, ajutorul financiar destinat familiilor defavorizate, pentru pregătirea către noul an școlar, este acordat în baza listelor perfectate de Comisia multidisciplinară intraşcolară pentru protecţia copilului în situaţie de risc şi aprobate de Consiliul profesoral.

În context, beneficiarii îşi pot ridica banii prin intermediul filialelor Î.S. „Poşta Moldovei”, până la data de 2 noiembrie 2021, la prezentarea actului de identitate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate