Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Ultima oră! Belarus se retrage din Parteneriatul Estic al UE. Ambasadorii sunt rechemați

28 Iun. 2021, 20:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
28 Iun. 2021, 20:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Belarus a decis astăzi, 28 iunie, să înceteze acțiunile Acordului privind Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și să se retragă din acest Parteneriat, informează Realitatea.md.

În acest sens, ambasadorul UE la Minsk, Dirk Schuebel, a fost chemat la Ministerul de Externe de la Minsk, să dea explicații privind sancțiunile impuse de autoritățile europene.

„Belarus a inițiat procedura de încetare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Noi nu putem să îndeplinim obligațiunile în cadrul acestui Acord, în condiții de sancțiuni și restricții. Cu profund regret constatăm, că această stopare a acțiunilor prevăzute în Acord ar putea să se răsfrângă negativ asupra relațiilor noastre cu UE, în domeniul migrației ilegale și crimei organizate.

Reprezentantul permanent al Republicii Belarus în UE este rechemat la Minsk pentru consultări. Șefului Diplomației UE în Belarus de asemenea îi este recomandat să plece la Bruxelles pentru consultări, ca să le transmită liderilor poziția oficială a Belarusului privind neadmiterea sancțiunilor”, se menționează într-un comunicat oficial al Ministerului de Externe de la Minsk.

De asemenea, Belarus anunță sancțiuni similare pentru liderii europeni, în ceea ce ține de intrarea pe teritoriul  său, dar și informează că vor urma și alte sancțiuni.

Amintim, că anterior UE a înghețat activele și a pus interdicții de intrare pentru circa 78 de persoane, inclusiv membrii de familie ai președintelui Alexandr Lukashenko. Totodată, au fost introduse măsuri restrictive împotriva mai multor oameni de afaceri, rectori ai universităților, procurori, judecători, ofițeri de poliție și personal militar.

La summitul din 25 mai, liderii statelor și guvernelor statelor membre UE au convenit să pregătească sancțiuni împotriva Belarusului pentru aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk și a reținerii fondatorului canalului de opoziție Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bordul avionului.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
19 Oct. 2021, 11:40 // Economie //  Petru Cosoi

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a prezentat în cadrul unui briefing de presă conceptul unei inițiative care a fost înregistrată ieri și ține de așa-zisele extrase.

„Orice persoană care a administrat o afacere, a avut de-a face cu birocrația din țara noastră, știe foarte bine acest fenomen pe nume extras. Ele este enervant, complicat pe alocuri și foarte inutil în secolul 21. Mergi la un ghișeu ca să ridici informația care îți aparține și să-l duci la alt ghișeu”, explică Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului PAS, intenția este de a elimina aceste extrase.

„În practică, ele vor fi digitalizate, astfel încât să reprezinte un minim disconfort pentru antreprenori și cetățeni și un minim risc de corupție”, a precizat Dumitru Alaiba. 

În acest context, Alaiba a menționat că următoarele documente vor fi digitalizate:

– certificatul privind lipsa sau existența datoriilor la bugetul de stat;

– extrasul din registrul bunurilor imobile;

– informația privind stagiul de cotizare;

– cazierul judiciar;

– informația din registrul de stat și din actele de constituire ale persoanei juridice.

Potrivit deputatului, va fi posibilă generarea electronică a extraselor, semnată prin intermediul cabinetului personal al antreprenorului sau al cetățeanului.

Totodată, Alaiba a precizat că la momentul actual nu există motive ca acest serviciu să coste, respectiv, acest serviciu electronic va fi fără plată.

De asemenea, prin acest proiect care a fost prezentat astăzi, au fost introduse modificări la codul de executare al Republicii Moldova, care au menirea de a crea condițiile legale pentru utilizarea instrumentelor electronice în interacțiunea autorităților și instituțiilor publice cu executorii judecătorești în contextul procedurilor de executare. 

Dumitru Alaiba a mai dat asigurări că proiectul va fi votat în a doua lectură, chiar în această toamnă. 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie