Membrii Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) au constituit în ședința de marți, 23 noiembrie, componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: se constituie Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general în următoarea componență: Drago Kos, Angela Popil, Lidia Bulgac, Mariana Alexandru, Ion Matușenco. Hotărârea va fi publicată pe pagina web oficială a CSP și poate fi contestată în condițiile articolului 191, Cod Administrativ, la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la comunicarea sau notificarea acesteia”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.
Anterior, CSP a precizat că ctivitatea procurorului general, funcție care acum este exercitată de Alexandr Stoianoglo în suspendare, va fi evaluată în baza a cel puțin opt criterii: calitatea planificării activității Procuraturii; eficiența conducerii; eficiența organizării procuraturii; eficiența controlului instituțional; eficiența managementul riscurilor; comportamentul și încrederea; comunicarea internă și externă; impactul de încredere și eficiență a managementului.
Despre evaluarea lui Stoianoglo
Amintim că CSP a decis demararea procesului de evaluare la sesizarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Se întâmplă după ce în luna august 2021 Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură, ceea ce permite ca activitatea procurorului general să poată fi evaluată cel mult o dată în an. Important este că, în cazul în care sunt depistate carențe și încălcări, acesta poate fi demis de șeful statului, la propunerea CSP.
Alexandr Stoianoglo, când încă nu era suspendat din funcție, s-a expus împotriva modificărilor în cauză, argumentând că asta ar însemna încălcarea principiului separării puterilor în stat, adică o ingerință în justiție. Mai târziu, a fost suspendat, fiind reținut pe patru capete de acuzare. Este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și este de părere că ar fi o răzbunare din partea guvernării. În prezent, se află în arest la domiciliu.
Recent, și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat un membru în componența Comisiei de evaluare a performanțelor activității Procuraturii Generale sau, mai pe scurt, a celei lui Alexandr Stoianoglo. Membrii CSM au găsit un consens asupra candidaturii fostei judecătoare Lidia Bulgac.