Autoritățile Găgăuziei vor trimite o delegație de deputați la Moscova pentru a negocia situația dificilă din autonomie din cauza creșterii prețurilor la gazele furnizate Moldovei. Această decizie a fost luată marți, 25 ianuarie, de Adunarea Populară (NSG) a Găgăuziei, scrie TASS.
„În cadrul ședinței, unii deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tarifelor la gazele naturale, care, în opinia lor, va duce la creșterea costului utilităților, alimentelor și va complica semnificativ viața multor locuitori ai autonomiei. În acest sens, s-a decis crearea și delegarea unui grup de trei deputați la Moscova, unde vor purta discuții pentru a rezolva situația dificilă”, a declarat serviciul de presă al parlamentului autonomiei. Ca una dintre măsuri, delegația intenționează să ofere aprovizionării alternative cu gaz Moldovei către Găguzia din principala conductă transbalcanică, care străbate teritoriul autonomiei.
Criză de energie
În octombrie anul trecut, compania de distribuție gaze Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de furnizare a combustibilului pe cinci ani. Potrivit acestuia, în ianuarie, prețul de achiziție al gazului rusesc pentru Moldova a crescut de la 140 de dolari la 430 de dolari la 1.000 de metri cubi, iar până în ianuarie se ridicase deja la 647 de dolari. În acest sens, „Moldovagaz” a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică permisiunea de a majora cu 45% tarifele interne la gazele achiziţionate de la „Gazprom”. Tariful este de așteptat să crească de la 9.227 la 13.418 lei la 1.000 de metri cubi (de la 511 USD la 743 USD)
O prevedere importantă a contractului a fost și acordul de plată a costului gazelor consumate în luna precedentă, precum și a jumătate din volumul consumat în luna curentă, până în data de 20 a fiecărei luni. Cu toate acestea, deja în noiembrie anul trecut, republica avea restanțe la plăți și a primit o notificare de la Gazprom despre o posibilă oprire a furnizării de gaze în 48 de ore. Apoi fondurile lipsă au fost alocate de guvernul republicii.
La sfârșitul săptămânii trecute, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, după o nouă notificare din partea Gazprom cu privire la o posibilă suspendare a furnizării de gaze din 21 ianuarie în cazul în care partea moldovenească nu își îndeplinește obligațiile financiare de achitare. surse curente. Premierul moldovean Natalia Gavrilitsa a descris acțiunile companiei ruse drept „un gest neprietenos”. Cu toate acestea, până în seara zilei de 20 ianuarie, compania Moldovagaz, care s-a confruntat cu dificultăți financiare în ianuarie din cauza ajustării intempestive a tarifelor în țară, a anunțat rambursarea datoriilor.