Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

ULTIMA ORĂ! Ursula von der Leyen și Josep Borrell au ajuns la Chișinău

31 Mai 2023, 14:46
 // Categoria: Slider // Autor:  Valentina Buză
31 Mai 2023, 14:46 // Slider //  Valentina Buză

UPDATE 17:15: A sosit delegația Elveției și Liechtenstein, pe aeroportul de la Chișinău.

UPDATE 17:00: Și delegația din Georgia, în frunte cu premierul Irakli Garibaşvili, a sosit pe aeroportul din Chișinău.

UPDATE 16:38: Delegația Armeniei, în frunte cu premierul Nikol Pașinian a sosit la Chișinău.

UPDATE 16:30: Delegațiile oficiale din Muntenegru și Kosovo se află deja la Chișinău.

UPDATE 16:05: La Chișinău, a aterizat președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, împreună cu Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/Vicepreședintele Comisiei Europene au ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie.

Astăzi, 31 mai, președintele von der Leyen se va întâlni cu președinta Sandu și ulterior, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:00.

Rlive.md va transmite în DIRECT evenimentul.

 

Mai târziu, Înaltul reprezentant Borrell va inaugura oficial noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu viceprim-ministrul/ministrul de externe Popescu și ministrul de interne, Ana Revenco.

Apoi, în prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, ÎR Borrell va înmâna oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

Cei doi oficiali au reiterat sprijinul necondiționat pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Moldova este parte a familiei noastre europene”, a declarat Von der Leyen în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, în noiembrie 2022. Tot atunci, președintele Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet de urgență în valoare de 250 de milioane de euro, pentru achiziția de gaze și compensarea costurilor la energie pentru populație.

De menționat că UE a fost aproape de cetățenii Republicii Moldova și într-o perioadă marcată de crize și incertitudine. Doar în octombrie 2021 – decembrie 2022, UE a oferit suport în valoare de peste 840 de milioane de euro pentru a depăși provocările.

În cadrul vizitei la Chișinău din martie anul trecut, ÎR Borrell a evidențiat sprijinul deplin al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și pentru sprijinirea reformelor sale. Ulterior, UE a anunțat despre instituirea unei misiuni civile pentru Republica Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității țării. Desfășurarea acestei misiuni denotă un nou semnal important de sprijin al UE în circumstanțele actuale.

Recent, membrii legislativului european au adoptat Rezoluția Parlamentului European nr.223/2595 din 19 aprilie 2023 prin care au solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Joi, în data de 1 iunie, la Bulboaca va avea loc Summit-ul CPE, la care se vor întruni până la 50 de lideri de state. Grupul de presă REALITATEA va transmite evenimentul în direct.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală