Declarațiile homofobe și transfobe ale mai multor persoane publice din Republica Moldova, printre care cântăreața Lia Taburcean, regizoarea Daniela Burlaca sau omul de afaceri Gabriel Stati, au fost subiect de controverse și critici în raportul anual GENDERDOC-M privind situația drepturilor LGBT+. Acestea, alături de alte episoade marcante, inclusiv reacții la evenimente internaționale, au scos la iveală atitudini contradictorii și polarizarea societății moldovenești față de comunitatea LGBT+.
RAPORT În Chișinău, iubirea și ura coexistă? Cum au evoluat drepturile LGBT+ într-un an al contrastelor
În data de 8 ianuarie cântăreața Lia Taburcean a făcut o postare (story) pe rețeaua sa de socializare Istagram: „Îmi e scârbă, de fapt puțin spus scârbă. Eu mereu voi rămâne cu gândirea mea din epoca de piatră (așa cum spun mulți) și rămân cu părerea că un Bărbat care e Femeie, nici nu știu naibii cum să zic) păi ar trebui să nu fie dezgustător și prea pronunțat. Păstrați o distanță dracului de Oamenii sănătoși și nu vă mai prostiți. Să mă ierte Publicul meu, dar este pentru prima oară când nu pot să mă abțin”.
În data de 11 ianuarie, după ce a fost criticată de mai mulți activiști și persoane publice a mai publicat un video cu următorul mesaj: „Dacă eu am greșit undeva, veniți și mă corectați, argumentați frumos… Imaginează-ți că tu acum ai un copil, 4-5 ani… și vede pe drum așa o situație, bărbat-bărbat, femeie-femeie, și te-ntreabă Ce se întîmplă, tată, și aș vrea eu tare să-i dai un răspuns, să văd cum o să răspunzi tu. Pentru că tot o să fie de folos pentru societate, că 8 eu tot nu știu ce să răspund.”, „Eu nu mai vreau să vorbesc despre asta, eu mi-am făcut părerea mea și știu tot”.
În data de 16 aprilie regizoarea Daniela Burlaca a dat un interviu (min 51.06) „Cultura din Moldova, “vedetele” din teatru și intimitățile de pe scenă”, în care a fost întrebată dacă crede în dragostea între două femei sau doi bărbați, răspunsul ei a fost „Nu”.
În data de 16 iunie, Gabriel Stati, omul de afaceri, vicepreședintele companiei „Ascom Group” a postat pe pagina sa Facebook o poză homofobă, în care un bărbat protejează copiii săi de curcubeu.
În data de 26 iulie la emisiunea Natei Albot „Mulțumesc pentru întrebare” a fost invitat Alexandru Comerzan, un bucătar cunoscut. Camerzan a avut următoarele declarații despre persoanele LGBT: „Dar pe mine mă deranjează faptul că în ziua de azi partea feminină devine bărbat, iar bărbatul se transformă în femeie. Cred că e evident acest lucru. Uitați-vă ce se face în societate. Promovarea LGBT. Eu sunt de acord că ei au fost mereu, din Imperiul Roman, dar asta nu înseamnă că trebuie să strigi în gura mare că vrei drepturi. Eu nu mă sărut în public nici cu soția, de ce ei o fac? Eu nu iubesc așa ceva. (…) Uite, eu am un prieten gay în Italia, dar el nu arată că e. El se îmbracă, vorbește ca mine”.
La data de 29 iulie 2024 un episod, din timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, le-a amintit creștinilor de „Cina cea de Taină”. Momentul, care a adunat un grup de dansatori și drag queens, a stârnit reacții de nemulțumire. Fostul ministru al Educației Corneliu Popovici a spus: „”Cina cea de Taină”, celebra pictură murală a lui Leonardo da Vinci, care înfățișează ultima masă a lui Iisus Hristos și a celor 12 Apostoli, a fost parodiată într-un mod mizerabil și absolut josnic: Iisus a fost înlocuit de o femeie obeză, în timp ce apostolii au fost înlocuiți de transsexuali și un copil. Miliarde de creștini s-au simțit jigniți”.
Fostul premier Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a spus că este „creștin, tolerant, înțelegător” dar „așa ceva” nu acceptă. „Dacă asta înseamnă Europa, atunci eu nu vreau așa Europă”. Liderul socialiștilor Igor Dodon a exprimat o profundă indignare față de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în care s-au făcut parodii la Cina cea de Taină și un trio s-a sărutat. „Știam că lucrurile se degradează, dar nu credeam că va ajunge până aici. Tot mai mulți oameni își deschid ochii și observă cum Europa este influențată de propaganda LGBT și satanistă. Mulțumim organizatorilor Olimpiadei că ne-au arătat ce s-a întâmplat în ultimii cu ani cu valorile europene. Noi știam că lucrurile degradează, dar nici chiar așa. Tot mai multă lume deschide ochii și vede cum Europa este cucerită de propaganda lgbt-istă și satanistă. Nouă așa Europă perversă și anticreștină nu ne trebuie. Mai bine suverani și cu valori creștine și familie tradițională, decât atrași într-o Uniunea Europeană care va impune aderarea la 11 NATO, ne va cumpăra pământurile și patrimoniul țării și va introduce ca obligatorie propaganda perversiunilor homosexuale în școli”.
În data de 1 august în timpul Olimiadei în Paris a avut loc meciul de box din turneul feminin, dintre Imane Khelif, din Algeria, și Angela Carini, din Italia. Angela Carini a abandonat duelul cu Imane Khelif, o sportivă din Algeria, în mai puțin de un minut, acuzând lovituri deosebit de puternice din partea adversarei, peste puterea unei femei normale. Incidentul a fost urmat de un val de reacții care au blamat organizatorii de la Jocurile Olimpice pentru decizia de a o accepta pe pugilista din țara magrebiană la Jocurile Olimpice, în condițiile în care ea fusese descalificată de la ultima ediție a Mondialelor pentru că testele de gen au scos la iveală faptul că avea nivelul de testosteron egal cu cel al bărbaților. Imane Khelif are sindromul Swyer și multe persoane au perceput-o fiind o femeie trans, ceea ce a stârnit mai multe mesaje transfobe din partea mai multor persoane publice din Moldova.
Ion Chicu, fostul premier și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a făcut următoarea postare: „Gata, punem na.ren pe pauză vrerea noastră „în așa Europă”. Nu acceptăm nimic din „valorile” voastre, devianților. Scârnăvie și absurd. Să accepți o/un „care se identifică drept femeie” s-o bată măr în ringul olimpic de box pe o femeie … puteau doar niște incurabilii.”
Natalia Efros, expertă în comunicare și antreprenoare: „Umila mea opinie este că o luăm rău razna ca și omenire. „Strivim corola de minuni a lumii” sfidând orice urmă de bun simț. Să dai acasă, după perdea, cu pumnul în femeie, numim crimă. Să dai în ring, cu pumnul, în rolul tău biologic de bărbat, dar declarându-te femeie, numim egalitate și drept la auto-identificare. Mă scuzați, sunt gata să sar în gura lupilor, dar nu pot înțelege asta”. Când au apărut informații despre situația reală a sportivei, Natalia a șters postarea.
Vitalie Călugăreanu jurnalist: „Chiar eram curios când o să înceapă să apară asemenea situații. Iată că au apărut. Când ai ceva între picioare, dar zici că o ai numai ca să te pi…și din picioare, dar în realitate te simți fată. Cred că omenirea ar trebui să se oprească și să mediteze un pic. Este abia primul semnal că am luat-o hăisa.”. Când au apărut informații despre situația reală a sportivei, Vitalie a șters postarea. Ștefan Bejan, reporter de investigații la „Cutia neagră” a scris: „Este foarte important să înțelegem cu toții că toleranța are și ea o limită. Dacă a fi tolerant cu cineva, înseamnă că altcineva are de suferit – nu mai e toleranță, e discriminare. Și da! Extremele se alimentează reciproc”.
Iuliana Mamaliga, jurnalistă: „Toleranța asta a voastră, cu tot a vostru, cu tot fanatismul p… prăsadei”. Iuliana la fel a șters postare. Dragoș Galbur, medic-stomatolog, fost candidat la funcția de primar a capitalei: „Nu am cum să mă abțin văzând acest teatru al absurdului. Bărbatul biologic, algerianul Imane Khelif, care se identifică drept femeie, face ravagii pe ringul de box la olimpiadă. Decizia organizatorilor jocurilor olimpice de la Paris de a permite ca un bărbat să boxeze cu femeile, a atins apogeul mizeriei ideologice. În poză este sportiva din Italia, Angela Carini, care astăzi, după doar 46 de secunde a abandonat în lacrimi partida de box în urma loviturilor primite de la bărbatul Imane Khelif, care se identifică drept femeie, strigând „nu e drept”. La jocurile olimpice de la Paris, în competiția de box feminin au fost admiși doi bărbați, algerianul Imane Khelif și taiwanezul Lin Yu-ting, gata să căsăpească toate femeile în ring, pentru a obține medalia olimpică”. Și această postare a fost ștearsă.
Revoltă în lume, după „Cina cea de taină” de la Olimpiadă cu elemente LGBT și woke. Rusia – prima la reacții dure
Iurie Ciocan, fost președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova a scris: „Ideologia de gen, care deformează și pervertește tot ce e firesc, riscă să arunce omenirea în hău. După batjocura la adresa creștinilor, din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, când a fost profanat unul din cele mai sacre episoade din viața pământească a lui Isus Hristos, neomarxismul se manifestă din nou în toată urâțenia lui. De această dată, lumea e scandalizată de faptul că doi boxeri de gen masculin, dar care se prezintă drept femei, „transgender” adică, ar urma să se lupte în ring cu femei adevărate. O decizie nu doar absurdă, din punct de vedere moral și etic, ci și total deplasată din punct de vedere strict biologic și cu atât mai mult sportiv. Asta pentru că, indiferent cum se „autoidentifică” un bărbat, din punct de vedere fizic el este, în mod natural, mai puternic decât o femeie. Este o chestiune valabilă atât în cazul oamenilor, cât și în cazul multor altor viețuitoare de pe pământ. Prin urmare, să faci abstracție de acești factori obiectivi, mai ales în astfel de cazuri, pentru a te plia după o ideologie care sfidează firescul, este deja mult peste linia roșie. Oare sportivele, care vor intra în ring și vor primi lovituri de la acești masculi care se pretind femele, nu au niciun drept? Ele nu sunt discriminate și defavorizate în acest caz? Sportul este despre demnitate, competiție și onoare. Ceea ce se întâmplă însă este total dezonorant, inechitabil și împotriva demnității umane! V-o spun ca un om care a practicat mulți ani boxul și cunosc bine spiritul competitiv a unui sportiv, mai ales trecut prin preselecții pentru Olimpiadă. Acest marasm ideologic trebuie oprit! Lumea trebuie adusă pe făgașul normalității și firescului! Iată cea mai mare provocare a politicienilor de azi și de mâine, dar și a tuturor oamenilor, care vor, cu adevărat, să scoată omenirea din criza morală profundă în care ne aflăm. Iar prima sarcină care se impune este să ne întoarcem la Dumnezeu. „Nu am venit să aduc pace, ci sabie”, a spus Hristos, ceea ce se tâlcuiește astfel: „Nu am venit să împac adevărul şi minciuna, inţelepciunea şi prostia, binele şi răul, dreptatea şi silnicia, dobitocia şi omenia, nevinovăţia şi desfrânarea, pe Dumnezeu şi pe mamona, ci am adus sabie ca să tai şi să le despart, încât să nu se amestece”. Iată în ce constă lupta, prieteni!”. Postarea a fost sponsorizată pe rețeaua Facebook.
Veaceslav Balacci, fost Șef Direcție Reglementări tarifar-vamale la Serviciul Vamal al Republicii Moldova a scris: „ După controversa cu batjocorirea Cinei cele de Taină de la ceremonia de deschidere, un nou scandal macină Jocurile Olimpice de la Paris! Pugilista italiană Angela Carini a fost nevoită să abandoneze cu nasul spart, după 46 de secunde, lupta inegală cu pugilist(a) cu gen greu de definit din Algeria Imane Khelif, care a făcut și alte victime printre boxerele de la Jocurile Olimpice de la Paris. Iată că și sportul, care ar trebui să fie în afara oricărei ideologii sau politici, a ajuns mutilat și îngenunchiat la propriu de ideologia neomarxistă și progresismul deșănțat! Scârbos”.