Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0%
 • USD
  19.0722
  0%
 • RUB
  0.3069
  0%
 • RON
  4.1366
  0%
 • UAH
  0.6460
  0%

Un băiat, inspirat de Greta Thunberg, merge pe jos peste 320 de kilometri în încercarea sa de a salva planeta

13 Aug. 2021, 15:44
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
13 Aug. 2021, 15:44 // Life //  Elena Putregai

Un băiețel din Marea Britanie, în vârstă de 11 ani, a pornit într-o lungă călătorie prin care speră că va salva planeta. El va parcurge pe jos distanța dintre o localitate din nordul Angliei şi Londra, adică peste 320 de kilometri, în încercarea de a obţine sprijin pentru instituirea unei taxe care să vizeze emisiile de carbon.

Inspirat în parte din acţiunile activistei Greta Thunberg, Jude Walker, originar din Hebden Bridge, Yorkshire, parcurge un drum de 322 de kilometri, înfruntând ploaia şi îndoielile, până la Parlamentul Britanic din Westminster, centrul Londrei.

Încălzirea globală a ajuns periculos de aproape de punctul în care va scăpa de sub control, iar omenirea va avea de înfruntat în mod sigur perturbări viitoare ale climei timp de decenii, dacă nu chiar secole, este concluzia unui raport al grupului de experţi în domeniul climei ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) dat publicităţii zilele trecute.

Taxa pe carbon, cea mai bună soluție pentru a ține sub control încălzirea globală

Walker este de părere că o taxă pe carbon este un pas crucial pentru a încetini traiectoria curentă a umanităţii către ceea ce acesta a denumit o lume distopică.

„Ştim acum mult mai multe despre schimbările climatice şi cred că o taxă pe carbon ar fi în mod definitiv una dintre cele mai utile soluţii pentru această problemă”, a declarat Walker pentru Reuters în timp ce mergea prin Woburn Sands, un oraş situat la circa 30 de kilometri nord de Londra.

Petiție pentru salvarea planetei. De câte semnături are nevoie pentru a ajunge în Parlament

Băiatul doreşte să iniţieze o petiţie prin care să solicite instituirea unei taxe pe carbon. În prezent, aproape 57.000 de persoane au semnat-o. Dacă va strânge 100.000 de semnături, va fi luată în considerare pentru a fi dezbătută în Parlament, scrie Agerpres.

Drept răspuns la petiţie, Marea Britanie a spus că este prima mare economie care legiferează pentru obţinerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 şi că îşi ia angajamentul pentru a se asigura că poluatorii vor continua să plătească pentru emisiile produse.

„Efectele încălzirii globale se pot constata deja”, a spus Walker. „Avem nevoie să facem schimbările acum, mai ales dacă dorim să evităm impactul devastator de mai târziu”, a mai spus el.

Băiatul, însoțit de familie și de prieteni

Băiatul parcurge o distanţă de 16 kilometri zilnic, însoţit de membri ai familiei sau de prieteni. Se preconizează că va termina călătoria sâmbătă, când va ajunge la St James’s Park.

Înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc în Scoţia, în noiembrie, Walker a făcut apel la măsuri serioase pentru a încetini fenomenul încălzirii globale.

„Va fi doar o lume distopică dacă summitul acesta nu merge conform planului”, a spus el. „Putem evita catastrofa”.

Realitatea Live

28 Mai 2022, 17:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
28 Mai 2022, 17:54 // În Lume //  Petru Beregoi

Olaf Scholz și Emmanuel Macron au discutat, sâmbătă, cu Vladimir Putin într-un apel telefonic comun. Cei trei au discutat despre războiul din Ucraina într-un format în care au mai discutat ultima oară în martie, relatează tass.ru.

Discuția tripartită vine în contextul în care mai mulți lideri occidentali, mai ales Macron și Scholz, au fost criticați dur pentru faptul că mențin deschise liniile de dialog cu dictatorul rus, în ciuda atrocităților pe care soldații ruși le comit în Ucraina.

Putin a vorbit de „destabilizarea situației și de agravarea crizei umanitare dacă armament occidental continuă să intre în Ucraina”. Dictatorul de la Kremlin a mai susținut și că își dorește revenirea la discuțiile de pace.

„Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”, a spus Olaf Scholz, vineri, întrebat dacă va menține dialogul cu dictatorul de la Kremlin.

Putin a repetat și comentarii făcute la începutul săptămânii, spunând că Rusia este pregătită să crească livrările de fertilizatori și bunuri agricole în schimbul eliminării unor sancțiuni impuse de Occident.

Amintim că, anterior, liderii Federației Ruse, Franței și Germaniei au purtat deja conversații telefonice în acest format. În plus, Putin a discutat separat cu Macron și Scholz despre situația din Ucraina în contextul unei operațiuni militare speciale de protejare a Donbasului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală