Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Un bărbat din Ialoveni a decedat, după ce s-a electrocutat. Cum a avut loc incidentul

09 Iun. 2023, 12:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
09 Iun. 2023, 12:09 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat a decedat, după ce s-a electrocutat, iar altul a suferit un șoc, în urma unor acțiuni ilegale și extrem de periculoase în zona de protecție a LEA 10 kV, nemijlocit sub conductorii aflați sub tensiune. Incidentul a avut loc la data de 26 mai în orașul Ialoveni, însă Premier Energy Distribution a anunțat astăzi despre acest lucru.

În procesul de examinare a circumstanțelor, s-a stabilit, că cei doi șoferi implicați manevrau o autobasculantă de mare tonaj în proximitatea LEA 10 kV.

„În timp ce autocamionul staționa nemijlocit sub conductorii electrici aflați sub tensiune, ei au decis să ridice bena, urmărind procesul din afara cabinei, de la aproximativ 2 metri de vehicul. În urma realizării acestei acțiuni, bena metalică a atins succesiv doi conductori, provocând astfel un scurtcircuit. Unul dintre șoferi s-a apropiat de cabina autobasculantei pentru a opera cu maneta de ridicare/coborâre a benei, dar a fost electrocutat, deoarece se afla în apropierea părților metalice ale autocamionului care era sub tensiune pe pământul umed. Cel de-al doilea șofer, care stătea în acest moment în apropiere i-a sărit în ajutor, intenționând să-l tragă într-o parte, dar a nimerit sub acțiunea tensiunii, a suferit un șoc electric și a început să strige”, se arată în nota informativă.

Responsabilii spun că o persoană care se deplasa prin zonă a apelat Serviciul unic de urgențe 112 pentru a solicita ajutor, după care a încercat împreună cu șoferul rămas în viață să-l readucă în simțiri pe celălat.

Sosiți la fața locului, medicii ambulanței au constatat decesul persoanei electrocutate.

Cazul este investigat de o comisie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și de organele de drept.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 18:59
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 18:59 // Politica //  Elena Putregai

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, care a investigat sub acoperire, împreună cu organele de anchetă, finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova de către grupul infracțional condus de politicianul fugar Ilan Șor, susține că persoana care a ajutat-o și care a susținut-o să scrie denunțul către Centrul Național Anticorupție (CNA), este fostul său coleg, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA), Dinu Plîngău. Declarația a fost făcută joi, 28 septembrie curent, într-un interviu pentru NewsMaker.md.

„Vreau ca toată lumea să cunoască, pentru că nu am ce ascunde. Noi am încercat să conlucrăm cu colegii din Platforma DA. Persoana, despre care s-a vorbit încă în Parlament, care m-a încurajat să depun prima cere la CNA privind tentativele lui Nesterovschi de a mă cumpăra, a fost fostul meu coleg Dinu Plângău. El m-a ajutat să întocmesc denunțul, el mi l-a expediat pe poșta electronică și eu l-am semnat. El a cunoscut despre asta”, a declarat Arina Spătaru.

Mai mult, Spătaru susține că tot Plângău a fost cel care a vorbit inițial cu șeful CNA, Iulian Rusu, despre faptul că deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, reținut între timp în acest dosar, încearcă să o mituiască.

„El mi-a promis că mă va ajuta să închei un contract cu avocații, pentru că i-am spus atunci că eu nu am încredere în organele noastre de drept, că sunt sigură că în toate structurile sunt oameni corupți și că pot fi oamenii lui Șor. El a fost cel care m-a susținut, care mi-a spus: „hai să ne adresăm”. S-a oferit să vorbească cu Iulian Rusu, pe care a zis că îl cunoaște, și că o să se străduiască să facă în așa fel încât nimeni să nu afle. Dinu este acea persoană care m-a susținut, care mi-a promis sprijin dacă ceva nu se va primi, pentru că înțelegeam foarte bine la ce mergem”, a mai declarat Arina Spătaru.

La puțin timp după aceea, spune politiciana, mai exact pe 14 aprilie, ar fi fost vizitată la atelierul său din Bălți de ofițerii CNA.

„Ne-am încuiat, toată lumea fost eliberată. Am dat toate declarațiile necesare și am semnat toate actele. Atunci ei mi-au dat utilaj special, pentru că seara la mine trebuia să vină Nesterovschi cu telefonul Bria, de pe care am vorbit direct cu Șor. Totul este documentat, am parcurs toate etapele corect”, a conchis fosta deputată.

Sursa citată l-a contactat pentru un comentariu pe liderul Platformei DA, Dinu Plîngău. Până la publicarea materialului, însă, nu a primit un răspuns.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală